Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Στην αναζήτηση τρόπων πρόβλεψης διάφορων διαταραχών ιδαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν διάφοροι γαστρεντερικοί βιοχημικοί δείκτες που ανιχνεύουν πρώιμα γεγονότα ανάπτυξης παχυσαρκίας και την ινσουλινοαντίστασης.

Οι τρέχουσες απόψεις στην βιοχημεία θεωρούν ότι η συστημική φλεγμονή και η φλεγμονή του λιπώδους ιστού που σχετίζονται με την παχυσαρκία προάγουν την ινσουλινοαντίσταση, η οποία αποτελεί τη βάση πολλών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ειδικά η εντερική φλεγμονή που προκαλείται από τη διατροφή αποτελεί έναν καλό πρώιμο βιολογικό δείκτη καθώς και μεσολαβητή της παχυσαρκίας και της ινσουλινοαντίστασης.

Επίσης αλλαγές, στην εντερική μικροχλωρίδα συμβάλλουν και αυτές στην παχυσαρκία. Πρόσφατα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η υψηλή σε λίπος διατροφή και τα βακτήρια αλληλεπιδρούν για να προάγουν πρώιμες φλεγμονώδεις αλλαγές στο λεπτό έντερο που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή την προδιάθεση για παχυσαρκία και ινσουλινοαντίσταση.

Η εντερική μικροχλωρίδα είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, επηρεάζοντας πολλές μεταβολικές και φυσιολογικές λειτουργίες. Διάφορες ασθένειες έχουν φανεί να σχετίζονται με συγκεκριμένες αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα. Τονίζεται όλο και περισσότερο ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της ινσουλινοαντίστασης και της φλεγμονής που σχετίζεται με την υπερβολική πρόσληψη βάρους.

Η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της φλεγμονής και της ινσουλινοαντίστασης μέσω δύο κύριων μηχανισμών. Πρώτον, η εντερική μικροχλωρίδα διευκολύνει τη συλλογή ενέργειας από το έντερο οδηγώντας μέσω διαταραχής την ενεργειακή ομοιόσταση σε εναπόθεση λίπους και αυξημένη παραγωγή αδιποκινών και επιπέδων ελεύθερων λιπαρών οξέων στο πλάσμα, συνεισφέροντας στη ινσουλινοαντίσταση και τη φλεγμονή. Εναλλακτικά, μπορεί να ξεκινήσει μία φλεγμονώδη διαδικασία είτε προέρχόμενη από το έντερο είτε παραγόμενη σε περιφερικό επίπεδο από διαρροές ενδοτοξινών στο αίμα από το έντερο. Και οι δύο μηχανισμοί οδηγουν δευτερευόντως σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Στην Ελλάδα η μέτρηση της εντερικής φλεγμονής καθώς και ο ακριβής καθορισμός της μικροχλωρίδας γίνεται μόνο στα Εργαστήριά μας!

 

Στα NutriLabs διαθέτουμε ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης και αναστροφής της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη. Επικοινωνήστε σήμερα κιόλας μαζί μας. Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να σας βοηθήσουμε!

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close