Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
Εικόνες ανθρώπων σε κατάθλιψη, brain scan, εγκέφαλος από τροφές

 

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που συνδέεται με ποικίλα συμπτώματα όπως αυξημένη θλίψη και άγχος, ατονία, απώλεια όρεξης, πεσμένη διάθεση, και απώλεια του ενδιαφέροντος προς ευχάριστες δραστηριότητες. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, καθώς εάν δεν υπάρξει έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες σοβαρές συνέπειες. Οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη εμφανίζουν αυτοκτονικές τάσεις σε μεγαλύτερο βαθμό και ως εκ τούτου συνήθως αντιμετωπίζονται με αντικαταθλιπτική φαρμακολογία. Ελλείψεις στον εγκέφαλο των ανθρώπων σε νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη, και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) είναι η δικαιολόγηση προς αυτό.

 

Κανείς όμως δεν απαντά ΓΙΑΤΙ υπάρχει αυτή η έλλειψη.

 

Ποιες είναι λοιπόν οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης;

γραφική απεικόνιση πιθανών αιτιών κατάθλιψης Οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης είναι ποικίλες και αλλάζουν από άτομο σε άτομο αλλά σπάνια αναζητούνται. Αντί για αυτό μια πλούσια αντικαταθλιπτική φαρμακολογία είναι η πάγια σύσταση. Υπάρχουν 4 κατηγορίες κυρίαρχων αντικαταθλιπτικών:

medication-iconΑναστολείς πρόσληψης σεροτονίνης

medication-iconΑτυπικά αντικαταθλιπτικά

medication-iconΤρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

medication-iconΑναστολείς της οξειδάσης των μονοαμινών

Το κοινό όλων αυτών των κατηγοριών είναι ότι στοχεύουν σε μία συγκεκριμένη κατηγορία νευροδιαβιβαστών, με κυριότερη τη σεροτονίνη. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν την αρχική αιτία της απορρύθμισής της, απλώς μπλοκάρουν τον μεταβολισμό της. Φυσικά δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημά τους αλλά οι πολλές τους ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Μήπως κάποιες από αυτές σας είναι γνώριμες; Πίνακας με παρενέργειες φαρμάκων για την κατάθλιψη Οι παρενέργειες όμως δεν σταματούν εδώ...

medication-iconΠρόσφατη μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

medication-iconΤα αντικαταθλιπτικά προκαλούν πρόωρο θάνατο σε νευρώνες του εγκεφάλου ενώ απενεργοποιούν ώριμους νευρώνες προκαλώντας περισσότερα νευρολογικά προβλήματα

medication-iconΤα αντικαταθλιπτικά επίσης αποδεδειγμένα μειώνουν τη λίμπιντο και προκαλούν υπονατριαιμία

 

Κι όμως, η κατάθλιψη μπορεί να διαγνωστεί σε βάθος και να θεραπευτεί με φυσικούς τρόπους!  

 

Τα φάρμακα αντιμετωπίζουν μόνο το σύμπτωμα, καλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες και προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα!  

 

Μήπως αντί για όλα αυτά θα ήταν προτιμότερη μία φυσική λύση η οποία θα αλλάξει τη ζωή σας χωρίς όλες αυτές τις παρενέργειες;  

 
210 9756400 – Κλείστε τώρα ένα ραντεβού μαζί μας

 
Η Λειτουργική Ιατρική αντιμετωπίζει με επιτυχία την κατάθλιψη ερευνώντας σε βάθος τα πιθανά αίτια και προτείνοντας αφάρμακες θεραπευτικές λύσεις. Τα παρακάτω είναι λίγες μόνο περιπτώσεις που προέρχονται από πραγματικά περιστατικά μας:

 

medication-iconΈλλειψη αμινοξέων που παράγουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη

Εφόσον είμαστε ότι τρώμε, άρα και διαταραχές μας εξαρτώνται από αυτό που τρώμε. Η διαδικασία παραγωγής των σημαντικότερων νευροδιαβιβαστών για την κατάθλιψη, εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό, από το ποσό των πρώτων υλών που είναι διαθέσιμοι στον οργανισμό για την παραγωγή τους. Μία εξαιρετικά σημαντική πρώτη ύλη είναι η θρυπτοφάνη. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουμε ότι η θρυπτοφάνη καταναλώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες, διαπερνά τον εντερικό φραγμό χωρίς πρόβλημα, φτάνει στο σημείο που είναι τα ειδικά ένζυμα και φυσικά, ότι τα συγκεκριμένα ένζυμα λειτουργούν. Σχηματικά η διαδικασία αυτή μπορεί να αναπαρασταθεί ως ακολούθως: Σχηματική Απεικόνιση Διατροφικών Οδών που Επηρεάζουν την Κατάθλιψη Αν οποιοδήποτε βήμα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, τότε οι απαραίτητοι νευροδιαβιβαστές δεν είναι ποτέ σε επάρκεια. Μία αξιόπιστη εξέταση αμινοξέων στο πλάσμα (ειδικής επεξεργασίας και όχι απλή εξέταση αίματος) μπορεί να μας δείξει ποια αμινοξέα δεν χρησιμοποιούνται και να μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο για σίγουρα αποτελέσματα.

