Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα αλλά και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος λόγω μειωμένης αντοχής του οστού. ΟστεοπόρωσηΣημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες και για το λόγο αυτό εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης της αυξάνεται με την ηλικία. Παράλληλα, γνωρίζουμε όλοι το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ιχνοστοιχεία και πιο συγκεκριμένα το μαγνήσιο και το ασβέστιο αλλά και η βιταμίνη D.

Αυτό όμως που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ότι πολλές φορές, η επιδείνωση της οστεοπόρωσης αλλά και η μεγαλύτερη συχνότητα καταγμάτων μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.

Για πολλές δεκαετίες, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο ανθρώπινος σκελετός αποτελεί αποθήκη μολύβδου, κυρίως σε ανθρώπους οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στο μέταλλο αυτό, αλλά θεωρούσαν την αποθήκευση αυτή ως καλοήθη. Πρόσφατα όμως, ένας μεγάλος όγκος δεδομένων δείχνει ότι ο μόλυβδος ξεκινάει μια σειρά γεγονότων, η οποία αρχικά φαίνεται να επιταχύνει την οστική ανάπτυξη, αλλά τελικά αποτρέπει τα οστά να φτάσουν στη βέλτιστη πυκνότητά τους. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου, τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και επιταχύνεται η διαδικασία της οστεοπόρωσης.

Ο Δρ. James Campbell της Ιατρικής Σχολής του Rochester αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ένα παιδί που έχει εκτεθεί σε μόλυβδο από μικρό, φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από τα συνηθισμένα. Στην πραγματικότητα όμως, όταν το άτομο αυτό φτάσει σε ηλικία 50 ετών, θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάγματα και πιθανότατα θα πληροί ήδη τα κριτήρια για οστεοπόρωση από τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα απ’ ότι συνήθως.

Ταυτόχρονα, σε μερικές περιπτώσεις δευτερευούσης οστεοπόρωσης, παρατηρείται και συσσώρευση άλλων βαρέων μετάλλων στα οστά, όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο. Το πρόβλημα με τα μέταλλα αυτά είναι ότι ουσιαστικά  αντικαθιστούν το μαγνήσιο και το ασβέστιο στο ανθρώπινο σώμα! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι οδοντίατροι, οι οποίοι έρχονται σε μεγάλη επαφή με υδράργυρο, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά οστεοπόρωσης και σε μικρότερη ηλικία.

Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε στον οργανισμό μας, ποια βαρέα μέταλλα υπάρχουν σε περίσσεια και κατόπιν να τα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά το καθένα, ενώ είναι πολύ σημαντικό, κατά την αντιμετώπιση να λαμβάνονται και οι κατάλληλες προφυλάξεις ώστε να μην αφαιρέσουμε θρεπτικά ιχνοστοιχεία από τον οργανισμό. Η εξέταση των βαρεων μετάλλων είναι σημαντικό να γίνεται και από ανθρώπους της οικογενείας που δεν έχουν συμπτώματα οστεοπόρωσης, καθώς οι πηγές έκθεσης σε αυτά θα είναι κοινές, οπότε η πρόληψη της τοξίκωσης θα μπορέσει να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση οστεοπόρωσης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης ασθένειας που σχετίζεται με βαρέα μέταλα.

Με το πρόγραμμα διατροφής των Εργαστηρίων Μοριακής Διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει την εξέταση των βαρέων μετάλλων, μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για την οστική ενδυνάμωση και τη μείωση της τοξικότητας του οργανισμού.

Μάθετε περισσότερα για το πως οι μοριακές εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν στην οστεοπόρωση. Επικοινωνήστε μαζί μας.


Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.