Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

 

Για το αν τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες έχουν αναρτηθεί δεκάδες έρευνες, όλες με διαφορετικά αποτελέσματα. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ας δούμε όμως και μια δική μας, μια ελληνική έρευνα. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) που εκπέμπεται από κινητά τηλέφωνα, από WiFi και από ασύρματο εξοπλισμό υπολογιστή. Ο τομέας που μελετήθηκε είναι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που δρουν στον εγκέφαλο και πως αυτές επηρεάζονται από την ΗΜΑ.

Τα κινητά τηλέφωνα και η ΗΜΑ επηρεάζουν αρντηικά σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου

Η μελέτη αυτή η οποία δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό  Electromagnetic Biology and Medicine, ερεύνησε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, η παρεγκεφαλίδα και ο μετωπιαίος λοβός και οι οποίες είναι υπεύθυνες για λειτουργίες όπως η μάθηση, η μνήμη κ.ά. Βρέθηκε ότι οι περιοχές αυτές επηρεάζονται αρνητικά κατά την έκθεση σε μικροκυματική ακτινοβολία, σε επίπεδα ακόμη και κάτω από τα όρια ασφάλειας που έχουν τεθεί από την Διεθνή Επιτροπή για την προστασία από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία.

Συνολικά 143 διαφορετικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο επηρεάζονται αρνητικά από την ακτινοβολία σε περίοδο 8 μηνών έκθεσης, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 3 ώρες έκθεσης στο κινητό τηλέφωνο. Επίσης, βρέθηκε ότι ήδη υπάρχουσες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες επιδεινώνονται.

Είναι γνωστό, ότι βραχυπρόθεσμα, τα μικροκύματα που εκπέμπονται από ένα κινητό τηλέφωνο, αναλόγως του πόσο μακρυά είναι από το κεφάλι, μπορούν να διεισδύσουν μέχρι και 3,8 εκατοστά, προς τον εγκέφαλο. Η μελέτη αυτή που ερευνά τη μακροπρόθεσμη επίδραση, δείχνει ότι η ΗΜΑ είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται για διαταραχές όπως πονοκέφαλος, ζαλάδες, διαταραχές ύπνου, ακόμα και όγκους και Alzheimer.

Μια άλλη μελέτη, από Ρώσους ερευνητές επίσης έδειξε ότι η ΗΜΑ και τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν σημαντικές μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα τη νοητική κατάπτωση ακόμα και σε παιδιά.

Ο αριθμός των χωρών που παίρνει σιγά σιγά προστατευτικά μέτρα και μεταβάλλει τα πρωτόκολλα της κινητής επικοινωνίας, μεγαλώνει προσπαθώντας να αποτρέψει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η ΗΜΑ στην ανθρώπινη υγεία. Το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημοσίευσε μια αναφορά ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχει καρκινογόνες επιδράσεις στους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, αυτό που είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα ανήκουν στην ίδια κατηγορία με καρκινογόνες ουσίες όπως ο μόλυβδος, τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και το χλωροφόρμιο.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε καινούργιες μελέτες για να πάρουμε μέτρα προστασίας, ούτε και κάποιον επίσημο φορέα να βγάλει μια ανακοίνωση μετά από 10 χρόνια ότι η ΗΜΑ των κινητών είναι επικίνδυνη. Από τώρα παίρνουμε μόνοι μας όλα τα απαραίτητα μέτρα, μειώνουμε τη χρήση του κινητού, και αν δεν χρησιμοποιούμε hands-free έχουμε όσο γίνεται πιο μακρυά τη συσκευή από το κεφάλι μας.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply