Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

oistrogona-diatrofi-diataraxes-exetaseisΤα οιστρογόνα έχουν κερδίσει θέση που τους αξίζει στη γυναικεία ζωή. Και τι ευλογία που είναι, μια και η σεξουαλική ανάπτυξη και η αναπαραγωγή δεν θα συνέβαιναν χωρίς αυτήν την απαραίτητη ένωση. Όταν διατηρούνται σε σωστή ισορροπία, τα οιστρογόνα και οι μεταβολίτες τους είναι σε θέση να ενισχύσουν θετικές κυτταρικές διεργασίες που απαιτούνται για τη ζωή. Δυστυχώς, όταν ο μεταβολισμός των οιστρογόνων πάει στραβά (σε συνδυασμό με την έκθεση σε περιβαλλοντικές οιστρογονομιμητικές ενώσεις, δηλαδή μόρια που τους μοιάζουν), η τέλεια ορμονική καταιγίδα ξεκινάει. Έτσι τα οιστρογόνα γίνονται κατάρα!

 

Τα καλά νέα

Ο βιολογικός ρόλος των οιστρογόνων είναι η παρακίνηση της κυτταρικής διαίρεσης και της ανάπτυξης ιστών που είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα (συμπεριλαμβανομένου του στήθους κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της μήτρας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως). Οι επιδράσεις αυτές είναι επιθυμητές για την κανονική σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία.

Τα άσχημα νέα

Κάτω από ορισμένες συνθήκες, μια μη-ισορροπημένη αναλογία οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει την ανώμαλη κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη σε αυτούς τους ιστούς (στο στήθος-τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στον προστάτη και στη μήτρας) και σε άλλες περιοχές του σώματος (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, του λαιμού, του ήπατος, και των νεφρών). Αρκετή έρευνα έχει κατηγορήσει τον αλλαγμένο μεταβολισμό των οιστρογόνων ότι συνδέεται με ορισμένες μορφές καρκίνου … πολύ άσχημα νέα.

Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο…

Τα οιστρογόνα είναι η πρωταγωνιστική ένωση και, στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρία βασικά μόρια οιστρογόνων και διάφοροι μεταβολίτες αυτών. Οι τρεις πρωτογενείς μορφές περιλαμβάνουν: την οιστρόνη (Ε1), την οιστραδιόλη (Ε2), και την οιστριόλη (Ε3). Οι Ε1 και Ε2 μορφές εμπλέκονται περισσότερο σε αυτή τη συζήτηση.

Οι μεταβολίτες των οιστρογόνων, που περιγράφονται ως «καλοί» και «κακοί», έχουν κερδίσει αυτούς τους τίτλους με βάση ενδελεχή έρευνα. Μελέτες έχουν διαφοροποιήσει τα ευεργετικά και κανονικά αναβολικά (αυξητικά) αποτελέσματα σε σχέση με τα μη φυσιολογικά, καταστρεπτικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η εικόνα παρουσιάζει πως μεταβολίζονται τα οιστρογόνα, είτε με το σωστό τρόπο είτε με τον παθογόνο

 

 

oistrogona-metabolismos-diataraxes-logo
Στη σύγκριση των καλών και των κακών επίπεδων οιστρογόνων (γνωστά και ως αναλογία 2:16), οι μελέτες έχουν δείξει ότι η αναλογία μπορεί να είναι ενδεικτική του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου ευαίσθητου στα οιστρογόνα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μας απασχολούν συμπεριλαμβανομένου του οξειδωτικού στρες και του κίνδυνου για την υγεία των οστών, τα οποία σχετίζονται με μια ισορροπημένη αναλογία 2/16.

Τα μη ισορροπημένα οιστρογόνα έχουν συσχετισθεί με τις ακόλουθες παθήσεις:

 

  • Καρκίνο (της μήτρας, των ωοθηκών, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, της κεφαλής και του λαιμού, του ήπατος, των νεφρών)
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Ινοκυστική νόσος του μαστού
  • Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
  • Προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο
  • Προεκλαμψία
  • Ενδομητρίωση
  • Οστεοπόρωση

Όμως, αρκετά με τα αρνητικά, ας επικεντρωθούμε στα θετικά. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ αυτών των δύο οιστρογόνων. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα ΚΑΛΑ οιστρογόνα κάνετε, τόσο λιγότερο ΚΑΚΑ (και το αντίστροφο, αλλά να θυμάστε ότι σκεφτόμαστε θετικά!). Και το κόλπο είναι να πάρει ο λόγος την βέλτιστη ισορροπία.

Essential-Estrogens-Web-LogoΗ Εξέταση Essential Estrogens χρησιμεύει ως ένα τεράστιο εργαλείο για την ανάλυση του μεταβολισμού των οιστρογόνων και μπορεί να καθοδηγήσει τους γιατρούς στην πλέον κατάλληλη, κλινικώς ενδεδειγμένη θεραπεία για κάθε επιμέρους ασθενή. Μετράει όλους τους δείκτες του σχήματος και έτσι μπορεί να βρει οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με τη σηματοδότηση των οιστρογόνων.

Μόλις ο δείκτης καθοριστεί, μπορούμε να εργαστούμε για να διορθώσουμε το μεταβολισμό των ορμονών και να ελέγξουμε όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με οιστρογόνα (εξάψεις, PMS, δυσμηνόρροια κλπ) καθώς επίσης και να μειώσουμε τον κίνδυνο για την εκδήλωση όλων των οιστρογονοεξαρτώμενων καρκίνων και διαταραχών που σχετίζονται με τις ορμόνες αυτές. Η ενθάρρυνση του σωστού μεταβολισμού των οιστρογόνων (συμπεριλαμβανομένων των υγιών Φάσεων Ι και ΙΙ της αποτοξίνωσης του ήπατος), θα βοηθήσουν τον καθένα να κάνει άλματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας του μαστού της γενικότερης υγείας! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μιλήσετε με τον πρώτο διαθέσιμο εκπρόσωπό μας. Θα ενημερωθείτε πλήρως για την πολύτιμη αυτή εξέταση η οποία πλέον διενεργείται παγκοσμίως από όλς τις γυναίκες που προσέχουν και εγκαίρως διαγιγνώσκουν τον αλλοιωμένο μεταβολισμό των σπουδαίων αυτών ορμονών.

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.