Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

blue-black x-ray image of a breast with cancer

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, είχαν συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού, αλλά νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μία τελείως καινούργια κατηγορία καρκινογόνων οιστρογόνων, γνωστά ως μεταλλοοιστρογόνα (metalloestrogens). Αυτά τα οιστρογόνα βρίσκονται σε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα, κάποια δε από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σε συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα ΣΑΝ …«θρεπτικά συστατικά»!

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research, αποκαλύπτει ότι η έκθεση στο κάδμιο μέσω της διατροφής, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τις προηγούμενες που ισχυρίζονταν ότι πάρα πολλά μέταλλα, στα οποία πλέον οι άνθρωποι εκτίθενται όλο και πιο πολύ, αντιπροσωπεύουν μια καινούργια κατηγορία, αυτή των μεταλλοοιστρογόνων και έχουν την σοβαρή πιθανότητα να αυξάνουν το «οιστρογονικό βάρος» του ανθρώπινου μαστού.

Βαρέα Τοξικά Μέταλλα

Το 2006, δημοσιεύθηκε μία μελέτη στο Journal of Applied Toxicology, στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παρακάτω μέταλλα μπορούν να δεσμεύονται σε οιστρογονικούς κυτταρικούς υποδοχείς και να μιμούνται τις δράσεις των φυσιολογικών οιστρογόνων: αλουμίνιο, αντιμόνιο, αρσενικώδες (arsenite), βάριο, κάδμιο, χρώμιο (Cr(II)), κοβάλτιο, χαλκός, μόλυβδος, υδράργυρος, νικέλιο, σεληνιώδες (selenite), κασσίτερος και βαναδικό (vanadate).

usda organic sealΣε παλαιότερο σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί η χρήση τοξικών μορφών σεληνίου σε βιολογική (οργανική) φόρμουλα βρεφικής τροφής πιστοποιημένης μάλιστα από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA-organic-certified)! Σε εκείνη την έκθεση είχε καταδειχθεί ότι η έκθεση σε σεληνιώδες και σεληνικό νάτριο (sodium selenite και sodium selenate) είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς είναι η κύρια πηγή συμπληρωματικού σεληνίου στις βιταμίνες, τα τρόφιμα, τα ποτά κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τις ανόργανες μορφές του χρωμίου, του χαλκού, του νικελίου, του κασσίτερου και του βανάδιου, τα οποία θα βρείτε στις ετικέτες πολλών πολυβιταμινών του εμπορίου.

 Φωτογραφία αποσμητικού με άλατα αλουμινίου

Μια άλλη καθημερινή πηγή έκθεσης σε μεταλλοοιστρογόνα για εκατομμύρια καταναλωτές είναι τα αποσμητικά που έχουν ως βάση το αλουμίνιο. Οι έρευνες, για αυτά τα προϊόντα και για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού που πιθανώς ενέχουν, ήρθαν αντιμέτωπες με μία ιστορία της οποίας απόσπασμα είναι και το παρακάτω:

 

«Τα άλατα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στα αποσμητικά έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στις δυτικές κοινωνίες. Μέχρι σήμερα, πολύ λίγα ή και καθόλου επιδημιολογικά και πειραματικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ή καταρρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό. Αναφέρουμε εδώ ότι σε ανθρώπινα μαστικά επιθηλιακά κύτταρα ΜCF-10Α, ένα σύνηθες φυσιολογικό ανθρώπινο μοντέλο μαστικού επιθηλιακού κυττάρου, μετά από μακροχρόνια έκθεση σε χλωριούχο αργίλιο (AlCl(3)) σε συγκεντρώσεις της τάξης των 10-300 μm, δηλαδή έως και 100.000 φορές χαμηλότερες από εκείνες που υπάρχουν στα αποσμητικά εμφάνισαν απώλεια αναστολής από επαφή (contact inhibition) και ανάπτυξη εστιών χωρίς υπόστρωμα προσκόλλησης (anchorage-independent growth), χαρακτηριστικά και τα δύο καρκινικών κυττάρων.

 

Εάν ένα μέταλλο μπορεί να εμφανίσει καρκινογόνες ιδιότητες σε συγκέντρωσεις 100.000 φορές μικρότερες από αυτές που σήμερα χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια παραδειγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι εκτιμήσεις των τοξικολογικών κινδύνων.

Επί του παρόντος, οι εκτιμήσεις των κινδύνων βασίζονται σε μελέτες σε ζώα, όπου στόχος είναι να μάθουμε το ποσό της κάθε χημικής ουσίας που απαιτείται για να σκοτώσει το 50% του εκτιθέμενου πληθυσμού (LD50). Μόνο τότε, θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ουσία  βρίσκεται σε «αποδεκτό επίπεδο βλάβης» για τον άνθρωπο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι ποντίκια, δεν υπολογίσθηκε ποτέ ότι μπορεί να εκτιθόμαστε ταυτοχρόνα σε παραπάνω από μία χημικές ουσίες, η LD50 δεν αναφέρει πότε είναι μια χρόνια αλλά μη-άμεσα-θανατηφόρα δόση τοξική και ούτε καν αναγνωρίζει ότι χρόνιες εκθέσεις σε πολύ χαμηλότερες δόσεις εμφανίζουν όντως σοβαρά τοξικά φαινόμενα. Αυτό που δεν πέρασε ποτέ όμως από το μυαλό κανενός είναι το αν μπορεί η τοξικότητα να αυξάνεται ενώ η συγκέντρωση ελαττώνεται.

