Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

functional_medicine_logo_opt

 

Μια νέα μορφή Ιατρικής. Διάγνωση και Θεραπεία όπως δεν τα έχετε ξαναδεί

Λειτουργική ιατρική (Functional Medicine) είναι η εξατομικευμένη ιατρική η οποία ασχολείται με την πρωτοβάθμια πρόληψη και τις αιτίες στις οποίες οφείλεται η συμπτωματολογία σοβαρών χρόνιων νοσημάτων. Χρησιμοποιεί μόνο κλινικά δεδομένα και στηρίζεται στις ακόλουθες αρχές:

Iceberg_el_letters_opt

 • Τη βιοχημική διαφορετικότητα κάθε ατόμου η οποία περιγράφει την ποικιλομορφία στη μεταβολικές λειτουργία, η οποία πηγάζει από διαφορετικές γενετικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες ανάμεσα στους ανθρώπους
 • Την εξατομικευμένη ιατρική η οποία δίνει έμφαση στον ασθενή και όχι στην ασθένεια
 • Την δυναμική ισορροπία ενδογενών και εξωγενών παραγόντων
 • Την διασύνδεση όλων των φυσιολογικών παραγόντων που επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν αμέτρητες αναφορές πλέον ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ως ένα καλά ενορχηστρωμένο δίκτυο, αλληλοσυνδεόμενων συστημάτων, παρά ως ξεχωριστά συστήματα που δρουν αυτόνομα και χωρίς να επηρεάζει το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, ξέρουμε πλέον ότι οι ανοσολογικές δυσλειτουργίες προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα και ότι οι διατροφικές ανεπάρκειες προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες. Επίσης, γνωρίζουμε πως οι περιβαλλοντικές εκθέσεις σε τοξικά στοιχεία προωθούν νευρολογικές ασθένειες όπως Parkinson.
 • Την υγεία ως αντικειμενικό σκοπό και όχι την απουσία ασθένειας
 • Την προώθηση της συντήρησης των οργάνων ως μέσο για την επίτευξη της μακροζωίας

roots_el_opt

Η λειτουργική ιατρική έχει ως βάση της την κλινική εξέταση των κύριων ανισορροπιών που δύνανται να προκαλέσουν διαταραχές. Αυτές οι ανισορροπίες προκύπτουν καθώς περιβαλλοντικές συνιστώσες όπως η δίαιτα, τα θρεπτικά στοιχεία (που περιλαμβάνουν τον αέρα και το νερό), την άσκηση και τον τραυματισμό ερμηνεύονται από το σώμα και το μυαλό κάποιου μέσω ενός μοναδικού συνόλου γενετικών προδιαθέσεων, τρόπου ζωής και αντιλήψεων. Οι θεμελιώδεις φυσιολογικές διεργασίες περιλαμβάνουν την επικοινωνία, μέσα και έξω από το κύτταρο, την βιοενέργεια ή μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, την αντιγραφή, επιδιόρθωση και συντήρηση της δομικής ακεραιότητας από το κυτταρικό επίπεδο σε όλο το σώμα, την απέκκριση των άχρηστων ουσιών, την προστασία και άμυνα του οργανισμού, την μεταφορά των ουσιών και την κυκλοφορία.

Οι κύριες κλινικές ανισορροπίες που προκύπτουν από δυσλειτουργίες αυτού του περίπλοκου συστήματος περιλαμβάνουν:

 • Διαταραχές των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών
 • Μιτοχονδριοπάθειες και οξειδοαναγωγικές διαταραχές
 • Ανισορροπίες στην αποτοξίνωση και τις βιομετατροπές
 • Ανοσολογικές διαταραχές
 • Φλεγμονές
 • Διαταραχές στην πέψη, την απορρόφηση και την μικροβιακή μικροχλωρίδα
 • Δομικές διαταραχές από τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης μέχρι το μυοσκελετικό σύστημα

Τέτοιες διαταραχές είναι τα πρόδρομα σημάδια και συμπτώματα βάση των οποίων ανιχνεύουμε τις συστημικές νόσους. Βελτιώνοντας την ισορροπία – όσον αφορά τις περιβαλλοντικές συνιστώσες αλλά και τις θεμελιώσεις φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού – μπορούμε να επαναφέρουμε την υγεία, πέρα από το να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα. Η λειτουργική ιατρική έχει ως στόχο την βελτίωση της διαχείρισης περίπλοκων, χρόνιων νοσημάτων επεμβαίνοντας σε πολλαπλά επίπεδα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις ανισορροπίες και να επαναφέρει τη λειτουργικότητα και την υγεία. Η λειτουργική ιατρική δεν είναι μια ξεχωριστή και μοναδική πηγή γνώσης.

Βασίζεται σε επιστημονικές αρχές και πληροφορίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη σύγχρονη ιατρική, συνδυάζοντας πολλαπλές μεθόδους και αρχές, δημιουργώντας λεπτομερέστατα μοντέλα παθογένεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Η λειτουργική ιατρική δίνει μεγάλη σημασία σε μια καθορισμένη διαδικασία ενσωμάτωσης πολλαπλών βάσεων δεδομένων μέσα σε πραγματικές συνθήκες που στοχεύουν στη λειτουργικότητα πολλαπλών επιπέδων και όχι σε μια συγκεκριμένη αγωγή για συγκεκριμένη πάθηση. Η λειτουργική ιατρική χρησιμοποιεί το ιστορικό του ασθενούς ως ισχυρό εργαλείο για τη διάγνωση, τα σημάδια και τα συμπτώματα καθώς επίσης και κλινικές διαταραχές ως μια συνολική προσέγγιση που σκοπό έχει να βελτιώσει τόσο τις περιβαλλοντικές συνιστώσες του ασθενούς αλλά και τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

functional-medicine_researcher_el

 

Επικοινωνήστε μαζί μας και γνωρίστε την πιο προηγμένη Ιατρική παγκοσμίως

210 9756400