Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Έχετε παρατηρήσει ότι τα σύγχρονα προβλήματα υγείας έρχονται κατά κύματα και για περιόδους;
gloutenh-koiliokakh-epidhmia-everethisto-kolitidaΓια παράδειγμα η αλλεργία στα φιστίκια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και μάλιστα έχουν υποχρεωθεί οι πάροχοι τροφίμων να αναγράφουν εάν ένα τρόφιμο περιέχει ίχνη από φυστίκια.

Όμως τι γινόταν πριν το 1970;

Κι όμως πριν από την περίοδο εκείνη η αλλεργία στα φιστίκια ήταν εξαιρετικά σπάνια!!

Τη σύγχρονη εποχή έχουμε ένα νέο επιδημικό πρόβλημα…. ακούει στο όνομα γλουτένη. Φαίνεται ότι σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα μετά την κατανάλωση τροφών υψηλών σε γλουτένη, και μάλιστα πολλές από αυτές τις φορές τα συμπτώματα είναι υποκλινικά – δεν έχουμε δηλαδή σαφή έκδηλη συμπτωματολογία.

Για να δούμε όμως, τι μάθαμε μετά από χρόνια για την αλλεργία στα φιστίκια. Από τη δεκαετία του 70 και μετά, χρησιμοποιείται στα εμβόλια ένα ενισχυτικό το οποίο ονομάζεται “ενισχυτικό 65-4” και το οποίο αποτελείται αποκλειστικά … από φιστικέλαιο.

Φυσικά δεν έχει αποδειχθεί κάτι … επισήμως … αλλά η τελείως αφύσικη έγχυση φιστικελαίου απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος (παρακάμπτοντας τα φυσικά φίλτρα του σώματος) θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας επιδείνωσης του προβλήματος των αλλεργιών; 

Παρομοίως, μήπως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σύγχρονης ευαισθησίας στη γλουτένη και την επιδημία στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

 

ydatanthrakes-karkinos-paxeos-enterou

Νέα μελέτη στο ειδικό περιοδικό Gastroenterology και πιο συγκεκριμένα σε άρθρο του Ιανουαρίου του 2013 επιβεβαιώνει ότι μία διατροφή πλήρως απαλλαγμένη από γλουτένη βοηθάει στη μείωση (ή ακόμα και στην εξαφάνιση) των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας. 

Στην έρευνα αυτή βρέθηκε ότι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο (υποτύπος IBS-D), όπου η διάρροια ήταν το κύριο σύμπτωμα εμφάνισαν σημαντική μείωση στις κενώσεις τους. Μάλιστα οι συγγραφείς προτείνουν ότι μία διατροφή ελεύθερη από γλουτένη μπορεί να αποτελεί σε κάποιες περιτπώσεις ακόμα και ένα “αναστρέψιμο μηχανισμό” του ευερέθιστου εντέρου.

Το σημαντικότερο στην υπόθεση της γλουτένης είναι ότι προκαλεί προβλήματα με περισσότερους από έναν τρόπους. Μπορεί να μην παράγει αντισώματα, ούτε καν να προκαλεί άμεσα συμπτώματα, όμως πρόκειται για ένα πολύ δραστικό πεπτίδιο (έχει νευροδιαβιβαστική δράση), περιέχεται σε υπερβολικά μεγάλες συγκεντρώσεις, διασπάται πολύ δύσκολα από τα ενδογενή ένζυμα, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατική δυσλειτουργία, αυξάνει δείκτες φλεγμονής κ.ά.

 

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις και εξειδικευμένα πρωτόκολλα για τον ενδελεχή έλεγχο και την θεραπεία του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close