Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το 30% του πληθυσμού έχει τα γονίδια για κοιλιοκάκη. Γιατί τότε όλοι έχουν μείνει με την εντύπωση ότι μόνο το 1% του πληθυσμού επηρεάζεται από αυτή τη διαταραχή;

Το 1% είναι ένα από πάρα πολλά κομμάτια παραπληροφοόρησης, τα οποία αφήνουν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτεθειμένο στη νόσο αυτή. Εκτός από το γεγονός, ότι ο αριθμός αυτό δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, αναφέρεται στα άτομα που είναι επίσημα διαγνωσμένα με κοιλιοκάκη, και δεν περιλαμβάνει τα εκατομμύρια αυτών που δεν έχουν διαγνωστεί, ή που τα προβλήματα στην υγεία τους δεν έχουν συσχετιστεί με τη κατανάλωση γλουτένης και προϊόντων της.

Στην βιβλιογραφία και σε διάφορες διαδικτυακές πηγές κυκλοφορεί το στατιστικό ότι περίπου 1 στους 133 ανθρώπους αναπτύσσει κοιλιοκάκη και οι περισσότεροι ταυτίζονται με αυτό. Αυτό έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ανεπιθύμητες επιδράσεις του μορίου της γλουτένης δεν είναι και κάτι το “τόσο σοβαρό“.

Ας δούμε όμως και δύο ακόμη επίσημα στατιστικά:

“Το 97% των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν έχουν διαγνωστεί”1.

“Η κοιλιοκάκη έχει περισσότερα από 300 γνωστά συμπτώματα (κάτι το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διάγνωση)”1.

 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται άρρωστοι, κουρασμένοι, με κατάθλιψη σε συνδυασμό με 300 ακόμη γνωστές διαταραχές και οι οποίοι δεν σκέφτονται καν τη γλουτένη ως κύριο υπαίτιο της κατάστασής τους. Δεν είναι καθόλου σπάνια λοιπόν. Στην πραγματικότητα: “Η κοιλιοκάκη είναι από τις πλέον συχνές μακροχρόνιες διαταραχές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες”2

————————————————————————————————————————————————

Σχετικό άρθρο

Η σπαστική κολίτιδα έχει βιοχημική βάση και αντιμετωπίζεται άμεσα και οριστικά 

————————————————————————————————————————————————

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι τα τρέχοντα μοντέλα εξέτασης και διάγνωσης. Πολλές φορές αποτυγχάνει η σωστή ανίχνευση των αιτιών και άρα απορρίπτεται η κοιλιοκάκη ως αιτία, παρόλο που είναι η μόνη αιτία.

Ακόμη κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν: Στο τελευταίο συμπόσιο για την κοιλιοκάκη, οι ερευνητές συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει νέος ιατρικός όρος για τους ανθρώπους που αντιδρούν αρνητικά στη γλουτένη, αλλά δεν έχουν τα συγκεκριμένα γονίδια. Αυτό σημαίνει, ότι παρότι δεν έχουν γενετική προδιάθεση, η γλουτένη προκαλεί την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και την παραγωγή αντισωμάτων και φλεγμονής. Προς το παρόν οι ερευνητές αναφέρουν αυτά τα άτομα ως ευαίσθητα στη γλουτένη μη-κοιλιοκάκης) και η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα, ή και χειρότερα, από τους επίσημα διαγνωσμένους με κοιλιοκάκη.3

Πρέπει να σημειωθεί, ότι πλέον η κοιλιοκάκη, ως σαφής αυτοάνοση απόκριση του οργανισμού, έχει συνδεθεί στενά με καταστάσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδης λύκος, Crohn αλλά και ελκώδη κολίτιδα, πρωκτίτιδα και όποια διαταραχή περιλαμβάνει φλεγμονή.

Η γλουτένη μπορεί να αντικατασταθεί. Η Κινόα, το φαγόπυρο και άλλοι καρποί και δημητριακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Χρειάζεται απλά λίγη προσωπική έρευνα, η οποία μπορεί να είναι και ευχάριστη. Το σίγουρο είναι ότι το 1% είναι ένας αριθμός ξεπερασμένος και σίγουρα λάθος. Είναι σημαντικό όταν έχουμε συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με κάποιο τρόπο, να εξετάζουμε την πιθανότητα να έχουμε κοιλιοκάκη.

Στο κέντρο μας έχουμε βρει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, και με απλές διατροφικές και κάποιες συμπληρωματικές προσεγγίσεις, άνθρωποι εξαφάνισαν τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες, τα εντερικά προβλήματα και τη φλεγμονή τους, κάτι το οποίο δεν είχαν καταφέρει για πολλά χρόνια. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε πλήρως για όλες τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε για να κάνουμε ένα πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο γύρω από την κοιλιοκάκη.

 

1National Institutes of Health and University of Chicago, Celiac Disease Center,12.12.2011
2New England Journal of Medicine, 06.19.2003,348;25
3American Journal of Gastroenterology:11.01.2011.doi:10.1038/ajg.2010.487

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close