Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Οι στατίνες είναι ίσως το πλέον συνταγογραφούμενο φάρμακο παγκοσμίως. Στις δυτικές αναπτυγμένες κοινωνίες το 10-25% του πληθυσμού πάνω από 45 χρονών λαμβάνει κάποια μορφή και δοσολογία αυτού του σκευάσματος. Γνωστές μάρκες είναι το Pravachol, Mevacor, Lipitor, Zocor, Crestor και άλλες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που λαμβάνουν την αγωγή αυτή, το κάνει για πρωτογενή πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Ωστόσο, υπάρχουν συνεχώς νέες έρευνες που υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να είναι σημαντικό λάθος.

Πρόσφατα, δύο ανεξάρτητες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτιτάνωση (ασβέστωση) της στεφανιαίας αρτηρίας, η οποία είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά μιας δυνητικά θανατηφόρας καρδιακής διαταραχής, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ με τη χρήση στατινών!!!

Οι στατίνες αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης της στεφανιαίας αποτιτάνωσης περισσότερο από 50%!

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Atherosclerosis1 δείχνει ότι η χρήση στατινών συνδέεται με 52% αυξημένη εμφάνιση και μεγαλύτερης έκτασης ασβεστώματα στην στεφανιαία αρτηρία σε σχέση με αυτούς που δε λαμβάνουν παρόμοια αγωγή. Κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ήταν 6.673, δεν είχε κάποια γνωστή αρτηριακή νόσο τη περίοδο που υποβλήθηκαν σε στεφανιαία αγγειογραφία (CCTA) – μια μη επεμβατική μέθοδος που επιτρέπει στους θεράποντες να βλέπουν τη σύνθεση της στεφανιαίας πλάκας.

Η αρτηριακή πλάκα είναι πρωτεύον χαρακτηριστικό των καρδιαγγειακών νοσημάτων και αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο από όλες τις αιτίες, οπότε οτιδήποτε αυξάνει τις αποτιτανώσεις και σκληραίνει τις αρτηρίες μας είναι συνετό να αποφεύγεται. Φαίνεται ότι και οι στατίνες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Μία δεύτερη μελέτη που δημοσιεύεται σε ένα άλλο, πολύ έγκριτο επίσης περιοδικό, το Diabetes Care,2 αποκαλύπτει ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2, με αναπτυγμένη αθηροσκλήρυνση και είναι συχνή χρήστες στατινών, έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα ασβεστώσεων στη στεφανιαία αρτηρία σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν το φάρμακο λιγότερο.

Επιπλέον, σε μια υποομάδα των συμμετεχόντων, όπου αρχικά δεν λάμβαναν στατίνες, η ανάπτυξη ασβεστώσεων στη στεφανιαία αρτηρία και την κοιλιακή αορτή αυξήθηκαν σημαντικά όταν άρχισαν να λαμβάνουν σε τακτικά διαστήματα στατίνες.

Οι συγγραφείς αναφέρουν:

Η μεγαλύτερη χρήση στατινών σχετίζεται με επιτάχυνση του σχηματισμού ασβεστωμάτων στην στεφανιαία αρτηρία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με προχωρημένη αθηροσκλήρυνση.

Και υποτίθεται ότι οι στατίνες είναι η απάντηση για τους διαβητικούς… Ο διαβήτης είναι από μόνος του ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνταγογραφούν στατίνες στους διαβητικούς. Όπως όμως φαίνεται, το μόνο που κάνουν οι στατίνες είναι να επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι στατίνες έχουν βρεθεί σε κάποιες μελέτες να αυξάνουν και τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, εάν δεν τον έχετε ήδη3 . Αυτός είναι ένας κίνδυνος τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Μάλιστα, σε άλλη μελέτη, οι στατίνες αύξησαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση πάνω από 48%.4

Αυτοί που ωφελούνται από τις στατίνες, στην πραγματικότητα είναι πολύ λίγοι

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία, επωφελούνται από τη λήψη στατίνης. Η ασθένεια αυτή, είναι μια γενετική ανωμαλία, η οποία προκαλεί επίπεδα χοληστερόλης πάνω από 350. Ωστόσο, ακόμα στα επίπεδα αυτά, η αιτία είναι γενετική μόνο σε ελάχιστο αριθμό ανθρώπων. Το γεγονός ότι τόσο μεγάλο ποσοστό, ατόμων πάνω από 45 ετών, λαμβάνει στατίνες ως “προληπτική ιατρική” λοιπόν, δεν δένει τόσο με τη μαζική αύξηση του κινδύνου που έρχεται με τη λήψη του. Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν καταλαβαίνουν εγκαίρως την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η υπερσυνταγογράφηση στους ασθενείς τους.

Η έρευνα που οδήγησε στην προώθηση των στατινών, ως το κύριο σκεύασμα για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιοπαθειών και του εγκεφαλικού, ήρθε από την εταιρεία AstraZeneca, που δημιούργησε το Crestor. Από την κυκλοφορία της μελέτης αυτής το 2008, κανένα από αυτά τα ευρήματα της μελέτης δεν αποδείχτηκε αδιάψευστο. Απεναντίας, όπως και οι δύο προηγούμενες μελέτες, φάνηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις, επιταχύνει την πρόοδο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν επιπλέον μία πλειάδα δυνητικών παρενεργειών, τα οποία μάλιστα εξαρτώνται και από την δόση που λαμβάνεται.5 Στην πραγματικότητα, από το 2009 υπάρχουν πάνω από 900 μελέτες οι οποίες δείχνουν πιθανές παρενέργειες από τη χρήση της στατίνης τα οποία ξεκινούν από μυϊκά προβλήματα μέχρι αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένας από τους κύριους μηχανισμούς, μέσω του οποίου οι στατίνες προκαλούν βλάβες, είναι από την εξουδετέρωση του σημαντικότατου μορίου συνένζυμο Q10 (CoQ10). Εάν χρησιμοποιείτε τις στατίνες χωρίς να παίρνετε ταυτόχρονα κάποιο συμπλήρωμα CoQ10 (ή καλύτερα την ανηγμένη μορφή του που είναι η ουβικινόλη), αυξάνετε τον κίνδυνο ασθένειας κατά μεγάλο ποσοστό.

Οι κυριότερες παρενέργεις που σχετίζονται με τις στατίνες είναι οι παρακάτω:6

 • Πολυνευροπάθεια (νευρικές βλάβες στα χέρια και τα πόδια)
 • Μυϊκά προβλήματα
 • Ραβδομυόλυση (εκφυλιστική νόσος του μυϊκού ιστού)
 • Αναιμία
 • Οξέωση
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Ανοσοκαταστολή
 • Καταρράκτης
 • Δυσλειτουργία του παγκρέατος ή του ήπατος, και αύξηση των ηπατικών ενζύμων
 • Απώλεια μνήμης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χοληστερόλη ώστε να κατανοήσετε του κίνδυνους των στατινών

Ο μηχανισμός δράσης των στατινών περιλαμβάνει την πρόληψη του σχηματισμού της χοληστερόλης και τη μείωση της LDL χοληστερόλης η οποία αναφέρεται ως η “κακή” χοληστερόλη. Δεν αμφισβητείται σε κανένα βαθμό η αποτελεσματικότητα της στατίνης στο ρόλο της αυτό. Ωστόσο, αυτό που ΔΕΝ έχει αποδειχθεί είναι ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από καρδιακά προβλήματα. Σε καμία περίπτωση, δεν καταπολεμούν την αιτία του προβλήματος και το μόνο που κάνουν είναι να αντιμετωπίζουν συμπτωματικά το πρόβλημα και με πολλές πολλές τοξικές παρενέργειες.

Γιατί τότε δεν είναι οι στατίνες η λύση για τη χοληστερόλη;

Πρώτα θα χρειαστεί να κατανοήσετε τη βιολογική δράση της χοληστερόλης (χοληστερίνης κατά πολλούς). Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ο διαχωρισμός καλής και κακής χοληστερίνης. Και η HDL και η LDL πραγματοποιούν ζωτικής σημασίας λειτουργίες στο σώμα μας, και είναι πολύ επικίνδυνο να έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα LDL.

Η HDL (high density lipoprotein) και η LDL (low density lipoprotein) είναι στην ουσία πρωτεΐνες που μεταφέρουν τη χοληστερόλη από και προς τους ιστούς μας. Η χοληστερόλη είναι πρόδρομη ουσία για τις στεροειδείς ορμόνες, τα χολικά οξέα, τις κυτταρικές μας μεβράνες και φυσικά τη πολύτιμη βιταμίνη D. Για παράδειγμα, χωρίς χοληστερόλη δεν μπρούμε να φτιάξουμε τεστοστερόνη, ούτε οιστρογόνα ούτε DHEA, ούτε πρεγνενολόνη ούτε μια σειρά ακόμη σημαντικότατων ορμονών για την υγεία μας. Πιο σημαντικό είναι ότι ο οργανσιμός καθυστερεί πάρα πολύ να αναπαράγει τις κυτταρικές μας μεμβράνες το οποίο είναι τρομακτικά κακό.

Ο λόγος που χρησιμοποιείται η LDL είναι για να μεταφέρει τη χοληστερόλη σε όλους τους ιστούς, ώστε αυτοί να φτιάξουν καινούργια κύτταρα και να επιδιορθώσουν τα χαλασμένα. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων LDL και είναι ακριβώς το μέγεθός τους αυτό το οποίο καθορίζει αν θα προκαλέσει πρόβλημα ή όχι (η ειδική εξέταση MetSyn μπορεί να μετρήσει όλα τα μεγέθη σωματιδίων LDL). Οι στατίνες δε διαχωρίζουν το μέγεθος της LDL. Τα πολύ μικρά σωματίδια της LDL είναι που “κολλάνε” στις αρτηρίες και προκαλούν φλεγμονή και τελικά το πρόβλημα.

Ο μόνος τρόπος να ελέγξει κάποιος ότι τα σωματίδια της LDL είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μην προκαλούν προβλήματα είναι μέσω της διατροφής. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες της ινσουλίνης.

Μια υγιεινή διατροφή είναι και η απάντηση στον διαβήτη τύπου 2, έτσι λοιπόν, προσέχοντας τι τρώτε αντιμετωπίζετε και τον διαβήτη αλλά και τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, άρα και τον κίνδυνο να εκδηλώσετε καρδιαγγειακό νόσημα. Εάν λαμβάνετε κατάλληλη διατροφή, ρυθμίζετε το μέγεθος των σωματιδίων της LDL, τότε η χοληστερόλη πηγαίνει σωστά στους ιστούς και επιστρέφει με τη βοήθεια της HDL πίσω στο συκώτι, χωρίς να σχηματιστεί πλάκα.

Η πολύ μεγάλη σημασία του CoQ10

Παρόλα αυτά, αν ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνετε στατίνες, είναι σημαντικό να αναπληρώνετε τα χαμένα επίπεδα του συνενζύμου Q10. Η ουβικινόλη είναι επίσης βοηθητική και για άτομα που δεν παίρνουν στατίνες. Τα επίπεδά του μειώνονται σταθερά όσο αυξάνεται η ηλικία ενώ μετά τα 40 επιταχύνεται η απώλειά του.

Πως θα μειώσετε τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο, σε επίπεδα όχι πολύ χαμηλά που είναι παθογόνα

Αν πραγματικά χρειάζεστε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιους απλούς και φυσικούς τρόπους, που έχουν αποδειχτεί σωτήριοι και δεν έχουν καμία μα καμία παρενέργεια:

 • Πρώτα, ρυθμίστε τα επίπεδα της ινσουλίνης σας μειώνοντας την κατανάλωση ζάχαρης. Μία τιμή ινσουλίνης νηστείας είναι πολύ εύκολο να πάρετε. Ιδανικά πρέπει να είναι κάτω από 3.
 • Να παίρνετε τακτικά ένα συμπλήρωμα διατροφής ω-3 υψηλής ποιότητας.
 • Κάποιες μέρες της εβδομάδας να καθιερώσετε ωμοφαγία (και πιο συγκεκριμένα με οργανικά προϊόντα, χωρίς την προσθήκη αγροχημικών).
 • Να προσθέσετε στη διατροφή σας ελαιόλαδο, αβοκάντο, οργανικούς καρπούς
 • Να ασκείστε τακτικά. Κατά την άσκηση, αυξάνεται η ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Τα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος κυκλοφορούν επίσης καλύτερα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει κάποια ασθένεια πολύ καλύτερα.
 • Αν είστε στην εμμηνόπαυση, πρέπει να ελέγχετε συχνά τα επίπεδα του σιδήρου, καθώς πολύ αυξημένα επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό οξειδωτικό στρες στα αγγεία σας, την καρδιά και σε άλλα όργανα. Επίσης, ο υπερβολικός σίδηρος είναι και παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα, και το υπερβολικό αλκοόλ.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply