Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που εξηγούν γιατί οι μύες μας δε μεγαλώνουν όπως πρέπει. Μία από τις κυριότερες αιτίες είναι η ορμόνη κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες,  οποία παράγεται όταν ο οργανισμός πρέπει να ανταπεξέλθει σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όλα τα είδη του στρες, είτε φυσικό είτε συναισθηματικό δίνουν σήμα στον οργανισμό να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα.

Όταν κάποιος ασκείται, κυρίως όταν σηκώνει βάρη, προκαλεί σημαντικό στρες στο σώμα του. Αυτό προκαλεί την αύξηση της έκκρισης της κορτιζόλης σε μη αποδεκτά για το περιβάλλον επίπεδα, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αποδόμηση των μυϊκών ιστών, να μειώνεται η οστική πυκνότητα και να αρχίζει συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά.

Αυτή η ορμόνη έχει την αποστολή να αποσπά πρωτεϊνική μάζα από τους μύες ως φυσιολογική απόκριση σε εξωτερικά ερεθίσματα. Παράγεται από τα επινεφρίδια όταν ο οργανισμός πρέπει να αντιπαρέλθει καταστάσεις οι οποίες είναι πιο έντονες από τις απλές καθημερινές ενασχολήσεις. Η κορτιζόλη ρυθμίζει πολλές μεταβολικές διεργασίες, υποβοηθάει την σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και ελέγχει την εκκίνηση και το σταμάτημα της φλεγμονής. Άλλωστε, είναι μια στεροειδής ορμόνη. Όταν όμως το στρες γίνει χρόνιο, έτσι και η παραγωγή της γίνεται χρόνια. Περισσότερος μυϊκός ιστός αποδομείται έτσι ώστε τα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται να μετατραπούν σε γλυκόζη, γιατί ο οργανισμός νομίζει ότι χρειάζεται ενέργεια. Παράλληλα, παρεμποδίζει την ανάπτυξη νέου μυϊκού ιστού μέσω της πρωτεϊνοσύνθεσης.

Πως όμως μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης;

  • Ικανοποιητικός ύπνος – Το σώμα μας πρέπει να αποθεραπευτεί από το στρες της ημέρα και να ξαναχτίσει ότι έχασε. Η έλλειψη ύπνου, ή ο μη ποιοτικός ύπνος το μόνο που θα κάνει είναι να δίνει επιπλέον σήμα για παραγωγή κορτιζόλης.
  • Αποφυγή στρες – Το στρες πρέπει να το ελαχιστοποιήσουμε με κάθε τρόπο. Είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, είτε κάνοντας yoga, είτε με ανάσες, είτε με διαλογισμό. Καθώς το σώμα μαθαίνει να χαλαρώνει, τα επίπεδα της ορμόνης πέφτουν αντίστοιχα.
  • Άσκηση με μέτρο – Η υπερβολική άσκηση είναι κοινή στους αθλητές όλων των ειδών. Κυρίως σε άτομα που ασχολούνται με το  bodybuilding και την άρση βαρών. Ήδη με την άρση των βαρών μέρος του μυϊκού ιστού τραυματίζεται, οπότε η κορτιζόλη επιδεινώνει μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Όταν το σώμα και ο νους απελευθερωθούν από το στρες, η παραγωγή κορτιζόλης θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και θα επιτρέψει στους μύες να αναπτυχθούν σωστά.

Σχετικά Άρθρα:

One response on “Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, καταστρέφει τους μύες

  1. […] μια ορμόνη την κορτιζόλη, η οποία λέγεται και ορμόνη του στρες, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον κίνδυνο […]