Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
  • Μία ομάδα χημικών, γνωστά ως φθαλικά, είναι ήδη γνωστά για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας
  • Ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington του Missouri, πιστεύουν ότι αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για πρώιμη εμμηνόπαυση
  • Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται επίσης σε πλαστικά, καλλυντικά, οικιακά προϊόντα και συσκευασίες τροφών

Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο μέικαπ, τα σπρέι μαλλιών και τις συσκευασίες τροφίμων προκαλούν πρώιμη εμμηνόπαυση. Μάλιστα, αυτές που εκτίθενται σε υψηλές δόσεις προκαλούν την επίσπευση της εμμηνόπαυσης ακόμη και 2μιση χρόνια νωρίτερα. Σε μερικές μάλιστα από αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες σταματούν να έχουν περίοδο ακόμη και 15 χρόνια νωρίτερα, αναφέρει η έρευνα.

Υπάρχει ήδη διάχυτη ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους των φθαλικών. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας και σοβαρά στοιχεία δείχνουν ότι προκαλούν εκθύληνση του εγκεφάλου νεαρών αγοριών. Τώρα, οι Αμερικάνοι ερευνητές συστήνουν ότι τα φθαλικά, επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων και των ωοθηκών, οδηγώντας σε ταχεία εμμηνόπαυση.

Η Dr Natalia Grindler, από το Πανεπιστήμιο και οι συνάδελεφοί της εξέτασαν τα επίπεδα των φθαλικών στο αίμα και τα ούρα 5.700 γυναικών. Οι γυναίκες με τα μεγαλύτερα επίπεδα φθαλικών μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο 2,3 χρόνια νωρίτερα από τις άλλες. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στις γυναίκες είναι τα 51, αλλά αυτές με τα περισσότερα φθαλικά στο αίμα, είχαν μέση ηλικία γύρω στα 49.

Η Dr Grindler αναφέρει στην Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στο San Diego της California, ότι κάποιες από τις γυναίκες με το μεγαλύτερο ποσοστό φθαλικών, εισήλθε στην εμμηνόπαυση μέχρι και 15 χρόνια νωρίτερα. Η πρώιμη εμμηνόπαυση σχετίζεται με ΠΟΛΥ υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών, καρδιακών προβλημάτων, αλλοιώσεων στα οστά και εγκεφαλικές αιμορραγίες.

Η Dr Grindler αναφέρει

Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν κάποιες από αυτές τις γυναίκες θα μπουν στην εμμηνόπαυση 1 χρόνο νωρίτερα ή 15 χρόνια νωρίτερα. Η πρώιμη εμμηνόπαυση έχει σημαντικές επιδράσεις στην υγεία μας, και γνωρίζουμε πλέον σίγουρα ότι τα χημικά αυτά έχουν άμεσα αποτελέσματα στις ωοθήκες και την αναπαραγωγή. Δεν γνωρίζουμε άμεσα τον μηχανισμό, μέσω του οποίου συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουμε αρκετά ώστε να μπορούμε να πούμε ότι έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιες γυναίκες εκτίθενται σε περισσότερα φθαλικά απ’ ότι άλλες, έχει να κάνει με τις συνήθειές τους. Το περισσότερο μέικαπ, η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού η συχνή κατανάλωση συσκευασμένων τροφών κ.ά. είναι από τους λόγους που μπορούν να εξηγήσουν μερικώς τις συγκεντρώσεις τους στο αίμα και στα ούρα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η μέτρησή τους, έτσι ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της έκθεσής της σε αυτές τις ουσίες και έτσι να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply