Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τόσο οι εξαρτώμενες από την IgE όσο και οι ανεξάρτητες από την IgE τροφικές αλλεργίες είναι γνωστές επιπλοκές της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Πρόσφατα, αξιολογήθηκε η κλινική σημασία των IgG αντισωμάτων κατά τροφικών αντιγόνων στη νόσο Crohn σε μία διπλή τυφλή διασταυρούμενη πιλοτική μελέτη παρέμβασης (Bentz, 2010). Κατ’αρχήν ανιχνεύθηκαν αντισώματα IgG σε διάφορες τροφές 40 ασθενών με νόσο Crohn (μέση ηλικία 41 +- 11). Σε μια περίοδο δώδεκα εβδομάδων αυτοί οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε μία από δύο διατροφικές παρεμβάσεις: μία δίαιτα περιορισμού βασισμένη στα αποτελέσματά τους για τροφική ευαισθησία βασισμένη στα  IgG ευρήματα και μια πλασματική δίαιτα. Κάθε δίαιτα εφαρμόστηκε για έξι εβδομάδες. Είναι ενδιαφέρον ότι μερικά από τα πρώτα δέκα τρόφιμα στα οποία οι ασθενείς βρέθηκαν δυσανεκτικοί ήταν: επεξεργασμένο τυρί, μαγιά, σιρόπι αγαύης (agave syrup), τυρί Camembert, σιτηρό kamut, σιτάρι, όλυρα (spelt). Δεκαεπτά ασθενείς με νόσο Crohn δεν ολοκλήρωσαν τη δοκιμή και τα στοιχεία που αναλύθηκαν ήταν για τους είκοσι τρεις που απέμειναν. Παρ’ όλο που ο τελικός πληθυσμός της μελέτης ήταν μικρός, στο 48% παρατηρήθηκε  κλινικά σημαντική βελτίωση στην καθημερινή συχνότητα κοπράνων και στη γενική ευεξία από την διατροφική παρέμβαση που βασίστηκε στα IgG αντισώματα.

Παρόμοια με αυτή τη μελέτη, μία παλαιότερη δίαιτα αποκλεισμού σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχε φανεί αποτελεσματική (Atkinson, 2004). Αυξημένα αντισώματα IgG σε συγκεκριμένες τροφές θεωρείται ότι αντανακλούν έναν διαταραγμένο εντερικό φραγμό γενικότερα. Παρ’ όλο που ο μηχανισμός με τον οποίο αυτά τα αντισώματα συμβάλλουν στη δραστηριότητα της ασθένειας δεν είναι πλήρως κατανοητός, αν και τροφικά ανοσοσυμπλέγματα (food-immune complexes) έχει δειχθεί ότι συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις οδούς (Wilders-Truschnig, 2008).

Ή ύπαρξη αντισωμάτων σε τροφές καθώς και ενάντια στη φυσιολογική εντερική μας χλωρίδα ( συμπεριλαμβανομένου ειδικά του μύκητα Saccharomyces cerevisiae ), αντιπροσωπεύουν δείκτες μιας ανοσολογικής απόκρισης σε περιβαλλοντικά αντιγόνα μέσα στο πεδίο της νόσου. Η αναγνώριση αυτών των δεικτών μπορεί να διαχωρίσει μία ομάδα ασθενών που μπορεί να ωφεληθεί από μία στοχευμένη διατροφική παρέμβαση.

Μάθετε περισσότερα για τις κλινικές εξετάσεις τροφικής υπερευαισθησίας και την σύνδεσή τους με την νόσο του Crohn. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close