εικόνα ψηφιακής μαστογραφίαςΑυτό, στην πραγματικότητα, είναι ο,τι συμβαίνει και σε ορισμένους τύπους ακτινοβολίας και έκθεσης σε πετροχημικά. Η χαμηλή δόση ακτινοβολίας μπορεί να είναι πιο καρκινογόνα από την υψηλή δόση, και γι’αυτό η «έγκαιρη διάγνωση» της μαστογραφίας με ακτίνες-Χ είναι πολύ πιθανό να προκαλεί τον καρκίνο που πιστεύεται ότι προλαμβάνει.

 

[Αν η τελευταία πρόταση δεν σας έκανε να πεταχτείτε από την καρέκλα σας, τότε όντως δεν είναι πολύ ξεκάθαρο το τι εννοούμε! Θα το αφήσουμε έτσι όμως να …αιωρείται για την ώρα μέχρι να …σκάσουμε την βόμβα σε επόμενο άρθρο μας…]

 

Αυτό, επίσης, συμβαίνει και με ορισμένα πετροχημικά (π.χ. δισφαινόλη Α, βενζόλιο, pthlatates) καθώς μπορεί να είναι πιο τοξικά σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ότι σε υψηλότερες. Αυτό γίνεται διότι μπορούν να μιμούνται τις ορμόνες, να σταματούν ή/και να εντείνουν βιοχημικές δράσεις καθώς και να αλληλεπιδρούν σε μοριακό επίπεδο με τις κυτταρικές επιφάνειες και δομές, γεγονότα που δεν συμβαίνουν όταν τα χημικά βρίσκονται σε συσσωματώματα μεγαλύτερου όγκου. Ολόκληρος ο τομέας της νανοτεχνολογίας, στην πραγματικότητα, πάσχει από αυτό το εκ πρώτης παράλογο πρόβλημα: όσο πιο μικρή ποσότητα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανή τοξικότητα ή οι μεγαλύτερες ακούσιες βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Στα Εργαστήριά μας μπορείτε να εξεταστείτε για πιθανά τοξικά επίπεδα στην δισφαινόλη Α στο βενζόλιο στα φθαλικά και σε πλήθος άλλων τοξικών ουσιών. Οι εξετάσεις αυτές δεν γίνονται πουθενά αλλού στον Ελληνικό χώρο και μπορούν ΠΡΑΓΜΑΤΙ να σώσουν την Υγεία σας. Μάθετε περισσότερα τώρα. 

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Το πρόβλημα του αλουμινίου και η έκθεση σε μεταλλοοιστρογόνα, ωστόσο, είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερο από την απλή αναμόρφωση των κατασκευαστών και των καταναλωτικών προϊόντων. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών απελευθερώνει τουλάχιστον 500 τόνους αλουμινίου ετησίως κατά τη διάρκεια αντι-ραντάρ εκπαίδευσης και μόνο μυστικές οργανώσεις γνωρίζουν την ποσότητα των μετάλλων που έχουν απελευθερωθεί στο περιβάλλον, στο όνομα της «σωτηρίας του περιβάλλοντος» μέσω της «γεωμηχανικής».

atmospheric-aerosol-spraying

Πράγματι, μέσω αυτού που είναι γνωστό ως Ατμοσφαιρικοί Αεροψεκασμοί, το περιβάλλον μας έχει γεμίσει με μέταλλα. Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο σοβαρό που οι βιοτεχνολογικές εταιρείες έχουν αρχίσει να «κατασκευάζουν» φυτά ανθεκτικά στο αλουμίνιο, δεδομένου ότι πολλά εδάφη έχουν γίνει τόσο όξινα λόγω της μόλυνσης από μέταλλα που δεν μπορούν να φυτρώσουν φυτά για τροφή.

Λογότυπο Εργαστηρίων Μοριακής Διατροφής

Τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σε αυτό το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τις ουσίες που μπορούν να μειώσουν την τοξικότητα των μετάλλων ή/και βοηθήσουν στην αποτοξίνωσή τους. Σχετικές πληροφορίες θα εμφανίζονται στις κάτωθι ενότητες όταν αυτές ετοιμάζονται:

Δηλητηρίαση από Υδράργυρο Δηλητηρίαση από Κάδμιο
Τοξικότητα Χαλκού Δηλητηρίαση από Μόλυβδο
Δηλητηρίαση Σιδήρου Τοξικότητα Αλουμινίου
Δηλητηρίαση από Χρώμιο Τοξικότητα Μαγγανίου

Μείνετε κοντά μας! Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες   Επικοινωνήστε μαζί μας 
 
 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply