Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας συνδέεται με το διαβήτη

Όλοι μεγαλώσαμε με την κλασική τροφική πυραμίδα, καταναλώνοντας όλες τις σωστές μερίδες δημητριακών, γαλακτοκομικών και κρέατος. Τι γίνεται, όμως, αν ανακαλύψετε ότι ένα από τα βασικά επίπεδα της διατροφικής πυραμίδας στην πραγματικότητα θα μπορούσε να σας προκαλέσει διαβήτη; Μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματι το σώμα μας, όταν αντιδρά στην Α1 β-καζεΐνη στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προκαλεί μια αντίδραση όμοια με αυτή που έχουν οι διαβητικοί.

Τα στοιχεία

Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις στον δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν διαγνωστεί με διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα αδιάγνωστοι και 79 εκατομμύρια άνθρωποι χαρακτηρίζονται ως ‘προ-διαβητικοί’ .

Για δεκαετίες, οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει διαβήτη τύπου Ι ήξεραν ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν γι ‘αυτό, ότι είχαν απλώς «γεννηθεί» με αυτόν τον τρόπο!! Ωστόσο, μελέτες δείχνουν σημαντικά ισχυρές ενδείξεις ότι οι αυτο-αντισωματικές αντιδράσεις στα σωματίδια Α1 Β-καζεΐνης στο αγελαδινό γάλα, μπορεί να συμβάλλουν στην δυσλειτουργία των β-κύτταρων (του παγκρέατος) και σε διαβήτη τύπου Ι.  Πιο απλά, το γάλα περιέχει κάποιες πρωτεΐνες, τις οποίες ο οργανισμός μας δεν αναγνωρίζει, οπότε φτιάχνει αντισώματα για να τις καταπολεμήσει. Επειδή, όμως αυτές οι πρωτεΐνες μοιάζουν πολύ με αυτές του παγκρέατος, τα ίδια αντισώματα επιτίθενται και στα κύτταρα που φτιάχνουν την ινσουλίνη. Η συσχέτιση έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο. Η επικράτηση της κατανάλωσης καζεΐνης και των διαγνώσεων με διαβήτη είναι πολύ στενά συνδεδεμένη.

Η αντίδραση είναι παρόμοια με έναν τύπο που βγαίνει με ένα κορίτσι έξω σε ραντεβού, και την επόμενη φορά που πηγαίνει να την πάρει για ραντεβού, παίρνει πραγματικά τη δίδυμη αδελφή της. Τα δύο σωματίδια μπορούν να ενεργούν και να φαίνονται ως ίδια, αλλά προφανώς, ξέρουμε ότι δεν είναι τα ίδια!!

Σκεφτείτε το είδος της διατροφής που έχει ο μέσος άνθρωπος στις αναπτυγμένες κοινωνίες το 2012. Εάν πάρετε την υψηλή φλεγμονώδη διατροφή που κάνουμε και προσθέσετε αυτές τις μικρο-μιμητικές αντιδράσεις, μπορείτε να δείτε γιατί οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι ένα τέτοιο πρόβλημα σήμερα. Αν διαβάσετε τα δεδομένα από το 1975 μέχρι το 2010 σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών ανά έτος, θα δείτε μια αύξηση της τάξης των 35 κιλών ανά κάτοικο. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση θεωρώντας ότι έχουμε περισσότερη γνώση για τα τρόφιμα τώρα από ό,τι το 1975.

Αυτό σημαίνει ότι καζεΐνη είναι η αιτία του διαβήτη;

Όχι. Αυτό σημαίνει ωστόσο, ότι πριν δώσετε το παιδί σας ένα ωραίο μεγάλο ποτήρι αγελαδινού γάλακτος, σκεφτείτε για τις μελλοντικές επιπτώσεις. Δεν προκαλείτε διαβήτη στο παιδί σας, αλλά αυξάνετε τις πιθανότητές του να αναπτύξει την ασθένεια αυτή. Αν υπάρχει οποιαδήποτε προδιάθεση, με αυτόν τον τρόπο επιδεινώνουμε τις πιθανότητες να εκδηλωθεί η ασθένεια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που είναι πολύ νόστιμες και υγιεινές. Στην πραγματικότητα, επιλογές όπως το γάλα καρύδας ή του αμυγδάλου έχουν πραγματικά πολλά οφέλη. Τώρα έχετε την πληροφορία και είναι στο χέρι σας να επιλέξετε να μην είστε αδιάφοροι και να κάνετε αλλαγές.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.