Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Οι γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα πριν από τα 30 τους έχουν λιγότερο κίνδυνο για ασθένεια σχετιζόμενη με το κάπνισμα κατά 97%

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, έγινε σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει τρεις φορές υψηλότερη θνησιμότητα για όσες μεσήλικες γυναίκες καπνίζουν…

Οι γυναίκες που καπνίζουν στη μέση ηλικία έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου από τις μη καπνίστριες και τον κίνδυνο θανάτου τουλάχιστον 10 χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με μελέτη για τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Sir Richard Peto, είναι ότι το σταμάτημα του καπνίσματος στα 40 μειώνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για θάνατο από το κάπνισμα κατά 90%. Αν η διακοπή γίνει πριν από τα 30, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 97%.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται από το Lancet μια ημέρα πριν την 100η επέτειο από τη γέννηση του Sir Richarddiakopi-kapnismatos-gynaikes-ofeli Doll, ο οποίος καθιέρωσε για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, δείχνει με βεβαιότητα για πρώτη φορά ότι οι καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος για τους άνδρες δεν είναι διαφορετικές για τις γυναίκες.

Επειδή οι άνδρες ιστορικά άρχισαν να καπνίζουν νωρίτερα από τις γυναίκες – η πρώτη γενιά των γυναικών με δια βίου συνήθεια του καπνίσματος γεννήθηκε τη δεκαετία του 1940 – οι επιπτώσεις των τσιγάρων στις γυναίκες δεν ήταν μέχρι πρόσφατα πλήρως μετρήσιμη.

Αν οι γυναίκες καπνίζουν σαν άνδρες, θα πεθαίνουν όπως και οι άνδρες, είπε ο Peto. Αλλά είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, οι καπνιστές που σταματούν πριν φτάσουν τη μέση ηλικία κατά μέσο όρο έχουν περίπου 10 επιπλέον χρόνια ζωής

Τα δεδομένα προέρχονται από μια μελέτη η οποία περιέλαβε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 65 ετών από το 1996 ως το 2001, όταν πήγαν για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Η μελέτη, μοναδική λόγω του μεγέθους της, έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο ποσό πληροφοριών σχετικά με την υγεία των γυναικών και οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε σημαντικές διαπιστώσεις σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, το ιατρικό ιστορικό τους και το κοινωνικό υπόβαθρό τους κατά τη στιγμή της πρόσληψης αλλά και τρία χρόνια μετά. Οι γιατροί παρακολούθησαν τις γυναίκες για ένα μέσο όρο 12 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, το 20% ήταν καπνίστριες και 28% πρώην καπνίστριες.

diakopi-kapnisma-gynaikesΟι μανιώδεις καπνίστριες είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης από τις μη- καπνίστριες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων των καπνιστών στη δεκαετία του ’50, του ’60 και του ’70 προκλήθηκαν από το κάπνισμα – όχι μόνο από τον καρκίνο, αλλά και από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσο περισσότερο κάπνιζαν οι γυναίκες στη μελέτη αυτή, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου είχαν. Ακόμη και εκείνες που θεωρούσαν τους εαυτούς τους κοινωνικούς καπνιστές, που έκαναν από ένα ως και εννέα τσιγάρα την ημέρα, είχαν διπλάσιο ποσοστό θανάτου από τις μη καπνίστριες. Ο αυξημένος κίνδυνος παραμένει, ακόμη και μετά την προσαρμογή για το γεγονός ότι οι καπνίστριες ήταν πιο πιθανό να ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, να πίνουν περισσότερο από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα και να αποφεύγουν την έντονη άσκηση.

efiveia-gynaikes-kapnisma-thanatosΗ ηλικία στην οποία οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν ήταν σημαντική. Όσες απέκτησαν τη συνήθεια σε νεαρή ηλικία αύξησαν το χρονικό διάστημα στο οποίο κάπνιζαν και τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Παρά το γεγονός ότι λιγότερες γυναίκες άρχισαν τότε να καπνίζουν, όσες το κάνουν αυτό κάνουν μεγαλύτερη ζημιά για την υγεία τους.

«Εκείνες τις εποχές οι καπνιστές άρχιζαν (το κάπνισμα) στο τέλος της εφηβείας τους και τώρα αρχίζουν στην αρχή της εφηβείας τους», δήλωσε ο Peto.

Αν σταματήσουν πολύ πριν από την ηλικία των 40 ετών θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πεθάνουν νέες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να καπνίζουν μέχρι την ηλικία των 40 ετών και στη συνέχεια να σταματήσουν, γιατί οι γυναίκες που το κάνουν αυτό στις επόμενες δεκαετίες έχουν ένα ποσοστό θνησιμότητας 1,2 φορές μεγαλύτερο από ότι οι μη καπνίστριες», λέει η δημοσίευση. «Αυτό είναι σημαντικό ποσοστό κινδύνου, προκαλώντας έναν στους έξι τους θανάτους μεταξύ των πρώην καπνιστριών».

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.