Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Εικόνα ερυθροκυττάρων σε λευκό φόντοΗ αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αμέσως μετά από τη λήψη τροφής είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός ο οποίος ονομάζεται ‘μεταγευματική υπεργλυκαιμία’.

 

Μέχρι σήμερα, η πρόβλεψη της αύξησης του σακχάρου του αίματος μεταγευματικά, γινόταν εμπειρικά και σχετιζόταν με το γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) του τροφίμου που έχει καταναλωθεί. Για παράδειγμα, τα επίπεδα σακχάρου περιμένουμε να είναι υψηλότερα μετά την κατανάλωση ενός ζαχαρούχου γλυκού (υψηλού ΓΔ), από ότι καταναλώνοντας τις ίδιες θερμίδες από ένα τρόφιμο υψηλό σε φυτικές ίνες (χαμηλού ΓΔ). Ωστόσο νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πλέον ότι η μεταγευματική απόκριση δεν εξαρτάται μόνο από το είδος του τροφίμου ή το ΓΔ του, αλλά και από παράγοντες του ίδιου του οργανισμού που καταναλώνει το τρόφιμο.

 

ανθρώπινη φιγούρα με εστίαση σε κύκλο που δείχνει το μικροβίωμά τηςΜία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell έρχεται να δείξει ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το εντερικό μικροβίωμα. Σε αυτή την έρευνα μελετήθηκαν τα γεύματα που κατανάλωσαν 800 υγιή άτομα σε περίοδο 7 ημερών, ενώ ταυτόχρονα αξιολογήθηκαν συνιστώσες όπως το εντερικό μικροβίωμα, το βάρος, ο ύπνος και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 

Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές της μεταγευματικής γλυκόζης, ως απάντηση στο ίδιο τρόφιμο, ήταν τεράστιες ανάμεσα στα άτομα του δείγματος. Οι διαφορές αυτές συσχετίστηκαν με σημαντικές διαφοροποιήσεις στα μικρόβια του εντέρου των συμμετεχόντων. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που παρουσίαζαν αφθονία των στελεχών Proteobacteria και Enterobacteriaceae σχετίζονταν με χαμηλότερο γλυκαιμικό έλεγχο. Το ίδιο φάνηκε και για το στέλεχος Parabacteroides distasonis, το οποίο σε άλλες μελέτες έχει συσχετιστεί και με εμφάνιση παχυσαρκίας. Αντίθετα άτομα τα οποία παρουσίαζαν αφθονία στελεχών Eybacterium rectal, τα οποία δρουν στην πέψη των φυτικών ινών, είχαν καλύτερη μεταγευματική απόκριση στο ίδιο τρόφιμο.

 

Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία συνδέεται με την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μεταβολικού συνδρόμου και παχυσαρκίας, όχι μόνο στους διαβητικούς αλλά και στο γενικό πληθυσμό. Συνολικά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το εντερικό μικρκοβίωμα φαίνεται πλέον να αποτελεί έναν εξειδικευμένο δείκτη ατομικής πρόβλεψης και πρόληψης των συγκεκριμένων παθήσεων, πέρα από τις γενικές οδηγίες για μια ισορροπημένη διατροφή.

 

Η πλήρης ανάλυση του εντερικού μικροβιώματός σας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες θεραπείας και πρόληψης για μεταβολικές, καρδιαγγειακές και άλλες διαταραχές!
Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.