Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
εικόνα παχέος εντέρου με ανάπτυξη καρκινωμάτων

Μια νέα εποχή στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Στις δυτικές χώρες αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο και για τα δύο φύλα και τη δεύτερη σε σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο. Στην Ελλάδα αποτελεί την τρίτη σε σειρά αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλάσματα.

 

Θυµηθείτε:

Στον καρκίνο του παχέος εντέρου, η πρόληψη και η πρώιµη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία!

Nutrilabs

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου αυτού είναι πολυάριθμοι. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου φαίνεται ότι είναι: υπερβολική κατανάλωση ενέργειας (κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη και χαμηλή σε ίνες, κόκκινα κρέατα (ιδιαίτερα τα καλοψημένα σε υψηλή θερμοκρασία), επεξεργασμένα δημητριακά (π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, πατάτες, κέικ, επιδόρπια), αλκοόλ, ωμέγα-6 και τρανς-λιπαρά οξέα (που απαντώνται σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια - πανταχού παρόντα σε fast food), σίδηρος, σωματική αδράνεια, παχυσαρκία, χρόνια γαστρεντερική φλεγμονή, δυσκοιλιότητα και φυσικά οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, πολυπόδων ή άλλων καρκίνων.
Παράγοντες προφύλαξης από καρκίνο παχέος

Παράγοντες Προστασίας

Από την άλλη πλευρά, πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να δράσουν προστατευτικά στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, διαιτητικές ίνες, νερό, ψάρι, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καφές (περισσότερο από το τσάι), φυλλικό οξύ, πολυβιταμίνες, βιταμίνες Β6, C, D, και Ε, ασβέστιο, σελήνιο, σωματική δραστηριότητα και ...η ασπιρίνη.

 

Γενετικοί Παράγοντες Κινδύνου - Δραστικότητα Ενζύμων

Όπως συμβαίνει με όλες τις εκφυλιστικές καταστάσεις, ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων/τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να μειωθεί σε κάποιο βαθμό από τη δραστικότητα αρκετών ενζύμων αποτοξίνωσης.

 

Παραδείγματος χάριν άτομα με γρήγορη δραστικότητα του ενζύμου ακετυλιώσεως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου από την κατανάλωση κρέατος, ενώ ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος για άτομα με αργή δραστικότητα αυτού του ενζύμου.

 

Επίσης, άτομα με αργή δραστικότητα της S-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης (GST) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από την κατανάλωση κρέατος και αυξημένο κίνδυνο γενικότερα. Το ένζυμο GST παίζει σπουδαίο ρόλο στη σύνδεση των τοξινών (συμπεριλαμβανομένων των καρκινογόνων ουσιών) στη γλουταθειόνη, γεγονός που επιτρέπει στο σώμα να τις απεκκρίνει.

 

Η δραστικότητα του GST και άλλων σημαντικών ενζύμων αποτοξίνωσης μπορεί να ελεγχθεί εργαστηριακά.

 
Και άλλες όμως χημικές ενώσεις συμβάλλουν καθοριστικά ή αποτρέπουν την ανάπτυξη του εν λόγω καρκίνου.

 

Παράγοντες Κινδύνου - β-γλυκουρονιδάση

σχηματικό διάγραμμα εντεροηπατικής ανακύκλωσης
Για παράδειγμα η β-γλυκουρονιδάση, ένα ένζυμο που διασπά τους πολύπλοκους υδατάνθρακες αποσυνδέει μόρια γλυκουρονιδίου από ποικίλες τοξίνες, καρκινογόνες ουσίες, ορμόνες και φάρμακα, τα οποία είναι φυσιολογικά γλυκουρονιδιωμένα στο ήπαρ για να διευκολύνουν τη χολική απέκκριση. Η αποσύνδεση αυτών των μορίων στο έντερο επιτρέπει την επαναπορρόφησή τους μέσω της εντεροηπατικής ανακύκλωσης, αυξάνοντας στο αίμα τα επίπεδα των επιβλαβών αυτών τοξικών ενώσεων.

 

Παράγοντες Κινδύνου - Σίδηρος!

σχηματικό διάγραμμα με το οποίο ο σίδηρος συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων
Ο σίδηρος αποτελεί - περιέργως - ακόμα μια ουσία που έχει συνδεθεί με την δημιουργία καρκινικών όγκων στο έντερο. Τόσο ο υψηλός διαιτητικός σίδηρος όσο και ο υψηλός σίδηρος στο αίμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο σίδηρος και το λίπος μειώνουν αμφότερα τη δραστικότητα σουπεροξειδίου της δισμουτάσης (SOD) στα κύτταρα του επιθηλίου του παχέος εντέρου. Το SOD είναι ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο που προστατεύει τα μιτοχόνδρια (το μέρος του κυττάρου όπου παράγεται ενέργεια από τα τρόφιμα και το οξυγόνο) από βλάβη ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη στελεχών εντερικών βακτηρίων που συμβάλλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο σίδηρος μπορεί επιπρόσθετα να συμβάλλει στον καρκίνο του παχέος εντέρου υποκινώντας την παραγωγή εξαιρετικά καταστροφικών ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τα προκαρκινογόνα σε καρκινογόνους παράγοντες και μπορούν επίσης να βλάψουν άμεσα το γενετικό υλικό. Αυτή η διαδικασία αυξάνεται επίσης με τα συστατικά της χολής.

 

Παράγοντες Κινδύνου - Χολικά Οξέα

διάγραμμα συμβολής χολής στην πέψη
Η χολή συμβάλλει όμως στον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και με άλλους τρόπους. Τα χολικά οξέα είναι μεταλλαξογόνες ενώσεις (προκαλούν γενετική μετάλλαξη) που παράγονται από το ήπαρ και εκκρίνονται στο έντερο για την υποβοήθηση της πέψης του λίπους. Αναστέλλουν την αποτοξίνωση και αυξάνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του παχέος εντέρου. Καταστέλλουν επίσης την δραστικότητα της GST, του ενζύμου που συναντήσαμε πιο πάνω. Τα χολικά οξέα, τέλος, δύνανται να γίνουν ακόμα πιο καρκινογόνα μετά από χημική τροποποίηση από ορισμένα είδη εντερικών βακτηρίων. Αυτά τα χολικά οξέα αναφέρονται ως δευτερογενή χολικά οξέα.

 

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ακριβώς επειδή οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή δευτερογενών χολικών οξέων, απορροφούν χολικά οξέα, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων αραιώνοντας έτσι τους καρκινογόνους παράγοντες, μειώνουν το χρόνο διέλευσης (το χρόνο που χρειάζεται για να διέλθουν από το γαστρεντερικό σωλήνα η τροφή και πιθανά καρκινογόνα), μειώνουν την θερμιδική πρόσληψη, και μειώνουν το pΗ με την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες για τα οφέλη αυτά.

 

Μια ακόμα πολύ σημαντική δράση των διατροφικών ινών προκύπτει έμμεσα μέσω του μεταβολισμού τους από τη χλωρίδα του εντέρου - το γνωστό μας μικροβίωμα. Τα "καλά" βακτήρια του εντέρου τροφοδοτούνται από διαλυτές ίνες και παράγουν ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση. Το βουτυρικό οξύ είναι το πιο σημαντικό από τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

 

Το βουτυρικό οξύ είναι επίσης η κύρια πηγή καυσίμου για τα κύτταρα του παχέος εντέρου και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για την υγεία τους. Τέλος, φαίνεται να αντιστρέφει τις προκαρκινικές μεταβολές των κυττάρων του παχέος εντέρου που προκαλούνται από τα δευτερογενή χολικά οξέα, οδηγεί σε επιδιόρθωση του DNA, αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου και προκαλεί απόπτωσή (αυτοκαταστροφή) τους.

 


 

Μια νέα ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ εξέταση πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου!

νέα μη επεμβατική μέθοδος πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια "ύπουλη ασθένεια" γιατί στα αρχικά στάδια (στα οποία είναι και ιάσιμος) μπορεί να μην δώσει καθόλου συμπτώματα. Για το λόγο αυτό η παγκόσμια κοινότητα Γαστρεντερολόγων συνιστά στα άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερους επιβαρυντικούς παράγοντες (και χωρίς συμπτώματα) να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου μετά τα 50 έτη. Η συνήθης εξέταση είναι η κολονοσκόπηση.

Σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνων του γαστρεντερικού ή/και άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) (ελκώδη κολίτιδα ή Crohn) ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, στα 40 έτη και πρέπει να γίνεται με κολονοσκόπηση που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
εικονίδιο οικογενειακού δένδρου
Η κολονοσκόπηση όμως είναι μια επεμβατική διαδικασία και λόγω του γεγονότος αυτού μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποφεύγει να την κάνει.

Για να δώσει μια εύκολη δυνατότητα πρόληψης σε όλο τον πληθυσμό, η κλινική μας πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά και σε συνεργασία με μερικά από τα μεγαλύτερα βιοχημικά εργαστήρια του πλανήτη προσφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το CancerCheck - την πιο ολοκληρωμένη ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ εξέταση πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που υπάρχει!
Η εξέταση περιλαμβάνει όλους του βιοχημικούς (και κατ' επιλογή και τους γενετικούς) αναλύτες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκινογένεση και μερικούς ακόμα που θεωρούνται άριστοι στην πρόληψη του καρκίνου αυτού. Η εξέταση, πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

Καλπροτεκτίνη

Ενδείξεις:
 • Δείκτης οξείας φλεγμονής
 • Εκτίμηση του βαθμού φλεγμονής
 • Παράμετρος για την παρακολούθηση της νόσου Crohn, της ελκώδους κολίτιδας ή της κατάστασης του ασθενούς μετά την αφαίρεση πολυπόδων
 • Διάκριση μεταξύ ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Περιγραφή

Εξαιρετικά αξιόπιστος δείκτης νεοπλασματικών και φλεγμονωδών νοσημάτων του γαστρεντερικού.

Είναι εξαιρετικά σταθερός σε θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και προσφέρει διαφοροδιάγνωση μεταξύ λειτουργικών και φλεγμονωδών νοσημάτων: αν τα επίπεδα καλπροτεκτίνης στα κόπρανα είναι χαμηλά, η πιθανότητα να μην υπάρχει καμία οργανική εντερική νόσος, είναι υψηλή.

Επίσης τα αυξημένα επίπεδα καλπροτεκτίνης έχουν πολύ καλύτερη προγνωστική αξία όσον αφορά την υποτροπή της νόσου από ότι οι τυπικοί δείκτες της φλεγμονής (CRP, ΤΚΕ)
Μ2-PK

Ενδείξεις:
 • Όγκοι γαστρεντερικού σωλήνα (παχύ έντερο, οισοφάγος, στομάχι)
 • Παγκρεατικοί όγκοι
 • Πρόληψη για ηλικίες μικρότερες των 50 ετών
 • Παρακολούθηση εξέλιξης θεραπείας
 • Παρουσία πολυπόδων
 • Κατάχρηση αλκοόλ, τσιγάρου και κόκκινου κρέατος
 • Επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό
 • IBD
Περιγραφή

H μέτρηση του συγκεκριμένου ενζύμου βοηθάει στον εντοπισμό κυττάρων υπό πολλαπλασιασμό και είναι αυξημένο σε όλους του όγκους.

Η μέτρηση στα κόπρανα είναι ευαίσθητη για όγκους που εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα. Ειδικά, όταν συνδυάζεται και με άλλους καρκινικούς δείκτες όπως το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο και/ή CA19-9 αυξάνεται εντυπωσιακά η ευαισθησία με παρόμοια εξειδίκευση.

Επιπλέον, παρουσιάζει εξαιρετική ευαισθησία για γαστρικούς, οισοφαγικούς αλλά και παγκρεατικούς όγκους
Σεπτίνη-9

Ενδείξεις:
 • Προληπτικός έλεγχος καρκίνος παχέος εντέρου (ηλικίες κάτω των 50)
 • Παρουσία πολυπόδων
 • Γυναίκες με ιστορικό κακοήθειας στο στήθος, τις ωοθήκες ή την μήτρα
 • Επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό φλεγμονών του εντέρου ή καρκίνων
 • Κατάχρηση αλκοόλ, τσιγάρου και κόκκινου κρέατος
Περιγραφή

Η σεπτίνη-9 είναι μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνο παχέος εντέρου σε αρχικά στάδια με μεγάλη εξειδίκευση.

Πρόκειται για έναν δείκτη που παράγεται από καρκινικά κύτταρα παχέος εντέρου και διαχέεται στο αίμα. Ειδικά σε περιπτώσεις προληπτικού ελέγχου ατόμων με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό είναι πολύ σημαντική εξέταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιο ασυμπτωματικό άτομο σε ενδοσκοπικό έλεγχο
EPX

Ενδείξεις
 • Πολλαπλές διατροφικές αλλεργίες
 • Παρασιτικές λοιμώξεις
 • IBD
 • Αλλεργική κολίτιδα
 • Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα
 • Χρόνια διάρροια
 • Εντεροπάθειες
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Περιγραφή

Πολλές φλεγμονώδεις και νεοπλασματικές διεργασίες περιλαμβάνουν την αυξημένη δραστικότητα των ηωσινόφιλων τα οποία συνήθως απουσιάζουν από τον εντερικό αυλό. Όταν τραυματίζεται το χορίο του βλεννογόνου τα ηωσινόφιλα μετατοπίζονται στον αυλό, όπου αποκοκκιώνονται και οδηγούν σε φλεγμονή και κυτταροτοξικά φαινόμενα.
Βασική πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από την αποκοκκίωση είναι η EPX. Είναι μη επεμβατική και σε συνδυασμό με την καλπροτεκτίνη μπορούν να ορίσουν την ύφεση σε μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
β-γλυκουρονιδάση

Ενδείξεις
 • Χρόνια χρήση συμπληρωμάτων σιδήρου
 • Πρότερη διάγνωση γυναικολογικού καρκίνου
 • Πρότερη διάγνωση καρκίνου προστάτη στους άνδρες
 • Οιστρογονική κυριαρχία
 • Ιστορικό χρόνιας χρήσης αντιβιώσεων
Περιγραφή

Η βήτα-γλυκουρονιδάση είναι ένα ένζυμο που εκκρίνεται από βακτήρια (κυρίως E. coli, Peptostreptococcus, Bacteroides και Clostridium) αλλά και ανθρώπινα κολονοκύτταρα και έχει καθοριστικό ρόλο στην εντεροηπατική κυκλοφορία. Τοξίνες, οιστρογόνα και άλλες λιπαρές ενώσεις σηματοδοτούνται από τον οργανισμό (με ένα γλυκουρονίδιο) ως απόβλητα με σκοπό την χολική τους απέκκριση.
Κάποιες από αυτές τις ουσίες όμως είναι ωφέλιμες (π.χ. βιταμίνη D) και η ανακύκλωσή τους και απαναεισαγωγή τους στην κυκλοφορία είναι ουσιώδης. Για να ξαναεισαχθούν πρέπει να απομακρυνθεί το γλυκουρονίδιο-σηματοδότης. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η γλυκουρονιδάση. Όμως η απομάκρυνση γίνεται από όλες τις ουσίες αδιακρίτως οπότε υψηλά επίπεδα του ενζύμου επιτρέπουν σε μεγάλες ποσότητες τοξινών να επαναπορροφηθούν στον οργανισμό (που είναι φυσικά επιβλαβές).
Λιθοχολικό/Δεοξυχολικό οξύ

Ενδείξεις
 • Όγκοι γαστρεντερικού σωλήνα (παχύ έντερο, οισοφάγος, στομάχι)
 • Οισοφάγος Barrett
 • Χολοκυστεκτομή
 • Οισοφαγίτιδα
 • Αυξημένη χοληστερόλη
Περιγραφή

Τα δύο αυτά οξέα αποτελούν τα τελικά προϊόντα του ηπατικού μεταβολισμού της χοληστερόλης και παράγονται από συγκεκριμένα βακτήρια στο παχύ έντερο (Enterococci, Clostridia, κ.ά.)

Έχουν σαφείς καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες, μεταβάλλουν την ικανότητα απόσβεσης ελευθέρων ριζών και εξαντλούν την δυνατότητα χρήσης της γλουταθειόνης στα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, ενοχοποιούνται για ατροφική γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, γαστρικά έλκη και φλεγμονές του δεξιού κόλου.


Ενημερωθείτε αναλυτικά!


Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400
 
 

 


Συχνές Ερωτήσεις

Η εξέταση αυτή αντικαθιστά την κολονοσκόπηση;
Όχι ακριβώς! Η εξέταση αυτή είναι περισσότερο εξέταση ΠΡΟΛΗΨΗΣ καρκίνου παρά εξέταση επιβεβαίωσης της ύπαρξής του.

Η κολονοσκόπηση σπάνια χρησιμοποιείται ως εξέταση πρόληψης. Ο περισσότερος κόσμος μπαίνει στην επεμβατική αυτή διαδικασία όταν έχει ήδη συμπτώματα (και άρα συνήθως όταν είναι αργά) .

Η κολονοσκόπηση επίσης δείχνει κάτι μόνο όταν είναι τόσο αναπτυγμένο ώστε να είναι ορατό.

Σε αντίθεση, η εξέταση αυτή μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια βιοχημικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο μήνες ή και χρόνια πριν. Μπορεί να διαγνώσει επίσης κάτι όταν αυτό είναι υπαρκτό αλλό τόσο μικρό που δεν είναι οπτικά ορατό.

Με μια πρόταση η κολονοσκόπηση δείχνει κάτι όταν αυτό ήδη υπάρχει. Η εξέταση αυτή σας δείχνει προβλήματα ΠΡΙΝ υπάρξει!
Τελικά πότε συστήνετε να κάνει κανείς την εξέταση αυτή;
Οι περιπτώσεις είναι διάφορες:

Κατ' αρχήν αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνων (όχι απαραίτητα παχέος εντέρου) και η διατροφή σας δεν είναι η βέλτιστη (πολύ κρέας και μάλιστα καλά ψημένο, πολλούς υδατάνθρακες, μεγάλες ποσότητες, κλπ), θα ήταν καλό να κάνετε την εξέταση μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 ετών και μετά ως πρόληψη. Ιδιαίτερα αν έχετε επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. κάπνισμα) ή/και άλλα προβλήματα υγείας, π.χ. παχυσαρκία ή διαβήτη ή ευερέθιστο έντερο τότε η ανάγκη είναι επιτακτικότερη.

Αν έχετε ήδη κάποια γαστρεντερικά προβλήματα και έχετε κάνει κολονοσκόπηση χωρίς παθολογικά ευρήματα, συστήνεται να κάνετε την εξέταση συμπληρωματικά για να ελεγχθεί και η βιοχημεία σας - κάτι που δεν μπορεί να δείξει η κολονοσκόπηση.

Αν για κάποιους λόγους πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση, αλλά δεν θέλετε ή δεν μπορείτε (π.χ. αλλεργία στην αναισθησία) τότε η εξέταση αυτή αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική σας!

Μια ακόμα μεγάλη χρησιμότητα της εξέτασης είναι η τακτική παρακολούθηση της πορείας ενός ασθενούς ΜΕΤΑ από ένα γαστρεντερικό χειρουργείο για την βελτιστοποίηση της βιοχημείας του.
Ποιά συμπτώματα θα πρέπει να με ανησυχήσουν;
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν καλό γαστρεντερολόγο:
      
 • Μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες     
 • Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανά σας     
 • Επίμονη δυσφορία στην κοιλιά, όπως κράμπες, αέρια ή πόνο     
 • Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν εκκενώνεται εντελώς     
 • Διαρκής αδυναμία ή κόπωση     
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους


Ενημερωθείτε αναλυτικά!


Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400