Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής πυκνότητας και ποιότητας. Τα οστά γίνονται πιο πορώδη και εύθραυστα, ο σκελετός αποδυναμώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάγματα του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και του καρπού. ΟστεοπόρωσηΔυστυχώς, πρόκειται για μία «σιωπηλή» ασθένεια, όπως συχνά αποκαλείται, καθώς συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα. Κυρίως εμφανίζεται σε ηλικία άνω των 50, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Φαίνεται πως 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα εμφανίσουν κάποιο κάταγμα που σχετίζεται με οστεοπόρωση στη ζωή τους.

Τα εργαλεία πλέον που διαθέτουμε τόσο στην Μοριακή Διατροφή όσο και στη Μοριακή Διαγνωστική μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να δούμε το τι ακριβώς πρέπει να παρέχουμε στον οργανισμό μας για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Ταυτόχρονα, μας δίδεται η δυνατότητα να εξερευνήσουμε τα ακριβή αίτια της εμφάνισης ή/και της επιδείνωσης της νόσου και έτσι να στοχεύσουμε ακριβώς εκεί που πρέπει.

Ενώ λοιπόν, οι κλασικοί διατροφικοί κανόνες της κλινικής διατροφολογίας μας παρέχουν μόνο τα βασικά συστατικά για να επιβραδυνθεί η επιδείνωση, η μοριακή διατροφή προσθέτει σε αυτά και νέες, πρωτοποριακές μεθόδους για την αναστροφή της. Παράλληλα, εντοπίζοντας πηγές επιδείνωσης όπως βαρέα μέταλλα, γαστρεντερικές επιπλοκές και ορμονικές δυσαναλογίες μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

Ένα παράδειγμα προηγμένης αντιμετώπισης είναι η χορήγηση συγκεκριμένων δοσολογιών της ισχυρότατης ρεσβερατρόλης σε συνδυασμό με τη χορήγηση της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D δρα από μόνη της ως ένα βαθμό, αλλά μεγάλο μέρος της δράσης της χάνεται. Παράλληλα, η ρεσβερατρόλη σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι ενισχύει τη δράση των οστεοβλαστών (οστεοποίηση) σε μεγάλο βαθμό. Ο συνδυασμός των δύο αυτών συστατικών στην κατάλληλη δοσολογία και με την κατάλληλη μορφή δρα πολλαπλασιαστικά και όχι απλά ενισχύει την ικανότητα του οστού να μην αποσυντίθεται, αλλά του επιτρέπει και την αναδόμησή του, ακόμη και σε προχωρημένες μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς. Τέτοιοι συνδυασμοί, οι οποίοι προσδίδουν σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη και συντήρηση του οστού, κάνουν τη Μοριακή Διατροφή το πιο πολύτιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Παράλληλα, η Μοριακή Διαγνωστική, με τις εξελιγμένες εξετάσεις βαρέων μετάλλων (που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επιδείνωση της νόσου) αλλά και του γαστρεντερικού (το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων επιδεικνύει δυσαπορρόφηση και διαπερατότητα) μπορεί να μας οδηγήσει στην πηγή του προβλήματος.


Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.