Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Οι λοιμώξεις, η υπερπλασία και ο καρκίνος είναι τα τρία κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε άντρας κατά τη διάρκεια της ζωής του, και αφορούν τον προστάτη.  Η διάγνωση καρκίνου του προστάτη αφορά περίπου το 25% των διαγνώσεων καρκίνου, ένας στους οχτώ άντρες θα αναπτύξει ήπιο ή επιθετικό καρκίνο του προστάτη στη ζωή του ενώ μετά την ηλικία των 70 ένας στους 28 θα πεθάνει από αυτό. Τα στατιστικά δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά….

Τα συμπτώματα ενός διογκωμένου προστάτη εμφανίζονται συνήθως μετά τα 50 χρόνια, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και αρκετά νωρίτερα. Ένας διογκωμένος προστατικός αδένας δεν υποδεικνύει αποκλειστικά καρκίνο, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Δεν είναι ασύνηθες ο προστάτης να μεγαλώνει με την ηλικία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (BPH). Η ακριβής αιτία της κατάστασης αυτής δεν είναι απολύτως γνωστή. Τόσο η υπερπλασία όσο και ο καρκίνος του προστάτη σχετίζονται με ορμονικές μεταβολές που εμφανίζονται σιγά σιγά καθώς ο άντρας μεγαλώνει (ονομάζεται και ανδρόπαυση) κατάσταση η οποία είναι παρόμοια με την εμμηνόπαυση που έχουν οι γυναίκες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 75% των ανδρών σε ηλικία μεταξύ 30-40 θα αναπτύξει κάποιου είδους διόγκωση του προστάτη. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90% για άνδρες άνω των 65 ετών.

Για το λόγο αυτό, η πρώιμη διάγνωση μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα τμήματα του σώματος. Μία προσεκτική δαχτυλική εξέταση του προστάτη, όσο άβολη και αν είναι, είναι η πιο απλή και φθηνή προσέγγιση για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Μετά την ηλικία των 40, κάθε άνδρας συστήνεται να κάνει μία τέτοια εξέταση. Μία ακόμη εξέταση είναι η μέτρηση του γνωστού μας PSA (Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο), το οποίο είναι εξαιρετικό για την παρακολούθηση της αγωγής. Το PSA είναι αυτή τη στιγμή ο πιο κοινός κοινός “καρκινικός δείκτης” και χρησιμοποιείται για να δει ο θεράποντας αν χρειάζεται να αλλάξει την αγωγή ή όχι. Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης του PSA είναι από 0 έως 4 θεωρείται φυσιολογικό , ενώ PSA πάνω από 10 υποδεικνύει καρκίνο. Πριν εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Παρακάτω αναγράφονται κάποια σημάδια τα οποία πρέπει να προσέχει κάποιος , και που όταν τα αντιληφθείτε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

 • αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων
 • δυσκολία στον έλεγχο της ροής των ούρων
 • πόνος κατά την ούρηση
 • αίμα στα ούρα (αιματουρία) ή στο σπέρμα (σπερματουρία)
 • αίσθηση πληρότητας μετά την ούρηση
 • συχνές ουρήσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία)
 • λοιμώξεις στην κύστη (ουρολοιμώξεις)
 • πόνος ή ακαμψία στους γοφούς και χαμηλά στην πλάτη

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την υγεία του προστάτη! Οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η κατάλληλη συμπληρωματική αγωγή, μπορεί να προλάβει τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον σημαντικό αυτό αδένα. Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιους κανόνες, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε τη διατροφή αλλά και το οπλοστάσιο των συμπληρωμάτων σας, με σκοπό να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να ακολουθηθούν όλοι αυτοί, αλλά ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα και τις συνήθειές του, ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες.

 

Τι να αποφύγετε:

 • καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
 • τα επεξεργασμένα σάκχαρα και το αλάτι, το αλκοόλ, την καφεΐνη, το κάπνισμα, το προϊόντα λευκού άλευρου, τις τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ύλες, τα γλυκαντικά (όπως η ασπαρτάμη, η νεοτάμη, το Nutrasweet, το Equal, το Splenda) και τη σακχαρίνη. (όπως το Sweet ‘n low) που το βρίσκουμε στα αναψυκτικά διαίτης, σε τροφές για διαβητικούς και άλλες επεξεργασμένες τροφές χαμηλών θερμίδων.
 • χημικά πρόσθετα στις τροφές (τεχνητά συντηρητικά, νιτρώδη, νιτρικά, βενζοϊκό νάτριο, γλουταμικό μονονάτριο (MSG), BHA, BHT)
 • το φθόριο, το χλώριο, το αλουμίνιο και τα υλικά μαγειρικής τύπου Teflon, τον υδράργυρο

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε:

 • ψευδάργυρο, το σημαντικότερο ιχνοστοιχεία για την υγεία του προστάτη (π.χ. οργανικοί σπόροι κολοκύθας είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου)
 • άλλες πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως λινάρι και σουσάμι
 • μη επεξεργασμένα έλαια όπως σησαμέλαιο, λιναρέλαιο, ιχθυέλαιο κ.ά.
 • οργανικά σκουροπράσινα λαχανικά, και χυμούς από αυτά όπως, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών. Επίσης, πολλά καρότα, κίτρα και μάνγκο
 • ρεβύθια, φυστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, φακές, φασόλια, λάχανο, σέσκλο, πλιγούρι βρώμης
 • μήλα, κρεμμύδια, ντομάτες, καρπούζι, γκρέιπφρουτ, παπάγια, γλυκοπατάτες, ραπανάκια, πεπτικά ένζυμα, προβιοτικά
 • βότανα όπως η Σερενόα (saw palmetto), το αφρικανικό δαμάσκηνο (pygeum africanum), stinging nettle, cat’s claw, η Εχινάκεια, το Τζίνσενγκ, η Υδραστίδα (goldenseal), ο αρκτοστάφυλος (uva ursi), ο μαϊντανός (parsley), το φασκόμηλο (sage), το σπαθόχορτο (St. John’s Wort tea)

Από τα παραπάνω η Σερενόα είναι το πιο κοινώς χρησιμοποιούμενο βότανο για την προστασία του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η Σερενόα είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερπλασίας, έναντι της προστατεκτομής. Έχουν, επίσης, αναφερθεί και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, όπως η αύξηση της λίμπιντο και της σεξουαλικής ικανότητας. Η χρήση του πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη για να εμφανιστούν τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά κάποιοι έχουν παρατηρήσει βελτιώσεις και από τις πρώτες έξι εβδομάδες.

Η καλή προστατική υγεία ξεκινάει με την ΠΡΟΛΗΨΗ!

“Ο σοφός άνθρωπος πρέπει να θεωρεί την υγεία ως το υπέρτατο αγαθό και να μάθει πως μπορεί να επωφελείται από την ασθένειά του”

Ιπποκράτης (Πατέρας της Ιατρικής, 460 – 377 π.Χ.)

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.