Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η απώλεια μνήμης από μικρή ηλικία, σχετίζεται επιδημιολογικά με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και Alzheimer. Ακόμη πιο ισχυρή είναι η συσχέτιση αν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό. Οι έρευνες γύρω από το θέμα αυτό είναι συνεχείς καθώς οι επιπτώσεις της διαταραχής είναι πολλές: μείωση νοητικής ικανότητας, απώλεια γνωσιακών ικανοτήτων, απώλεια αναμνήσεων και τελικά απώλεια της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμα πως αναπτύσσεται η νόσος Alzheimer’s. Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχουν γενετικές συνιστώσες, περιβαλλοντικές συνιστώσες, αλλά και παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής μας. Σε περιπτώσεις νεανικής εμφάνισης της νόσου, οι γενετικοί παράγοντες είναι οι κυριότεροι, δίνοντας μικρότερα περιθώρια για παρέμβαση. Ωστόσο, στην περίπτωση της πιο συχνής μορφής είναι δυνατό να ελεγχθεί και, το πιο σημαντικό, να προληφθεί.

Ο σχηματισμός των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο είναι ένα από τα πρωταρχικά χαρακτηριστικά της νόσου Alzheimer’s. Οι πλάκες αυτές αποτελούνται από ένα πεπτίδιο, μια ομάδα αμινοξέων, του οποίου η φυσιολογική ιδιότητα είναι να προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, δηλαδή από της ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα συστατικά των κυττάρων. Επιπλέον, εμπλέκονται στη μεταφορά της χοληστερόλης και έχουν και αντιμικροβιακή δράση. Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διαλυτή μορφή του αμυλοειδούς-β, που είναι το κύριο τμήμα των πλακών, εμπλέκεται στην αιτιοπαθογονία της νόσου Alzheimer.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης ενδείκνυνται ως πιθανές παρεμβάσεις έναντι στο σχηματισμό αυτών των πλακών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να παρεμποδίσει ή να εκκαθαρίσει τις πλάκες από τον εγκέφαλο. Μια σημαντική ανακάλυψη έδειξε ότι η ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη, αναστέλλει το σχηματισμό πλακών και μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι της νόσου Alzheimer’s. Ωστόσο, η μελατονίνη δεν μπορεί να αναστρέψει το σχηματισμό των ήδη υπαρχόντων πλακών, οπότε δεν είναι χρήσιμη για την αγωγή της νόσου. Πειράματα έχουν δείξει ότι η ικανοποιητική συγκέντρωση της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της ζωής είναι απαραίτητο συστατικό για την πρόληψη του Alzheimer. Η παρατήρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για άτομα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, είτε λόγο οικογενειακής προδιάθεσης, είτε λόγω μειωμένης ανοσιακής ικανότητας. Η μέτρηση της μελατονίνης, και μάλιστα στο σάλιο όπου βρίσκεται η ενεργή μορφή της, μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπλήρωσή της.

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο και τον κυρκάδιο ρυθμό των αμυλοειδών-β. Οι άνθρωποι χρειάζονται ικανοποιητικά επίπεδα μελατονίνης για να έχουν σωστό ύπνο, ενώ η παρατεταμένη αϋπνία μειώνει τη συγκέντρωσή της, οδηγώντας σε ανάπτυξη πλακών.

Παρατεταμένες περίοδοι αϋπνίας, για οποιονδήποτε λόγο, επηρεάζουν τον ημερήσιο ρυθμό των αμυλοειδών-β, μέσω της αλλαγής της μελατονίνης, και οδηγούν κατά ένα τρόπο το σχηματισμό των β-αμυλοειδών. Άλλωστε σύγχρονα δεδομένα συσχετίζουν τη χρόνια αϋπνία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer’s.

Η μελατονίνη μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Η μελατονίνη παράγεται από κωνάριο της υπόφυσης. Η απελευθέρωσή της διεγείρεται από την έλλειψη φωτός, και αναστέλλεται από το φως. Ο ύπνος σε πολύ σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς καθόλου φωτισμό ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης.

Στην Ελλάδα η μοναδική 24-ωρη μέτρηση της μελατονίνης στο σάλιο γίνεται μόνο στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής με την αξιοπιστία της Genova Diagnostics. Η εξέταση είναι εύκολη, μη επεμβατική, με πολύ μεγάλη κλινική σημασία. Μάθετε περισσότερα για την εξέταση αυτή. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

One response on “Μελατονίνη και απώλεια μνήμης

  1. […] νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη, ακετυλοχολίνη και μελατονίνη- που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για να ρυθμίζει τη […]