Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

klebsiella

Μια σειρά πολλών και ανεξάρτητων μελετών σε όλο τον κόσμο υποδεικνύουν ότι ο μικροοργανισμός Klebsiella pneumoniae ευθύνεται για την παθογένεση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της νόσου του Crohn, ανοίγοντας νέους δρόμους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δύο ασθενειών.

Ο ρόλος του γονιδίου HLA-B27 και η εντερική φλεγμονή

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η νόσος του Crohn είναι δύο συσχετιζόμενες παθήσεις που μοιράζονται κοινά κλινικά, γενετικά και μικροβιολογικά ευρήματα.

Είναι γνωστό επίσης ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο. Το 95% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα φέρει το γονίδιο HLA-B27, όταν στο γενικό πληθυσμό η συχνότητα για το γονίδιο αυτό είναι 10%.

Σημαντική συσχέτιση υπάρχει και με την εντερική φλεγμονή: Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και νόσο του Crohn παρουσιάζει φλεγμονή στο έντερο (από ασυμπτωματική έως οξεία). Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι τα αρθριτικά συμπτώματα υποχωρούν, ύστερα από αντιμετώπιση της εντερικής φλεγμονής.

Το βακτήριο Klebsiella pneumoniae

Το βακτήριο Klebsiella pneumoniae περιλαμβάνει ποικίλα αντιγόνα, τα οποία παρουσιάζουν δομικές ομοιότητες με το γονίδιο HLA-B27. Ως απόκριση στα διάφορα αντιγόνα, ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού παράγει αντισώματα. Σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και νόσο του Crohn παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της Klebsiella pneumoniae απ’ ότι σε υγιή άτομα.

Η μόλυνση με Klebsiella pneumoniae οδηγεί αρχικά σε παραγωγή αντισωμάτων έναντι του μικροβίου, τα οποία όμως μπορούν να συνδέονται και σε αυτο-αντιγόνα όπως το HLA-B27 (λόγω ομοιοτήτων με τα αντιγόνα της Klebsiella). Στην περίπτωση λοιπόν της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας ή της νόσου του Crohn, ο οργανισμός παράγει συνεχώς αυτο-αντισώματα, που συνδεόνται με τα αυτο-αντιγόνα σε περιοχές κοντά στις σπονδυλικές και τις μεγάλες αρθρώσεις (εκεί όπου οι τένοντες προσφύονται στα οστά της άρθρωσης). Αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται οι ιστοί των αρθρώσεων και η ασθένεια να διαιωνίζεται.

Με την κατάλληλη θεραπεία και συγκεκριμένες επεμβάσεις στη διατροφή, σύμφωνα με τα έως τώρα επιστημονικά ευρήματα, είναι δυνατόν να μειωθούν αποτελεσματικά τα επίπεδα της Klebsiella pneumoniae στο έντερο και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της νόσου του Crohn.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά μαζί με το εξειδικευμένο μας προσωπικό.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close