Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

 

Η λεπτίνη, η οποία αποκαλείται από πολλούς, η ορμόνη του λίπους κάνει πολύ περισσότερα από το να λέει στον εγκέφαλο πότε να φάει. Είναι ήδη γνωστό ότι λειτουργεί ως “διασώστης” των ηωσινόφιλων, κάνοντάς τα να είναι ενεργοποιημένα για περισσότερο καιρό, κάτι το οποίο την εμπλέκει σε ασθένειες όπως το άσθμα. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ohis (NEOMED) ανακάλυψαν ότι η λεπτίνη πιθανότατα παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια της ακοής και της όρασης. Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε σε πρότυπα μοντέλα, θα μπορέσει να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν ακόμη περισσότερο την απώλεια των αισθήσεων αυτών στον άνθρωπο.

Ενώ, λοιπόν, οι ερευνητές, περίμεναν ότι τα ψάρια που είχαν ανεπάρκεια λεπτίνης δε θα μπορούσαν να μεταβολίσουν το λίπος, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη αυτή επηρεάζει σημαντικά το ακουστικό και οπτικό σύστημα.

Η ορμόνη αυτή έχει πανίσχυρες επιδράσεις

Ο Dr. Londraville σχολιάζει:

Ανακαλύψαμε ότι η λεπτίνη επηρεάζει την ανάπτυξη των ματιών και των αυτιών. Η ορμόνη αυτή, από το 1994 που πρωτοανακαλύφτηκε, έχει απασχολήσει πάνω από 30.000 δημοσιεύσεις και αναφορές. Έχει βρεθεί ότι ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, την ανοσιακή λειτουργία και την πυκνότητα των οστών. Η νέα επίδραση που ανακαλύφθηκε συνάδει με παλιότερες παρατηρήσεις σε άλλα ζωικά συστήματα.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό General and Comparative Endocrinology. 

Πως σχετίζεται αυτό με τους ανθρώπους

Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις πλέον, ότι η ανεπάρκεια λεπτίνης έχει παρόμοιες δράσεις και στον άνθρωπο. Λόγω του γεγονότος ότι η ορμόνη αυτή έχει μελετηθεί κυρίως ως προς τις επιδράσεις της σχετικά με τη λήψη τροφής, δεν είχε απασχολήσει άλλα ανθρώπινα συστήματα. Πλέον, όμως, σίγουρα η ερευνητική κοινότητα θα στραφεί και προς άλλες κατευθύνσεις, εφόσον εμπλέκεται σε τόσο σοβαρές και μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Πιθανότατα, αρκετές περιπτώσεις απώλειας ακοής ή και όρασης να μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό με τη χορήγηση εξωγενώς της ορμόνης. Άλλωστε δε θα είναι η πρώτη φορά, που σημαντικές διαταραχές της υγείας, ανακαλύπτεται εκ των υστέρων ότι μπορούν να προληφθούν ή και να αντιμετωπιστούν με απλές εξετάσεις και προσεγγίσεις.

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply