Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μία ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και στο θάνατο.

Eίναι η πιο συχνή νόσος του παγκρέατος. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με οξύ κοιλιακό άλγος, το οποίο συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. ναυτία, έμετους, ταχυκαρδία, πυρετό). Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η ασθένεια διακρίνεται σε ήπια οξεία παγκρεατίτιδα (αφορά το 80% των ασθενών που θα νοσήσουν) και σε σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνίδια σε προηγουμένως υγιή άτομα αλλά ευτυχώς -για την περίπτωση της ήπιας παγκρεατίτιδας- οι ασθενείς συνέρχονται γρήγορα και ολοκληρωτικά μετά τη θεραπεία. Αν και σπάνια, η σοβαρή μορφή της οξείας παγκρεατίτιδας χαρακτηρίζεται από νέκρωση του παγκρεατικού ιστού, η οποία δεν αργεί να εξελιχθεί σε πολυοργανική ανεπάρκεια και συχνά έχει δυσάρεστη έκβαση.

πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας του πεπτικού συστήματος με εξωκρινείς και ενδοκρινείς λειτουργίες. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του στην πέψη της τροφής (εξωκρινής δράση) και στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος (ενδοκρινής δράση).


 Τα συνηθέστερα αίτια της οξείας παγκρεατίτιδας είναι…

• Η χολολιθίαση
• Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την πρόκληση της ασθένειας είναι η υπερασβεστιαιμία, η υπερτριγλυκεριδαιμία, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις, τραυματισμοί μετά το χειρουργείο κ.α, ενώ μερικές φορές δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία (ιδιοπαθής παγκρεατίτιδα).


Αν και η οξεία παγκρεατίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως εύκολα, οι ασθενείς είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με άλλα προβλήματα…

Το 40% των ασθενών που θεραπεύτηκαν από τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας θα εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ της Ν.Ζηλανδίας.

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι επαρκή. Σε μεταγενέστερη εργασία τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ν.Ζηλανδίας, θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω την επικείμενη συσχέτιση. Και ιδού τα αποτελέσματα:

Ύστερα από κρούσμα οξείας παγκρεατίτιδας…
Το 43% των ασθενών εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη.
Το 29% των ασθενών εμφανίζουν εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια.

Το 40% των ασθενών που θεραπεύονται από την οξεία παγκρεατίτιδα, εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη ΚΑΙ κατόπιν λαμβάνουν διάγνωση ΚΑΙ για εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια.

 


 Η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με….

Πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο ή ναυτία μετά το γεύμα
• Υδαρείς κενώσεις
• Άπεπτες τροφές στα κόπρανα
• Υποχλωρυδρία
• Τροφικές δυσανεξίες και κοιλιοκάκη
• Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης


Έλεγχος της παγκρεατικής λειτουργίας

Με το πέρασμα των χρόνων, η παγκρεατική λειτουργία φθίνει και ο αδένας αυτός γίνεται περισσότερο επιρρεπής σε ποικίλες αλλοιώσεις και βλάβες. Οι διατροφικές επιλογές και ο τρόπος ζωής που κάνουμε έχουν τη δύναμη να προφυλάσσουν ή να επιβαρύνουν το πάγκρεας. Ο έλεγχος της παγκρεατικής λειτουργίας συστήνεται ιδιαιτέρως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, ορισμένες κλινικές καταστάσεις, όπως είναι η χολολιθίαση, η αφαίρεση της χολής, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια παγκρεατίτιδα και η κυστική ίνωση απαιτούν παρακολούθηση της εξωκρινούς λειτουργίας του παγκρέατος.

Τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής διαθέτουν μία πολύ εξειδικευμένη και υψηλής ευαισθησίας εξέταση για την εκτίμηση της παγκρεατικής λειτουργίας και τη διάγνωση (ή τον αποκλεισμό) της εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας. Πρόκειται για τη μέτρηση της παγκρεατικής ελαστάσης, ενός πεπτικού ενζύμου που εκκρίνεται αποκλειστικά από το πάγκρεας.

  • Κατά τη διέλευση της από το έντερο, η παγκρεατική ελαστάση παραμένει σταθερή και δεν διασπάται -αντίθετα με άλλα παγκρεατικά ένζυμα- και γι’ αυτό το λόγο, η συγκέντρωσή της σε ένα δείγμα κοπράνων παρέχει μία αληθινή εικόνα της εξωκρινούς παγκρεατικής λειτουργίας.
  • Ο προσδιορισμός της είναι μία έμμεση και ασφαλής μέθοδος για την αξιολόγηση της εκκριτικής ικανότητας του παγκρέατος.
  • Ο προσδιορισμός της χρησιμεύει και στη ρύθμιση της δοσολογίας στη θεραπεία ενζυμικής αποκατάστασης.
  • Τιμές μεγαλύτερες των 200μg/gr δείγματος υποδεικνύουν φυσιολογική παγκρεατική λειτουργία.παγκρεατική ελαστάση
Η εξέταση της παγκρεατικής ελαστάσης αποτελεί ένα απλό, μη επεμβατικό και πολύτιμο διαγνωστικά εργαλείο στα χέρια του κλινικού γιατρού.
Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close