Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γλουτένη. Μία λέξη που συνεχώς μαθαίνει ο περισσότερος κόσμος και που πριν από αρκετά χρόνια δεν απασχολούσε την ιατρική κοινότητα καθόλου.  Όμως αυτά που έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας.

Μία πρόσφατη υπόθεση, η οποία αρχίζει και ντύνεται με πολλά επιδημιολογικά στοιχεία, είναι ότι η εποχή την οποία γεννιέται κάποιος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την επιδείνωση κοιλιοκάκης.  Κάποιοι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα μωρά που γεννιούνται άνοιξη ή καλοκαίρι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κοιλιοκάκη, η οποία επιδεινώνεται από την γλουτένη στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη.

Μα τι σχέση μπορεί να έχει η εποχή με το έντερό μας;

Τα μωρά συνήθως ξεκινούν να καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν γλουτένη από τους 6 μήνες και μετά, έτσι αυτά που έχουν γεννηθεί τους ζεστούς μήνες, θα εκτεθούν σε γλουτένη ταυτόχρονα με την έκθεση στους χειμωνιάτικους ιούς και στα πρώτα κρυώματα του χειμώνα (ίσως και στους εμβολιασμούς). Θα μπορούσε δηλαδή η ταυτόχρονη επαφή με γλουτένη (την ώρα που υπάρχει προδιάθεση για ταπείνωση εντερικών λαχνών) και με αντιγόνα από βακτήρια και ιούς να εξηγήσει την εμφάνιση της αυτοάνοσης αυτής διαταραχής;

Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν με τα δεδομένα τους αυτή την υπόθεση. Η πιο πρόσφατη, που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο έγκριτο περιοδικό The Journal of Pediatrics, εξέτασε πάνω από 2.000 άτομα με επιβεβαιωμένη κοιλιοκάκη. Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων στη Μασαχουσέτη βρήκαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν γεννηθεί τους τρεις μήνες της άνοιξης.

Μία άλλη μελέτη, η οποία εξέτασε 2.151 παιδιά με την αυτοάνοση αυτή διαταραχή, βρήκε ότι για παιδιά, στα οποία η διάγνωση έγινε πριν την ηλικία των 2, η εμφάνιση κοιλιοκάκης ήταν σημαντικά αυξημένη αν το παιδί είχε γεννηθεί καλοκαίρι. Μάλιστα, η μελέτη αυτή βρήκε ότι αυτό το μοτίβο είναι πολύ ισχυρότερο για τα αγόρια. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου μία αυτοάνοση διαταραχή στην οποία κάποιος ιός λαμβάνει μέρος.

Έχουμε ήδη παρουσιάσει στοιχεία για το πως η γλουτένη επηρεάζει την εμφάνιση αυτοάνοσων όπως η ψωρίαση, για ποιο λόγο η γλουτένη προκαλεί τώρα τα προβλήματα και όχι πριν από 50 χρόνια και τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η κοιλιοκάκη στη ζωή μας.

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close