Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ανεξάρτητα από το περιεχόμενο σε υδράργυρο.

Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα είδη ψαριών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Umea στη Σουηδία.  Οι ερευνητές εργάστηκαν μαζί με ομάδες από τη Φινλανδία και άλλες χώρες, προκειμένου να εκτιμήσουν κατά πόσον τα πλεονεκτήματα των υγιών λιπαρών οξέων αντισταθμίζουν τους κινδύνους από τον υδράργυρο.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν ψάρια έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε καθόλου ή τρώνε πολύ λίγο. Ωστόσο, ορισμένα είδη ψαριών μεταφέρουν ρύπους από το περιβάλλον, οι οποίοι μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων.

Ο μεθυλυδράργυρος, ο οποίος απαντάται σε πολλά είδη ψαριών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ψαριών με πολύ υδράργυρο, ή με άφθονες ποσότητες ρύπων, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.  Μια πρόσφατη μελέτη δήλωσε ότι ο τόνος, ο οποίος έχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου, θα πρέπει να δίνεται στα παιδιά λιγότερο συχνά.

Η τρέχουσα έρευνα, η οποία έχει δημοσιευθεί στο τεύχος του Οκτώβριος 2012 του American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), πραγματοποιήθηκε με σκοπό την εξεύρεση μια μέσης λύσης μεταξύ όσων δεν τρώνε ψάρια και όσων τρώνε πάρα πολλά ψάρια ή τρώνε είδη ψαριών που είναι ανθυγιεινά.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν γιατί ο κίνδυνος εμφράγματος συνδέεται με την ποσότητα του υδραργύρου και των ωμέγα-3 λιπαρών στο σώμα λόγω της κατανάλωσης ψαριών. Αυτό το έκαναν, μετρώντας δείγματα τριχών και αίματος από εθελοντές που είχαν συμμετάσχει σε άλλες μελέτες στην ανατολική Φινλανδία και τη βόρεια Σουηδία. Τα δείγματα αίματος από τους Σουηδούς ελήφθησαν από την Ιατρική Βιοτράπεζα της Umea. Οι ερευνητές συνέκριναν το αίμα ασθενών, που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, μετά από το check-up τους και το αίμα όσων είχαν καλή υγεία, χωρίς καρδιακές προσβολές.

Διαπίστωσαν ότι ενώ η περιεκτικότητα σε υδράργυρο αύξησε την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μείωσαν τον κίνδυνο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής λόγω της κατανάλωσης υδραργύρου ήταν διαδεδομένος μόνο όταν υπήρχε μεγάλη ποσότητα ρύπων στο σώμα. Αν υπήρχε υψηλό επίπεδο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ο κίνδυνος ήταν χαμηλός.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό και χρήσιμο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ υγιούς και μη υγιούς περιεχόμενου που λαμβάνουμε από τα ψάρια. Στη συγκεκριμένη μελέτη, ο περιβαλλοντικός ρύπος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο υδράργυρος. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στους οργανικούς ρύπους, όπως οι διοξίνες και τα PCBs, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Οι συγγραφείς σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν είχε γίνει δοκιμή μέχρι σήμερα σχετικά με τις ουσίες αυτές.

Σύμφωνα με την Εθνική Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων, πρέπει να καταναλώνονται κάθε εβδομάδα 2-3 μερίδες ψάρι. Ωστόσο, οι Σουηδοί έχουν την τάση να τρώνε ψάρια κυνηγούς, τα οποία έχουν υψηλή ποσότητα υδραργύρου και δεν πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση. Επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη από την Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων έδειξε ότι 7 στους 10 ανθρώπους στη Σουηδία δεν τρώνε αρκετά ψάρια.

Μια μελέτη του 2011, βρήκε ότι οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια σε τακτική βάση έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα, και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές, καθώς και ευεργετικό, να τρώμε ψάρια, αλλά το να μείνουμε μακριά από ψάρια με υψηλά επίπεδα ρύπων είναι σημαντικό για την αποφύγουμε προβλήματα υγείας.

Με συγκριτικά αποτελέσματα από το δικό μας εργαστήριο, φαίνεται ότι όσοι τρώνε πολύ ψάρι, έχουν μεγάλες ποσότητες αρσενικού και υδραργύρου. Φυσικά είναι παρατήρηση, αλλά επιδημιολογικά φαίνεται ότι στην Ελλάδα, ορισμένα λιπαρά ψάρια περιέχουν υψηλές ποσότητες των βαρέων αυτών μετάλλων.

Μάθετε αν και κατά πόσο το τοξικό μας περιβάλλον έχει επηρεάσει την δική σας Υγεία. Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο μας. Επίσης μάθετε περισσότερα για τις εξετάσεις αυτές καθώς και για τις υπόλοιπες μοριακές εξετάσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.