Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, με σκοπό να αλλάξει η ισορροπία των ελαίων στη διατροφή, θα μπορούσε να επιβραδύνει μια βασική βιολογική διαδικασία που συνδέεται με τη γήρανση, υποδεικνύει μια νέα έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι υπέρβαροι, αλλά υγιείς μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πήραν ωμέγα-3 συμπληρώματα για τέσσερις μήνες άλλαξαν την αναλογία της κατανάλωσης των λιπαρών οξέων τους, κατά τρόπο που βοήθησε στη διατήρηση μικροσκοπικών τμημάτων DNA στα λευκά αιμοσφαίρια τους.

Αυτά τα τμήματα, που ονομάζονται τελομερή, είναι γνωστό ότι συρρικνώνονται κατά την πάροδο του χρόνου σε πολλούς τύπους κυττάρων ως συνέπεια της γήρανσης. Στη μελέτη, η επιμήκυνση των τελομερών σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν πιο μεγάλη σε άτομα που βελτίωσαν σημαντικά την αναλογία σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε σχέση με άλλα λιπαρά οξέα στη διατροφή τους.

Τα ωμέγα-3 συμπληρώματα μείωσαν επίσης το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες στο αίμα, κατά περίπου 15% σε σύγκριση με αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Το εύρημα  που αφορά τα τελομερή είναι προκλητικό, με την έννοια ότι υποδηλώνει πως υπάρχει πιθανότητα ένα συμπλήρωμα διατροφής να μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά στη γήρανση, δήλωσε η Jan Kiecolt-Glaser, καθηγήτρια της ψυχιατρικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Σε μία άλλη πρόσφατη δημοσίευση, η Kiecolt-Glaser και οι συνεργάτες της ανέφεραν ότι τα συμπληρώματα από ω-3 λιπαρά οξέα μείωσαν τη φλεγμονή στην ίδια ομάδα ενηλίκων.

Ειδικά η φλεγμονή, είναι στο επίκεντρο τόσων πολλών προβλημάτων υγείας. Οτιδήποτε μειώνει τη φλεγμονή έχει πολλά δυνητικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους, είπε.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν είτε 2,5 γραμμάρια ή 1,25 γραμμάρια ενεργού ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που θεωρούνται “καλά” λίπη, τα οποία όταν καταναλώνονται σε κατάλληλες ποσότητες, σχετίζονται με μία ποικιλία οφελών για την υγεία. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo) έλαβαν χάπια που περιέχουν ένα μείγμα ελαίων που εκπροσωπούν απλά την ημερήσια πρόσληψη ενός τυπικού τύπου διατροφής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτός ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα ω-3 μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια σπάνια διατροφική παρέμβαση που έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο για μια σειρά από ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου 2, η αρθρίτιδα και η νόσος του Alzheimer. Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε το εικονικό φάρμακο ή μία από τις δύο διαφορετικές δόσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα συμπληρώματα βαθμονομήθηκαν να περιέχουν μία αναλογία επτά προς ένα, των δύο λιπαρών οξέων που προέρχονται από ψάρια ψυχρών υδάτων, το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) αντίστοιχα. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η EPA έχει περισσότερες αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες από το DHA.

Στην περίπτωση των λιπαρών οξέων, τα ωμέγα-3 συμπληρώματα από μόνα τους δεν λένε όλη την ιστορία για το πώς αυτή η διαιτητική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την υγεία, εξήγησε η Martha Belury, καθηγήτρια της ανθρώπινης διατροφής στο Ohio State και συν-συγγραφέας της μελέτης. Σημαντική είναι η αναλογία των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων προς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο αίμα ενός ατόμου.

Ήδη έρευνα από τη δεκαετία του 1960, είχε δείξει ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που προέρχονται από φυτικά έλαια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ωστόσο, η χαρακτηριστική δυτική διατροφή τείνει να είναι βαριά σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και συγκριτικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στη φύση στα ψάρια των ψυχρών υδάτων, όπως ο σολομός και ο τόνος. Ενώ η αναλογία των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κυμαίνεται περίπου στο 15-προς-1, οι ερευνητές τείνουν να συμφωνούν ότι για μέγιστο όφελος, η αναλογία αυτή πρέπει να μειωθεί στο 4-προς-1, ή ακόμη και 2-προς-1.

