Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι και η έκθεση στα ζιζανιοκτόνα μπορεί να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον. Οι άνθρωποι που βίωσαν και τους δύο μεμονωμένους αυτούς παράγοντες κινδύνου, είναι πολύ πιο ευάλωτοι, διαπιστώνει μελέτη. Το σύνολο των ανθρώπων ανήκει σε αυτή την κατηγορία, με περισσότερο εκτεθιμένους τους αγρότες, τους ανθρώπους που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά ωμά, και σε ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα.

Οι άνθρωποι που είχαν τραυματισμό στο κεφάλι κάποια στιγμή στη ζωή τους και επίσης έχουν ζήσει ή εργαστεί κοντά σε περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκε το ζιζανιοκτόνο ‘paraquat’ μπορεί να έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το paraquat, το οποίο είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο και τα ζώα, χρησιμοποιείται συνήθως σε καλλιέργειες για τον έλεγχο των ζιζανίων.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ζούσαν σε μια αγροτική περιοχή της κεντρικής Καλιφόρνια. Η ομάδα περιλάμβανε περίπου 350 άτομα με νόσο του Πάρκινσον και περίπου 750 άτομα χωρίς τη νόσο. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αν είχαν ποτέ τραυματισμό στο κεφάλι που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της συνείδησης για περισσότερο από πέντε λεπτά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα δεδομένα του κράτους και άλλες πηγές πληροφοριών για την αξιολόγηση της χρήσης paraquat σε ακτίνα περίπου ένα τρίτου του μιλίου από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από εκείνους που δεν έχουν την ασθένεια να έχουν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της συνείδησης για περισσότερο από πέντε λεπτά. Επιπλέον, οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που δεν έχουν την ασθένεια να είχαν εκτεθεί σε paraquat σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εμφανίζεται έκδοση του περιοδικού Neurology (13 Νοεμβρίου).

Ενώ κάθε ένας από αυτούς τους δύο παράγοντες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον από μόνος του, ο συνδυασμός τους σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι ακριβώς η προσθήκη των δύο παραγόντων μαζί, είπε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Beate Ritz, της Σχολής Fielding της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η φυσιολογική διαδικασία που προκαλείται από έναν τραυματισμό στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των εγκεφαλικών κυττάρων σε επιθέσεις από φυτοφάρμακα που μπορεί να είναι τοξικά για τον εγκέφαλο, ή το αντίστροφο, εξήγησε. Για παράδειγμα, η χρόνια έκθεση σε χαμηλές δόσεις φυτοφαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι.

Τι σημαίνει αυτή η έρευνα και τι μπορούμε να κάνουμε

Η έκθεση στα παρασιτοκτόνα και τα οργανοφωσφορικά αυξάνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότερες ποσότητες χρησιμοποιούνται, ενώ και η διεισδυτικότητα τους αυξάνεται για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αντίσταση στη δράση τους και τα ζιζάνια να γίνονται ανθεκτικότερα. Έτσι πρέπει πάλι να γίνουν πιο ισχυρά τα ζιζανιοκτόνα, και ξεκινάει ο φαύλος κύκλος, που θύματα έχει τα ζώα (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου) και τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Τα ζιζανιοκτόνα αυτά δυστυχώς δεν αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό. Και εδώ η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και η κατανάλωση φυσικών και οργανικών τροφών. Παρόλα αυτά, πρέπει ο καθένας μας να ξέρει τι από αυτά έχει συσσωρεύσει και κατόπιν, με τη βοήθεια ειδικών να βρει σε ποιες τροφές περιέχεται και να τις απομονώσει. Τα παρασιτοκτόνα, πέρα από τη νόσο του Πάρκινσον, λόγω ακριβώς της βιοσυσσώρευσης προκαλούν σημαντικές παρενέργειες και τελικά την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων και καρκίνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που σε περιοχές της Ελλάδας, όπου η χρήση των φαρμάκων αυτών γίνεται συχνά, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνου αυξάνονται κατακόρυφα σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. 

Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα των φαρμάκων αυτών και με ποιους τρόπους η διατροφή μπορεί να γίνει και πάλι φορέας υγείας και όχι νόσου.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply