Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Παιδικό χέρι που κρατά πολύχρωμο σήμα αυτισμού

 

Μητρικά εντερικά βακτήρια ευθύνονται για νευροαναπτυξιακές βλάβες σε νεογνά

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Νature, αποκαλύπτει νέα δεδομένα για την σημασία της μητρικής ανοσοποιητικής ενεργοποίησης στα έμβρυα.

Η μητρική ανοσοποιητική ενεργοποίηση (ΜΙΑ) (ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού της μητέρας δηλαδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω λοίμωξης ή άλλων παραγόντων) μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη συμπεριφορικών ανωμαλιών, σχετιζόμενων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, στους απογόνους τρωκτικών αλλά και πρωτευόντων θηλαστικών. Παράλληλα, επιδημιολογικές έρευνες σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η έκθεση του εμβρύου στην μητρική φλεγμονή αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ανωμαλιών που συνδέονται με το φάσμα του αυτισμού.

Σε έρευνα που έγιναν σε ποντίκια παρατηρήθηκε ότι η Ιντερλευκίνη-17α, που παράγεται από τα Τh17 βοηθητικά κύτταρα, προκαλεί συμπεριφορικές δυσλειτουργίες και ανωμαλίες στον φλοιό του εγκεφάλου σε βρέφη που εξετέθησαν σε υπερ-ενεργό ανοσοποιητικό της μαμάς. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε επίσης πως η παρουσία ΜΙΑ φαινοτύπων στα βρέφη απαιτεί την παρουσία βακτηρίων στο μητρικό εντερικό μικροβίωμα τα οποία προωθούν την διαφοροποίηση προς Τh17 κύτταρα.

διάγραμμα ανοσιακής ενεργοποίησης του γαστρεντερικού μέσω δενδριτικών κυττάρων και ιντερλευκινών

Πιο συγκεκριμένα έγκυα ποντίκια των οποίων το έντερο είχε αποικηθεί από συμβιωτικά νηματοειδή βακτήρια τα οποία προάγουν την παρουσία των Τh17 κυττάρων στο έντερο, παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν απογόνους που εμφανίζουν νευροαναπτυξιακές ανωμαλίες σχετιζόμενες με ΜΙΑ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ήταν παρεμφερή, είτε κατά την αποίκηση από βακτηριακούς τύπους που συναντώνται στα τρωκτικά, είτε από βακτηριακούς τύπους που συναντώνται τον άνθρωπο. Παρατηρήθηκε επίσης, ότι τα δενδριτικά κύτταρα στο λεπτό έντερο των εγκύων (σε αντίθεση με αυτά των μη εγκύων), εκκρίνουν τις Ιντερλευκίνες IL-1β, IL-23 και IL-6 και δίνουν ερεθίσματα στα Τ κύτταρα για την παραγωγή IL-17a κατά την έκθεση σε ΜΙΑ.

 

Στο Ιατρικό Κέντρο NUTRILABS έχουμε την δυνατότητα να διενεργήσουμε μερικές από τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες (π.χ. IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10, IL-12p70, TNF-α, TGF-β1, MIP-1b, MCP1), και άλλων ειδικών ανοσιακών αναλυτών για την διάγνωση και πρόληψη ανοσιακών διαταραχών! Τους τελευταίους μήνες κάνουμε έρευνα στα νεοανακαλυφθέντα λεμφοκύτταρα Th17 και ετοιμάζουμε σειρά αρθρογραφίας για το ανοσοποιητικό και την ισορροπία του.

 

Συμπερασματικά, τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι συγκεκριμένα συμβιωτικά εντερικά βακτήρια που παρουσιάζουν την τάση να ενεργοποιούν τα Τh17 κύτταρα, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης νευροαναπτυξιακών επιπλοκών σε βρέφη των οποίων οι μητέρες υπόκεινται σε ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας λοιμώξεων ή αυτοφλεγμονωδών/αυτοάνοσων συνδρόμων κατά την εγκυμοσύνη.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.