Και οι δύο ομάδες των συμμετεχόντων που έλαβαν ωμέγα-3 συμπληρώματα παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, επιμήκυνση των τελομερών σε σχέση με τη συνολική επίπτωση στα τελομερή της ομάδας του εικονικού φαρμάκου, αλλά η σχέση θα μπορούσε να αποδοθεί και στην τύχη. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν την ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 αναλογία των συμμετεχόντων σε σχέση με την επιμήκυνση των τελομερών, η επιμήκυνση στα τελομερή συνδεόταν σαφώς με τη χαμηλότερη αναλογία. Δηλαδή όσο χαμηλότερο ω-6/ω-3 τόσο το καλύτερο῎ 

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα των ενώσεων που ονομάζονται F2-ισοπροστάνια για τον προσδιορισμό των επιπέδων του οξειδωτικού στρες, το οποίο συνδέεται με έναν αριθμό νόσων που περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Αμφότερες οι ομάδες που έπαιρναν ωμέγα-3 παρουσίασαν μια μέση συνολική μείωση της τάξης του 15% του οξειδωτικού στρες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που παρατηρούνται στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Όταν οι επιστήμονες αναθεώρησαν προηγούμενα ευρήματα τους σχετικά με τη φλεγμονή, διαπίστωσαν επίσης ότι οι μειώσεις σε ένα δείκτη φλεγμονής στο αίμα που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6 (IL-6), συνδέθηκαν με την επιμήκυνση του τελομερούς. Σε προγενέστερη εργασία τους στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τη φλεγμονή, ανέφεραν ότι τα ω-3 συμπληρώματα μείωσαν την IL-6 κατά 10 έως 12 τοις εκατό, ανάλογα με τη δόση. Συγκριτικά, εκείνοι που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, είχαν μια συνολική αύξηση της τάξης του 36 τοις εκατό στην IL-6 στο τέλος της μελέτης.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει έντονα ότι η φλεγμονή είναι αυτή που οδηγεί στις αλλαγές στα τελομερή, δήλωσε η Kiecolt-Glaser.

Τα τελομερή είναι ένα καυτό θέμα στην επιστήμη, και η τάση τους να  μικραίνουν συνδέεται με ηλικιακά προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και η πρόωρη θνησιμότητα. Αυτά τα μικρά τμήματα DNA λειτουργούν σαν ‘καπάκια’ στο τέλος των χρωμοσωμάτων, και μπορούν να παρομοιαστούν με το προστατευτικό πλαστικό στην άκρη των κορδονιών.

Αν αυτό το πλαστικό ξεκολλήσει, ξετυλίγεται το κορδόνι και δεν λειτουργεί πια, δήλωσε ένας συντάκτης μελέτης, ο Ron Glaser, καθηγητής της μοριακής ιολογίας, ανοσολογίας και της ιατρικής γενετικής και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Έρευνα στο Οχάιο. Κατά τον ίδιο τρόπο, κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται καθώς και με την πάροδο του χρόνου, χάνει ένα μικρό κομμάτι του DNA του στα άκρα, που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 106 ενήλικες, με μέση ηλικία των 51 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ζούσαν καθιστική ζωή. Οι ερευνητές εξαίρεσαν άτομα που παίρνουν φάρμακα για τον έλεγχο της διάθεσης, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης εξαιρέθηκαν και οι χορτοφάγοι, οι ασθενείς με διαβήτη, οι καπνιστές, όσοι συνήθως λαμβάνουν ιχθυέλαιο, οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερο από δύο ώρες έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα και εκείνοι τους οποίους ο δείκτης μάζας σώματος ήταν είτε κάτω από 22,5 ή άνω των 40.

Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο υγιείς από αυτή την ομάδα, και ειδικά εκείνοι που βιώνουν χρόνιο στρες, μπορεί να κερδίσουν ακόμη περισσότερα οφέλη από τα ω-3 συμπληρώματα, είπε. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε σωστές δοσολογίες συμπληρωμάτων και η καλύτερη πρακτική είναι να μετράμε στα ερυθρά αιμοσφαίρια την αναλογία των ω-6/ω-3 λιπαρών ώστε να παρακολουθούμε καλύτερα την πορεία του λόγου. Για την μέτρηση αυτή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply