Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ακόμα μία περίπτωση τοξικού μυκητοκτόνου απασχόλησε την παγκόσμια κοινότητα, επιτείνοντας τη διεθνή ανησυχία για την εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. Αυτή τη φορά τα βλέμματα στράφηκαν στις μπανανοφυτείες της Κόστα Ρίκα και στο ευρέως χρησιμοποιούμενο μυκητοκτόνο mancozeb, το οποίο βρέθηκε ότι συσσωρεύεται στο σώμα εγκύων γυναικών που κατοικούσαν κοντά στις φυτείες.

φυτείες-μπανάνες-βιομηχανία

Υψηλά επίπεδα μυκητοκτόνου βρέθηκαν στα ούρα εγκύων γυναικών που κατοικούσαν κοντά σε καλλιέργειες μπανάνας, στο Πουέρτο Λιμόν της Κόστα Ρίκα. Λίγες μόνο γυναίκες εργάζονταν στις φυτείες.

Η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Κόστα Ρίκα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Health Perspectives», έδειξε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα του mancozeb στα ούρα εγκύων γυναικών που ζούσαν κοντά στις καλλιέργειες μπανάνας, οι οποίες ψεκάζονταν με το επικίνδυνο μυκητοκτόνο. Συγκεκριμένα προσδιορίστηκαν τα επίπεδα ενός βασικού συστατικού του mancozeb, της αιθυλενοθειουρίας.


Αν και έχει θεωρηθεί «ασφαλές υπό κανονικές συνθήκες χρήσης», το mancozeb διασπάται σε άλλες ουσίες, από τις οποίες η πιο επικίνδυνη είναι η αιθυλενοθειουρία. Η ουσία αυτή είναι ισχυρώς τοξική και έχει συσχετιστεί με πολλές επιβλαβείς δράσεις για τον οργανισμό.

Danger-300x300

Μελέτες αποδεικνύουν ότι το mancozeb και η αιθυλενοθειουρία μπορούν να βλάψουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων. Επίσης, προκαλούν βλάβες στο θυρεοειδή, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών, συρρίκνωση του θυρεοειδούς αδένα και ακόμα σχηματισμό όζων και καρκινικών όγκων.

 Σύμφωνα με  την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η αιθυλενοθειουρία είναι ουσία «συστημικής τοξικότητας», δηλαδή η τοξική αυτή ουσία επιδρά σε πολλά διαφορετικά όργανα του σώματος (ή σε όλο το σώμα).


Το mancozeb χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα για την αντιμετώπιση των διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών σε καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών. Η διάθεσή του στην αγορά είναι εγκεκριμένη και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), πάνω από 2500 τόνοι του μυκητοκτόνου mancozeb ψεκάζονται ετησίως στις αμερικανικές καλλιέργειες. Χρησιμοποιείται κυρίως στα μήλα και τις πατάτες, ενώ εκτεταμένη χρήση του γίνεται και στα σταφύλια, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τα αχλάδια.

 

Τι έδειξε η μελέτη της Κόστα Ρίκα;

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι έγκυες γυναίκες συσσώρευαν στο σώμα τους 5 φορές υψηλότερα επίπεδα αιθυλενοθειουρίας (mancozeb) σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, τα επίπεδα αυτά υπερέβαιναν το μέγιστο επιτρεπτό όριο ασφαλείας, όπως αυτό ορίζεται από την κυβέρνηση.

Η απόσταση του τόπου διαμονής των γυναικών από τη συγκεκριμένη γεωργική έκταση ήταν κρίσιμης σημασίας για το βαθμό έκθεσης τους στην τοξική ουσία. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που κατοικούσαν σε απόσταση μικρότερη των 500m από τα χωράφια, εμφάνισαν 45% υψηλότερα επίπεδα αιθυλενοθειουρίας, σε σύγκριση με εκείνες που έμεναν πιο μακριά. Το μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν οι γυναίκες που κατοικούσαν σε απόσταση μόλις 50m από τις φυτείες.

Οι ερευνητές πρόκειται να διεξάγουν νέα έρευνα, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν διαφορές στο ύψος, το βάρος και τη φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών των γυναικών που εκτέθηκαν στο μυκητοκτόνο.

 

Όμως… «Τις πταίει» ;

 

αεροψεκασμός-φυτοφάρμακα

Η μελέτη εγείρει ζητήματα “χαλαρής νομοθεσίας”,  για τις επιτρεπόμενες αποστάσεις των αεροψεκασμών από τις κατοικημένες περιοχές

Οι επιστήμονες υποψιάζονται πως τα υψηλά επίπεδα αιθυλενοθειουρίας στο σώμα των εγκύων οφείλονται στους αεροψεκασμούς των καλλιεργειών. «Από το σύνολο των γυναικών που τελικά επηρεάστηκε από το mancozeb, μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζόταν στις φυτείες. Πρόκειται λοιπόν για ένα ευρύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα», δηλώνει ο ερευνητής Berna van Wendel.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας CORBANA στην οποία ανήκουν οι καλλιέργειες, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί σε απόλυτη συμφωνία με το νόμο.

Το πρόβλημα έγκειται στη χαλαρή ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με τις επιτρεπόμενες αποστάσεις αεροψεκασμού από τις κατοικημένες περιοχές.

Πράγματι, η εταιρεία CORBANA λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) για την Καλιφόρνια, όμως βάσει αυτών, επιτρέπεται ο αεροψεκασμός σε απόσταση μόλις 30m από τις κατοικίες των ανθρώπων!

Οι επιστήμονες τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να αναθεωρηθεί ο ισχύων κανονισμός και προτείνουν να μειωθεί η συχνότητα των αεροψεκασμών και να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές ασφαλέστερες μέθοδοι.

 


 Η πρόληψη είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία και τη μακροζωία… και αυτή εξαρτάται μόνο από εμάς!

Μπορείτε να προλάβετε τις παθολογικές καταστάσεις που προκαλούνται από τη χρήση φυτοφαρμάκων και να προστατευτείτε από τα επικίνδυνα τοξικά του περιβάλλοντος. Μάθετε περισσότερα για τις εξετάσεις τοξικών ουσιών και αλλάξτε τη διατροφή και τη ζωή σας.

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply