Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Το φυσικό εκχύλισμα λεμονιού είναι τοξικό για τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού

Μια νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά πώς τα λεμονοειδή, δηλαδή οι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στα λεμόνια και στα άλλα εσπεριδοειδή, εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων τόσο στον ER + όσο και στον ER- καρκίνο του μαστού. Αυτό ρίχνει νέο φως στη σημασία των εσπεριδοειδών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ενισχύει παλαιότερες μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα λεμονοειδή έχουν κυτταροτοξικά αποτελέσματα και αποτελέσματα  εναντίον της αρωματάσης

Για τη μελέτη αυτή, εννέα διαφορετικά λεμονοειδή εξήχθησαν από τους σπόρους. Τα επτά από αυτά έδειξαν σημαντική κυτταροτοξικότητα έναντι των κυττάρων του ER + καρκίνου του μαστού, ενώ τα τέσσερα ήταν τοξικά έναντι των κυττάρων-ER (μειώνοντας την ανάπτυξη / βιωσιμότητα κατά 44 τοις εκατό). Κάθε λεμονοειδές ελέγχθηκε επίσης για την ικανότητά του να προκαλεί τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων (μέσω της ενεργοποίησης της κασπάσης-7), και ένα από τα πιο ισχυρά βρέθηκε να είναι ο γλυκοζίτης λιμονίνη (ή λεμονίνη) – το οποίο είναι μακράν το πιο άφθονο λεμονοειδές στους χυμούς των εσπεριδοειδών.

Τα λεμονοειδή δοκιμάστηκαν επίσης για την ικανότητά τους να αναστέλλουν την αρωματάση, το οποίο είναι βασικό για τον περιορισμό του οιστρογόνου που τα ER + κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξή τους. Όλα τα λεμονοειδή εκτός από ένα αποδείχθηκαν ότι είναι φυσικοί αναστολείς της αρωματάσης, και πάλι, ο γλυκοζίτης λιμονίνη ήταν το πιο ισχυρό από όλα. Ετσι, τα λεμονοειδή όχι μόνο είναι τοξικά για τα κύτταρα του ER + και ER-καρκίνου του μαστού, αλλά επίσης στερούν από τα ER + καρκινικα κύτταρα το οιστρογόνο που απαιτείται για την ανάπτυξή τους.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν είναι ο μόνος λόγος για να καταναλώνουμε τα λεμονοειδή από τα εσπεριδοειδή. Στο εργαστήριο, έχει αποδειχθεί η κυτταροτοξικότητα των λεμονοειδών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του παγκρέατος, τον καρκίνο του ήπατος, για το νευροβλάστωμα, τη λευχαιμία, και άλλα. Αυτό οδηγεί στο σημαντικό ερώτημα: Πόσα εσπεριδοειδή πρέπει να καταναλώνουμε για ουσιαστική προστασία από τον καρκίνο;

Πόσα εσπεριδοειδή χρειάζονται για την πρόληψη του καρκίνου;

Μια πρόσφατη μελέτη από την Ευρώπη έδειξε ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων μερίδων 150 γραμμαρίων την εβδομάδα από εσπεριδοειδή, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του φάρυγγα κατά 58 τοις εκατό, καρκίνο του στόματος κατά 53 τοις εκατό, καρκίνο του στομάχου κατά 31 τοις εκατό, και καρκίνο του παχέος καρκίνου κατά 18 τοις εκατό. Αυτή η μελέτη δεν βρήκε μια προστατευτική δράση των εσπεριδοειδών κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περίπου 75 γραμμάρια την ημέρα από γκρέιπφρουτ (σε χυμό ή σε φρούτο), είχαν 22 τοις εκατό μείωση του κινδύνου του καρκινου του μαστου, αν δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ θεραπεία υποκατάστασης ορμονών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το προστατευτικό επίπεδο κατανάλωσης εσπεριδοειδών είναι σχεδόν ίδιο στις δύο αυτές μελέτες (525-600 γραμμάρια ανά εβδομάδα) και θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως το ελάχιστο επίπεδο πρόσληψης για την ουσιαστική προστασία από τον καρκίνο. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τις καλύτερες πηγές των λεμονοειδών αφού είναι κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πηγές λεμονοειδών – τα πορτοκάλια είναι τα καλύτερα

Ενώ τα λεμονοειδή στην τελευταία μελέτη προήλθαν από σπόρους λεμονιού, αυτά βρίσκονται επίσης στο φλοιό, στο ψαχνό και στο χυμό όλων των εσπεριδοειδών. Οι χυμοί εσπεριδοειδών περιέχουν περίπου 90 έως 300 mg λεμονοειδών γλυκοζιτών ανά λίτρο (ο χυμός πορτοκαλιού: 300 mg/l, ο χυμός γκρέιπφρουτ: 200 mg/l, ο χυμός λεμονιού ή λάιμ: 90 mg/l). Το ψαχνό και η φλούδα περιέχουν έως 500mg/kg λεμονοειδών, οπότε αν πίνετε φυσικό χυμό, να σιγουρευτείτε ότι έχετε συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο ψαχνό. Οι σπόροι των εσπεριδοειδών μπορεί να περιέχουν έως και δύο τοις εκατό κατά βάρος από λεμονοειδή, με τους σπόρους του γκρέιπφρουτ να είναι η πλουσιότερη πηγή.

Στο σύνολό τους, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 75 γραμμάρια την ημέρα από χυμό εσπεριδοειδών ή φρούτα εσπεριδοειδών ως μέρος ενός καλά ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής, και ότι μπορεί να επιτευχθεί επιπλέον όφελος με την επικέντρωση στο πορτοκάλι και στο γκρέιπφρουτ, είτε ως ολόκληρα φρούτα ή ως χυμό με αρκετό ψαχνό.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.