Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Φωτογραφία από σταυρανθή λαχανικά

Η ινδολ-3-καρβινόλη (I3C) είναι μια μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα σκουροπράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ως συμπλήρωμα διατροφής έχει λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια ως πολλά υποσχόμενο προληπτικό παράγοντα, αλλά και παράγοντα αντιμετώπισης κάποιων τύπων καρκίνου του μαστού και άλλων, αλλά και για την αντιμετώπιση του Έρπητα και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν εξετάσει τόσο την αποτελεσματικότητά της ως συμπληρωματική αγωγή αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια και την δοσολογία της.

Η IC3 πιθανώς λειτουργεί μέσω πολλαπλών μηχανισμών που σχετίζονται με χημειοπροστασία καρκίνου. Παρόλο που αρκετοί από αυτούς τους μηχανισμούς έχουν εξακριβωθεί, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι περιλαμβάνουν τα προϊόντα της IC3 και οι οποίοι δεν είναι πλήρως ξεκάθαροι. Η κυριότερη χημειοπροστατευτική δράση της IC3 περιλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού αλλά και του προστάτη. Οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου επηρεάζονται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από την ορμονική δράση των οιστρογόνων. Έχει βρεθεί ότι όταν ο λόγος 2/16α υδροξυοιστρόνη είναι πολύ χαμηλός, η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού είναι πολύ μεγαλύτερη. Μάλιστα, ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται από πολλές κλινικές ως δείκτης παρακολούθησης της πορείας αγωγής έναντι του καρκίνου του μαστού .

Η IC3 μπορεί και επαναφέρει τον λόγο αυτό σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας έτσι τη δράση των οιστρογόνων η οποία στην ουσία προκαλεί πολλαπλασιασμό κυττάρων και άρα επιβάρυνση της πορείας της νόσου. Ταυτόχρονα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες χωρίς καρκίνο του μαστού, οι οποίες βρίσκονται στα ανώτερα επιτρεπτά όρια του λόγου αυτού, έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο για τουλάχιστον 19 χρόνια (τόσο διήρκησε η έρευνα). Σε άλλη έρευνα, η χορήγηση IC3 έδειξε σημαντική αύξηση ενός ενζύμου, που είναι υπεύθυνο για την κανονικοποίηση της τιμής του λόγου 2/16α. Τέλος, η IC3 προκαλεί απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) σε κύτταρα καρκινικών σειρών.

Άλλες σημαντικές δράσεις της IC3 εντοπίζονται στον καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και τον έρπητα. Η IC3 δεν έχει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε δόσεις μεταξύ 400 και 800 mg ημερησίως.

Μελέτες
Bonnesen C, Eggleston IM, Hayes JD. Dietary indoles and isothiocyanates that are generated from cruciferous vegetables can both stimulate apoptosis and confer protection against DNA
damage in human colon cell lines. Cancer Res 2001 Aug 15;61(16):6120-30.
Chen DZ, Qi M, Auborn KJ, Carter TH. Indole-3-carbinol and diindolylmethane induce apoptosis of human cervical cancer cells and in murine HPV16-transgenic preneoplastic cervical epithelium. J Nutr 2001 Dec;131(12):3294-302.
Frydoonfar HR, McGrath DR, Spigelman AD. The effect of indole-3-carbinol and sulforaphane on a prostate cancer cell line. ANZ J Surg 2003 Mar;73(3):154-6.
McAlindon TE, Gulin J, Chen T, Klug T, Lahita R, Nuite M. Indole-3-carbinol in women with SLE: effect on estrogen metabolism and disease activity. Lupus 2001;10(11):779-83.
Nho CW, Jeffery E. The synergistic upregulation of phase II detoxification enzymes by glucosinolate breakdown products in cruciferous vegetables. Toxicol Appl Pharmacol 2001 Jul
15;174(2):146-52.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εξειδικευμένες εξετάσεις για ΠΡΟΛΗΨΗ διαφόρων ειδών καρκίνου.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.