Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Vitamin-D3

H σχέση της βιταμίνης D με τη νόσο Crohn, τόσο όσον αφορά στην κλασσική της δράση στην υγεία των οστών όσο και το νεότερο ρόλο της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη..

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με νόσο Crohn έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D. Πιθανές αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D σε υγιείς πληθυσμούς είναι η μειωμένη σύνθεσή της στο δέρμα και η ανεπαρκής πρόσληψή της τόσο από τις τροφές όσο και από συμπληρώματα. Σε παθολογικές καταστάσεις, όπως κάποια ασθένεια του γαστρεντερικού, για παράδειγμα η νόσος Crohn, παρατηρούμε επιπρόσθετα δυσαπορρόφηση της βιταμίνης D λόγω φλεγμονής του εντέρου.

Η συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου είναι πολύ υψηλή και η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Η μειωμένη οστική πυκνότητα που οδηγεί σε οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή σε ασθένειες του γαστρεντερικού.

Οι κυριότερες αιτίες είναι:

  • η δυσαπορρόφηση βιταμίνης D, ασβεστίου, βιταμίνης Κ και άλλων συστατικών,
  • η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου λόγω μειωμένης όρεξης ή και δυσανεξίας στη λακτόζη (μειωμένη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων),
  • φλεγμονή (αυξημένη παραγωγή κυτοκινών),
  • θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή και
  • υπογοναδισμός (έλλειψη ορμονών) λόγω ασθένειας του γαστρεντερικού.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D καθώς και αλλαγή τρόπου ζωής, δηλαδή υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, σωματική δραστηριότητα και ασκήσεις αντιστάσεων, αποφυγή αλκοόλ και διακοπή καπνίσματος. Επίσης, συνηθίζεται και η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης (οιστρογόνα/τεστοστερόνη) όπου κρίνεται απαραίτητο. Οι παραπάνω συστάσεις είναι ανεπαρκείς σε αρκετούς ασθενείς που χρειάζονται γλυκοκορτικοειδή και σε αυτή την περίπτωση μόνο τα διφωσφονικά είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης που προκαλείται από τα γλυκοκορτικοειδή.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που συνδέουν τη βιταμίνη D με απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος όπως παρατηρείται στη νόσο Crohn. Η διαταραγμένη ρύθμιση ή η μειωμένη πρόσληψη της βιταμίνης D (για τους λόγους που αναφέρθηκαν και παραπάνω) οδηγεί στην ανάπτυξη αυτοάνοσων διαδικασιών σε διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος Crohn. Η χορήγηση βιταμίνης D φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Επομένως, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητη η μέτρηση της βιταμίνης D (της ενεργής μορφής της, 25(OH)D3) σε άτομα με νόσο Crohn ώστε να προσδιοριστούν τα επίπεδα της, να αξιολογηθεί πιθανή έλλειψη και να προσαρμοστεί η αγωγή κατάλληλα. Ο κατάλληλος κλινικός διατροφολόγος μπορεί να αξιολογήσει τόσο την απευθείας μέτρηση της βιταμίνης όσο και άλλους δείκτες και να καταρτίσει μια αγωγή που θα βελτιώσει όλες τις πτυχές της νόσου του Crohn. Παράλληλα, αν κριθεί απαραίτητο μπορούν να διεξαχθούν ειδικές εξετάσεις οι οποίες θα δείξουν τα βαθύτερα αίτια της νόσου.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close