Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Κεντρικό και εντερικό νευρικό σύστημα συνεργάζονται απολύτως


Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να μελετάται όλο και περισσότερο η σύνδεση των συστημάτων του οργανισμού μας και πώς αυτά αλληλεπιδρούν σε καταστάσεις έλλειψης υγείας. Μία από τις, πλέον αποδεδειγμένες, συσχετίσεις αφορούν τη νοητική και συναισθηματική υγεία με την εντερική φυσιολογία και τη μικροβιακή χλωρίδα. Μάλιστα, πλέον φαίνεται ότι το γαστρεντερικό σύστημα βρίσκεται στον πυρήνα των προβλημάτων που αφορούν την ανοσολογική, την ενδοκρινική και την ψυχιατρική υγεία


κατάθλιψη-έντερο-ενοχλήσεις-προβιοτικά

Και σε παλιότερες αναρτήσεις έχουμε επισημάνει τη σημασία της γαστρεντερικής υγείας στην κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικής φύσεως διαταραχές. Όμως πλέον όλο και περισσότερα δεδομένα υποδεικνύουν και μία σχέση αιτίου-αιτιατού σε αυτά τα δύο.

Η δυσβίωση αποτελεί έναν όρο που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις λάθος. Πρόκειται για την εκτενή αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας και την απόκλιση από τις ιδανικές αναλογίες προβιοτικών και παθογόνων μικροοργανισμών, σε συγκεκριμένες εντερικές περιοχές. Ο μοναδικός τρόπος για να διαγνωστεί είναι η πραγματική απευθείας μέτρηση των μικροοργανισμών αυτών πάνω στον φορέα του εντερικού συστήματος που είναι τα κόπρανα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί παίζουν πρωταρχικό και ταυτόχρονα σημαίνοντα ρόλο στην παραγωγή ορισμένων από τις σπουδαιότερες ενώσεις, όπως οι βιταμίνες, κάποιες ορμόνες, ορισμένοι νευροδιαβιβαστές ενώ συμμετέχουν ενεργά και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος. Τέλος, παράγουν τα “καύσιμα” για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και εκκαθαρίζουν ορισμένες πολύ τοξικές ουσίες πριν αυτές μπουν στο σώμα.

Κάποιος θα αναρωτηθεί: Μα δεν έχω εντερικά συμπτώματα, πώς γίνεται να συνδέεται με την ψυχολογική μου κατάσταση;

xlwrida-entero-ygeia-150x1501Η διατάραξη της εντερικής φυσιολογίας ξεκινάει πάντοτε πολύ πριν αυτή προκαλέσει αισθητά προβλήματα, εντοπισμένα στην κοιλιακή χώρα. Μάλιστα, όταν φτάσουν τα συμπτώματα να είναι φανερά στο έντερο, τότε χρειάζεται πολύ περισσότερη προσοχή και πιο εστιασμένη αντιμετώπιση.

Οι βασικές αιτίες που προκαλούν τη δυσβίωση και τη συνδέουν με την κατάθλιψη είναι η εκβιομηχανοποιημένη διατροφή, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, η χαμηλή οξύτητα του στομάχου, η ισχυρή αντιβιοτική αγωγή, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Στην ουσία, η απουσία σημαντικών προβιοτικών στελεχών τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης αγωγής για αναπλήρωση, η υπερανάπτυξη βακτηρίων που αλλοιώνουν την απορρόφηση λιπαρών και υδατανθράκων, και η κακή χρήση των βιταμινών της οικογένειας Β είναι τα πρώτα βήματα που οδηγούν από το κακό έντερο στην κακή διάθεση. Η έλλειψη χρήσης πρώτων υλών όπως η θρυπτοφάνη, η φαινυλαλανίνη και η τυροσίνη οδηγεί σε αλλοίωση των νευροδιαβιβαστών και ενισχύει την προδιάθεση για διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία.

Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι για να υποστηρίξουμε την νοητική υγεία και τη συναισθηματική σταθερότητα, πρέπει να ελέγξουμε και να διορθώσουμε τις εντερικές δυσλειτουργίες. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο δρόμος εγκέφαλος-έντερο είναι διπλής κατεύθυνσης, και ότι αν η ψυχολογία μας δεν είναι σωστή, επιδεινώνονται και τα εντερικά προβλήματα

Για να μάθετε περισσότερα και να λύσετε μια για πάντα το πρόβλημα της κατάθλιψης επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-9756400. Διαβάστε περισσότερα για τις πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης εδώ.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close