Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Απίστευτη, πρωτοποριακή έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Ταϊλάνδης διαπίστωσε ότι η κύρια πολυφαινόλη στην κουρκούμη – η κουρκουμίνη – είναι σε θέση να αναδομήσει και ακόμη να βοηθήσει στην αναγέννηση των ιστών του ήπατος σε διαβητικούς αρουραίους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ χορήγησαν κουρκουμίνη σε αρουραίους που πάσχουν από διαβήτη και των οποίων το συκώτι έδειξε τη χαρακτηριστική παθολογία και καταστροφή των ιστών αυτών καθώς και της μικροκυκλοφορίας. Η κουρκουμίνη ήταν σε θέση να προκαλέσει μια σημαντική αναστροφή της κατάστασης.

Παραδόξως, η μικροαγγείωση του ήπατος σε μια ομάδα που έλαβε κουρκουμίνη εξελίχθηκε σε αναγέννηση και επιδιόρθωση σε υγιή και φυσιολογικά χαρακτηριστικά, δήλωσε η ερευνητική ομάδα, στο πόρισμά της. Αυτά τα αποτελέσματα μας δίνουν αισιοδοξία για την πιθανή χρήση της κουρκουμίνης ως ένα νέο θεραπευτικό μέσο για την παθολογία του ήπατος των διαβητικών.

Η έρευνα αυτή είναι απλώς η τελευταία – αν και πιο ελπιδοφόρα μέχρι σήμερα – έρευνα που δείχνει μια θεραπευτική σύνδεση μεταξύ κουρκουμίνη και τις δύο μορφές του διαβήτη, τους τύπους Ι και ΙΙ.

Προγενέστερη έρευνα αποκαλύπτει παρόμοια ευρήματα

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Diabetes Care τον Ιούλιο, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ότι η ημερήσια πρόσληψη της κουρκουμίνης για πάνω από εννέα μήνες – ένα συστατικό του μπαχαρικού κάρυ – φάνηκε να προλαμβάνει νέες περιπτώσεις διαβήτη μεταξύ ανθρώπων σε προδιαβητικό στάδιο, ή ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που θα μπορούσαν τελικά να προχωρήσουν σε πλήρη εξέλιξη σε διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία.

Στη μελέτη αυτή,  παρακολουθήθηκαν 240 ενήλικες με προ-διαβήτη, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν είτε κάψουλες κουρκουμίνης ή ένα εικονικό φάρμακο, που ήταν πανομοιότυπο, αλλά δεν περιείχε καμία δραστική ουσία, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Μετά από εννέα μήνες, 19 από τους 116 ασθενείς με εικονικό φάρμακο είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με κανέναν από τους 119 ασθενείς που έλαβαν την κουρκουμίνη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Somlak Srinakharinwirot του Πανεπιστημίου,  δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν μια επικύρωση όλων των προαναφερθέντων.

Η μελέτη μας έδειξε ότι το εκχύλισμα κουρκουμίνης μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τον πληθυσμό ασθενών με προ-διαβήτη από την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Αν και βρήκαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, απαιτείται μια μακροχρόνια δοκιμή για να δούμε αν ο πληθυσμός στον οποίο χορηγείται κουρκουμίνη θα αναπτύξει τελικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Λόγω των πλεονεκτημάτων και της ασφάλειας του, προτείνουμε το εκχύλισμα κουρκουμίνης να χρησιμοποιηθεί ως παρεμβατική θεραπεία για τον πληθυσμό ασθενών με προ-διαβήτη.

Ένα πράγμα στο οποίο οι ειδικοί συμφωνούν είναι ότι η συγκέντρωση της κουρκουμίνης δεν πρέπει να είναι η ίδια σε κάθε εκχύλισμα ή κάψουλα. Στη μελέτη του Ιουλίου στην Ταϊλάνδης, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν έξι κάψουλες την ημέρα που περιείχαν 250 mg από ‘κουρκουμινοειδή’ η κάθε μια.

Άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία

 Πέρυσι, η εταιρεία δοκιμών ConsumerLab.com διαπίστωσε ότι το 20 τοις εκατό των συμπληρωμάτων κουρκούμης και κουρκουμίνης που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν τον έλεγχο ποιότητας της εταιρείας. Και το κόστος του να πάρει κάποιος το ποσό της κουρκουμίνης που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη κυμαίνεται από 39 σεντς, φθάνοντας μέχρι και 1,50 δολάριο ανά ημέρα, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα, ανέφερε το Reuters.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης, η Constance Brown-Riggs, μια πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για το διαβήτη και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, δήλωσε ότι ναι μεν απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά αυτό που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα είναι συναρπαστικό, και τα καλά νέα είναι πως φάνηκε να είναι ελάχιστες οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Άλλα οφέλη για την υγεία πιθανόν να συνδέονται με αυτή την ένωση, η οποία είναι μια από τις πιο κλινικά δοκιμασμένες. Για παράδειγμα, «οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό, αναφέρει το Discovery Health. Άλλη έρευνα εξετάζει τη χρήση της κουρκουμίνης και της κουρκούμης για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, την υψηλή χοληστερόλη και την οστεοαρθρίτιδα.

Ακόμα κι αν δεν τρώτε πολλά τρόφιμα με κάρυ, έχετε φάει πιθανώς κάτι με κουρκουμίνη. Αν φάγατε ποτέ ένα χοτ-ντογκ με μουστάρδα, τότε σίγουρα: η κουρκουμίνη δίνει στη μουστάρδα τη διακριτική καυστική γεύση της και το κίτρινο χρώμα.

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply