Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι συνώνυμο της ευκολίας στο μαγείρεμα. Η ηλεκτρική αυτή συσκευή χρειάζεται μόλις 30” έως και λίγα λεπτά για να ζεστάνει ένα ρόφημα ή ένα πιάτο φαγητό. Απόψυξη, γρήγορη θέρμανση, ψήσιμο ήπιο ή εντατικό είναι λειτουργίες που ασφαλώς μας λύνουν τα χέρια. Μήπως όμως επηρεάζεται το θρεπτικό περιεχόμενο του γεύματος;

μικροκύματα

Ας ρίξουμε μια ματιά στα ευρήματα κάποιων επιστημονικών ερευνών:

  • 1 λεπτό θέρμανσης στο φούρνο μικροκυμάτων αρκεί για να απενεργοποιηθεί η αλινάση, το πιο δραστικό αντικαρκινικό συστατικό του σκόρδου. (1)
  • Το μαγείρεμα του μπρόκολου με λίγο νερό στα μικροκύματα οδηγεί σε 97% απώλεια των αντιοξειδωτικών συστατικών του, ενώ αν μαγειρευτεί στον ατμό χάνει το 11% (ή λιγότερο) του περιεχομένου του σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, μειώνεται η περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα φαινολικά συστατικά και γλυκοζινόλες. (2)
  • Εάν μαγειρευτούν στα μικροκύματα, τα σπαράγγια χάνουν μεγάλο μέρος της περιεκτικότητάς στους σε βιταμίνη C. (3)
  • Το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12. (4)
  • Όταν θερμαίνονται στα μικροκύματα, οι πρωτεΐνες των τροφών εμφανίζουν μεγαλύτερο βαθμό αποδιάταξης της δομής τους σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης. (5)

Η «μαύρη τρύπα» των θρεπτικών συστατικών

Η σύγχρονη εντατική γεωργία εξαντλεί το έδαφος, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα ποσοστά των ιχνοστοιχείων, των βιταμινών και άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχουν οι τροφές αποδεικνύονται χαμηλότερα απ’ ότι στο παρελθόν. Επιστημονική έρευνα για το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε 5-40% μείωση των μετάλλων, των βιταμινών και των πρωτεϊνών σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, σε σχέση με τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. (6)

Η εξάντληση του εδάφους, η βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων και η μειωμένη κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων και τις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, υποβαθμίζουν το θρεπτικό περιεχόμενο των γευμάτων και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

4

Η σύντομη θέρμανση των φαγητών είναι ασφαλέστερη απ’ ότι το μαγείρεμα ή το ψήσιμο στα μικροκύματα. Ωστόσο, πόσο ασφαλής είναι η καθημερινή χρήση;

Πόσο ασφαλείς είμαστε τελικά;

Η βιομηχανία εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και διαψεύδει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Από την άλλη πλευρά, η επιστημονική έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στα προαναφερθέντα αλλά και σε άλλες ανεπιθύμητες συνέπειες της χρήσης της συσκευής.

Η θέρμανση λιπαρών τροφών που περιέχονται σε πλαστικές συσκευασίες (π.χ. πίτσα, ποπκόρν, τσιπς) στα μικροκύματα, προκαλεί την απελευθέρωση διοξινών (γνωστές καρκινογόνες ουσίες) και άλλων τοξινών στο φαγητό που πρόκειται να καταναλώσετε. Ανάμεσα στα άλλα χημικά που απελευθερώνονται συμπεριλαμβάνονται και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το βενζόλιο, το τολουόλιο και το ξυλόλιο. Οι σακούλες ποπκόρν για φούρνο μικροκυμάτων είναι μία από τις χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε, αφού ενοχοποιούνται για σοβαρές οργανικές βλάβες όπως η στειρότητα και ο καρκίνος.

Επιπλέον, κατά την θέρμανση στα μικροκύματα, παράγονται νέες ενώσεις, που δεν υπάρχουν ούτε στη φύση ούτε στο ανθρώπινο σώμα και λέγονται ραδιολυτικές ενώσεις. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για τη δράση τους, οι ουσίες αυτές δεν είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό και ενοχοποιούνται για βλάβες στον εγκέφαλο και καρκινογένεση.

Η εκπεμπόμενη ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εγείρει επίσης μείζον ζήτημα ασφάλειας, καθότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Ενημερωθείτε για το πώς θα προστατευτείτε από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές του σπιτιού σας.

Δημοσιευμένες μελέτες:

1. Song K and Milner J A. The influence of heating on the anticancer properties of garlic. Journal of Nutrition 2001;131(3S).1054S-1057S

2. Vallejo F, Tomas-Barberan F A, and Garcia-Viguera C. Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking. Journal of the Science of Food and Agriculture 2003; 83.1511-1516

3. Kidmose U and Kaack K. Acta. Agriculturae Scandinavica B1999:49(2).110-117

4. Watanabe F, Takenaka S, Abe K, Tamura Y, Nakano Y. J. Agric. Food Chem. (1998);46.1433–1436

5. George D F, Bilek M M, McKenzie D R. Non-thermal effects in the microwave induced unfolding of proteins observed by chaperone binding. Bioelectromagnetics 2008 May;29(4). 324-330

6. Davis D R. (February 1, 2009). Declining fruit and vegetable nutrient composition: What is the evidence? American Society of Horticultural Science 2009; 44(1). 15-19

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply