Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ);

Τα επεισόδια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο) συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους- και αυτό δεν είναι πάντοτε ανησυχητικό.

γαστροοισοφαγική-παλινδρόμηση

Εάν όμως ενταθούν σε συχνότητα και διάρκεια, προκαλείται η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος, η οποία μπορεί να έχει ποικίλα συμπτώματα (π.χ. ναυτία, εμετός, πόνος) και σοβαρότατες επιπλοκές.

Πώς «αντιμετωπίζεται» συνήθως;

Στους περισσότερους ασθενείς με συχνές «καούρες» ή γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, συνταγογραφούνται οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs). Τα φάρμακα αυτά προσφέρουν μεν ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου αλλά ΔΕΝ την αντιμετωπίζουν. Έτσι οι ασθενείς συνεχίζουν τη λήψη τους για πολύ καιρό και τελικά καταλήγουν να υποφέρουν ΚΑΙ από τις παρενέργειες των PPIs.

Κατανοώντας το γαστρεντερικό σύστημα και τις λειτουργίες του…

γαστρεντερικό-σύστημα

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα οργάνων στο σώμα και η επιφάνεια του θα μπορούσε να καλύψει σε έκταση ένα γήπεδο τένις!

30-40 περίπου τόνους τροφής υπολογίζεται ότι πέπτει, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

100 τρισεκατομμύρια βακτήρια και περισσότερα από 1100 διαφορετικά γένη βακτηρίων απαντώνται στο γαστρεντερικό σωλήνα του μέσου ατόμου. Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει πολλαπλούς αναγνωρισμένους βιολογικούς ρόλους: διάσπαση των τροφών ώστε να γίνουν βιοδιαθέσιμα τα θρεπτικά συστατικά, καταστολή της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων, σχηματισμός της εντερικής επιθηλιακής στοιβάδας για προστασία και επικοινωνία με το εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα κ.α.

Όταν καταναλώνουμε τροφές και συστατικά που μας βλάπτουν, ο εντερικός φραγμός μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις, οι οποίες επιτρέπουν τη δίοδο σε ανεπιθύμητες ουσίες (παθολογική κατάσταση γνωστή και ως αυξημένη εντερική διαπερατότητα), η ισορροπία των βακτηριακών αποικιών του εντέρου μπορεί να διαταραχτεί (δυσβίωση) και ως αποτέλεσμα αυτών εμείς μπορεί να αρρωστήσουμε.

Είναι δυνατόν λοιπόν να προκληθούν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως γαστρεντερίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, το σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου κ.α. Μπορεί επίσης να προκληθεί φλεγμονή και διαταραχές σε ολόκληρο τον οργανισμό.


Η Εξέταση Εντερικής Διαπερατότητας είναι ένα πανίσχυρο, μη επεμβατικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση της απορρόφησης στο λεπτό έντερο και τη λειτουργία του εντερικού φραγμού. Για περισσότερες πληροφορίες

 

 

 


φάρμακα

Πώς θα εξασφαλίσουμε ή θα επανακτήσουμε την εντερική μας υγεία;
Και… γιατί ΔΕΝ είναι λύση η «δια βίου» λήψη φαρμάκων;

Το πρόβλημα με τη γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο δεν είναι ότι υπάρχει πάρα πολύ οξύ, αλλά το ότι το γαστρικό υγρό είναι στον οισοφάγο και όχι στο στομάχι.

Γιατί τα PPIs δεν βοηθούν και τι παρενέργειες έχουν;

Αυτό που κάνουν τα PPIs είναι να μπλοκάρουν την έκκριση του γαστρικού οξέος, περιορίζοντας μεν τα συμπτώματα αλλά χωρίς να αντιμετωπίζουν τη βαθύτερη αιτία της πάθησης.

Με άλλα λόγια, τα PPIs ΔΕΝ θεραπεύουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο αλλά αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της

Και δεν είναι μόνο αυτό…

Τα φάρμακα αυτά, σταματώντας την έκκριση γαστρικού υγρού, ευνοούν τη βακτηριακή υπερανάπτυξη, εξασθενούν την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις, μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, γαστρεντερικών διαταραχών, ακόμα και καρκίνου.

Για να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της βλάβης που προκαλούν τα PPIs, θα πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε τη σημασία του γαστρικού οξέος…

Το γαστρικό υγρό έχει πολλαπλούς βιολογικούς ρόλους (καταστροφή παθογόνων βακτηρίων, διευκόλυνση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, απελευθέρωση παγκρεατικών ενζύμων κ.α.). Γι’ αυτό η αναστολή της έκκρισής του δημιουργεί μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα για τον οργανισμό.
Πώς θα εξυγιάνουμε το γαστρεντερικό μας σύστημα;

Η Συνέχεια στο 2ο Μέρος…

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close