Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

γυναίκα

Η ψωρίαση θεωρείται ασθένεια ανοσολογικής προέλευσης και δεν είναι απλά μία δερματοπάθεια. Είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία συνδέεται με διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές ασθένειες και η κατάθλιψη.

Πάνω από το 30% των ασθενών με ψωρίαση προσβάλλεται κάποια στιγμή από ψωριασική αρθρίτιδα

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα και τα γονίδια παίζουν κυρίαρχο ρόλο για την ανάπτυξη της ασθένειας. Τουλάχιστον ένα 10% του γενικού πληθυσμού έχει κληρονομήσει ένα ή περισσότερα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση της ψωρίασης. Ωστόσο, μόνο ένα 2-3% θα εκδηλώσει τελικά την ασθένεια. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι πέρα από τη γενετική προδιάθεση, που μπορεί να έχουμε αρκετοί από εμάς, θα πρέπει επιπλέον να εκτεθούμε σε έναν ή παραπάνω παράγοντες κινδύνου για να εμφανίσουμε ψωρίαση.

Κυριότεροι παράγοντες κινδύνου:

Στρες

Φαρμακευτική αγωγή

Τραυματισμός του δέρματος

Λοιμώξεις

Αυξημένο σωματικό βάρος

Παχυσαρκία

 Πώς σχετίζεται το υψηλό σωματικό βάρος με την ψωρίαση;

Οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να επηρεάσει και την ψωρίαση. Ο λιπώδης ιστός έχει και ενδοκρινείς και ανοσολογικούς ρόλους. Η παχυσαρκία προκαλεί μία ήπια συστημική φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ψωρίαση.

obesity

Οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα λεπτίνης

Η λεπτίνη είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη του οργανισμού, η οποία κινητοποιεί το μεταβολισμό, μειώνει την όρεξη και αναστέλλει την αύξηση του βάρους. Όταν παίρνουμε βάρος, η λεπτίνη εκκρίνεται για να δώσει σήμα στον οργανισμό να σταματήσει να αποθηκεύει λίπος.

Ωστόσο, σε αρκετούς ανθρώπους, κυρίως υπέρβαρους ή παχύσαρκους, ο οργανισμός δεν αποκρίνεται σωστά στην αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης. Έτσι, δημιουργείται μία παθολογική κατάσταση που λέγεται αντίσταση στη λεπτίνη.

Αυξημένα επίπεδα λεπτίνης παρατηρούνται πιο συχνά στους παχύσαρκους, στις γυναίκες στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο και… στην ψωρίαση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών μελετών, τα επίπεδα της λεπτίνης σε ασθενείς με ψωρίαση είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, ιδίως στους παχύσαρκους ασθενείς

O συσχετισμός ψωρίασης-λεπτίνης δεν αφορά μονάχα τους παχύσαρκους, αλλά και τα άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους

Πώς εξηγείται αυτό; Φαίνεται ότι πίσω από τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης κρύβεται, όχι μόνο ο λιπώδης ιστός, αλλά και η φλεγμονή. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης σχετίζονται με διάφορες φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1.

Εκτός από το ρόλο της για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, η λεπτίνη εμπλέκεται και στην ανοσολογική απόκριση. Ευνοεί την απελευθέρωση κυτταροκινών, οι οποίες επάγουν τη φλεγμονή, όπως ο παράγοντας νέκρωσης των όγκων (TNFα) και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6).

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας. Οι κυτταροκίνες στην ουσία «λένε» στα κύτταρα του δέρματος να αναπαραχθούν και να ωριμάσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εκκινούν επίσης και άλλες διεργασίες, όπως η φλεγμονή, η ενεργοποίηση και η συσσώρευση επιπλέον Τ-λεμφοκυττάρων και τελικά η απελευθέρωση ακόμα περισσότερων κυτταροκινών. Αυτός ο φαύλος κύκλος δημιουργεί τα χαρακτηριστικά συμπτώματα στο δέρμα των ασθενών.

Ενημερωθείτε τώρα για το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής αντιμετώπισης της ψωρίασης

Επικοινωνήστε μαζί μας

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.