 

medication-iconΑλλοίωση ορμονικών οδών. Η γρήγορη αντιμετώπιση

Οι ορμονικές διαταραχές είναι μία από τις κυρίαρχες αιτίες κατάθλιψης. Λόγω του γεγονότος αυτού οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καταθλιπτικές διαταραχές. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που οι ορμόνες είναι και ο μόνος υπαίτιος όπως για παράδειγμα η επιλόχειος κατάθλιψη. Οι ορμόνες όμως που προκαλούν ή επιδεινώνουν μια ψυχολογική κατάσταση δεν είναι πάντα οι προφανείς. Για παράδειγμα μια σημαντική αλλά συχνά παραγκωνισμένη ορμόνη που σχετίζεται ισχυρά με την κατάθλιψη είναι η ινσουλίνη και μάλιστα η αντίσταση σε αυτή. Υπάρχουν πλέον δεκάδες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η αποδιοργανωμένη λειτουργία της ινσουλίνης καθώς και μια διατροφή που ευνοεί αυτή την κατάσταση οδηγεί σε αλλοίωση των νευροδιαβιβαστών και τελικά σε καταθλιπτικά επεισόδια. Πίνακας ορμονών που εμπλέκονται στην κατάθλιψη

 

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ: Θα πιστεύατε ποτέ ότι ένα μικρόβιο στο έντερο θα μπορούσε να κρίνει την ευτυχία μας; Κι όμως! Ένα εξειδικευμένο στέλεχος της E. coli το οποίο είναι φιλικό και πρέπει να το έχουμε σε μεγάλες ποσότητες στη χλωρίδα μας, είναι υπεύθυνο για την πρωτογενή παραγωγή θρυπτοφάνης στο έντερο. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το έντερο είναι ο χώρος παραγωγής περισσότερο από το 90% της σεροτονίνης του οργανισμού. Το ίδιο μικρόβιο παίζει σημαντικό ρόλο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, του συνενζύμου Q10, και πολλών ακόμη βιταμινών που χρειαζόμαστε.
 
 

medication-iconΚακή ενεργειακή διαχείριση. Τα μιτοχόνδρια δεν λειτουργούν φυσιολογικά

Πίνακας αιτιών κακής ενεργειακής διαχείρισης Πέρα από την σεροτονίνη και τους άλλους νευροδιαβιβαστές, ένα τεράστιο δυνητικά κομμάτι της κατάθλιψης είναι το οξειδωτικό στρες, η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και η φλεγμονή. Είναι ξεκάθαρο πλέον το ότι όλοι οι άνθρωποι με κλινική κατάθλιψη εμφανίζουν κάποιο είδος φλεγμονής. Ο πυρήνας και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στα ανθρώπινα κύτταρα είναι τα μιτοχόνδρια. Συνεπώς, όταν αυτά δε λειτουργούν σωστά τα πρώτα κύτταρα που θα υποστούν τις συνέπειες είναι τα νευρικά και τα μυϊκά. Δηλαδή, τα δύο κυριότερα συστήματα που μπλέκονται στις περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης.

blue icon with white medical symbol insideΛειτουργική Ιατρική - Πρωτοποριακή Θεραπευτική Προσέγγιση!

Η Λειτουργική Ιατρική προσέγγιση είναι μια προηγμένη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας που δανείζεται όπλα από πολλά επιστημονικά πεδία όπως βιοχημεία, μοριακή βιολογία, γενετική, διατροφική νευροεπιστήμη και άλλα και εφαρμόζει εξειδικευμένα πρωτόκολλα αφάρμακης ολοκληρωμένης αντιμετώπισης δύσκολων διαταραχών. Η σωστή εφαρμογή της απαιτεί βαθιά γνώση και εξειδίκευση. Ξεφεύγει δε πλήρως από τα καθιερωμένα της ψυχιατρικής ή της ψυχολογίας, αν και δανείζεται γνώσεις και από τις δύο. Η λειτουργική προσέγγιση ξεκινά από ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, τα οποία εξετάζουν τις δεκάδες πιθανές αιτίες και απομονώνουν τα συστήματα που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογονία. Πράγματα που για κάποιον κλασσικό ιατρό μπορεί να φαίνονται άσχετα, για τη λειτουργική ιατρική έχουν πολύ μεγάλη διαγνωστική αξία. Ο πίνακας στη συνέχεια δείχνει μόνο μερικά από τα εκατοντάδες στοιχεία που μπορεί να μας δώσει μία ενδελεχής έρευνα λειτουργικού ιστορικού:

Πίνακας Διαγνωστικών στοιχείων σε περιπτώσεις κατάθλιψης

 

210 9756400 – Κλείστε τώρα ένα ραντεβού μαζί μας