Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Μπορεί να μην θεωρείται συνηθισμένη στην κλινική πρακτική, όμως η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια δεν είναι σπάνια ούτε αφορμάται μόνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ασφαλώς, το αλκοόλ ανήκει στους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου της ασθένειας, ωστόσο υπάρχουν και άλλες κλινικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν παγκρεατική ανεπάρκεια και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα από την αναμενόμενη.

Η παγκρεατική ανεπάρκεια είναι μία πιθανή εξωεντερική εκδήλωση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας

Είναι πιθανό να εμφανίζεται αρχικά χωρίς συμπτώματα (σιωπηλή) ή σε υποκλινική μορφή. Ενδέχεται επίσης τα συμπτώματά της να αποδίδονται λανθασμένα στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

κολίτιδαΗ ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι χρόνιες ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις ασθένειες του πεπτικού σωλήνα. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει μόνο το παχύ έντερο. H νόσος του Crohn προσβάλλει κατεξοχήν το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεός) και το παχύ έντερο, όμως μπορεί να εκδηλωθεί και σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Και οι δύο παθήσεις παρουσιάζουν συχνά εξωεντερικές εκδηλώσεις που αφορούν άλλα όργανα εκτός του εντέρου. Τέτοιες είναι οι επιπλοκές στο δέρμα (οζώδες ερύθημα) και τα μάτια (επισκληρίτιδα), η αφθώδης στοματίτιδα, η αρθρίτιδα, η χολολιθίαση, η παγκρεατική ανεπάρκεια κ.α.

Έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “L.Sacco” του Μιλάνου διαπίστωσε ότι αρκετοί από τους ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου εκδήλωσαν παγκρεατική ανεπάρκεια, η οποία εξακριβώθηκε με τη βιοχημική εξέταση της παγκρεατικής ελαστάσης

Για την πλειοψηφία των ασθενών, η παγκρεατική ανεπάρκεια ήταν εύκολα αναστρέψιμη. Σε επαναληπτικό έλεγχο της παγκρεατικής ελαστάσης 6 μήνες μετά, λίγοι μόνο ασθενείς δεν εμφάνισαν φυσιολογικές τιμές.

Υδαρείς και αυξημένες σε αριθμό κενώσεις;
Ιστορικό προηγούμενης εγχείρησης;
Αρκετά χρόνια διαγνωσμένης ελκώδους κολίτιδας ή νόσου του Crohn;

Αυτοί είναι οι ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για παγκρεατική ανεπάρκεια σε πάσχοντες από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου βάσει των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η μέτρηση της παγκρεατικής ελαστάσης είναι η πιο σύγχρονη αξιόπιστη και μη επεμβατική μέθοδος για τη διάγνωση της εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας. Μάθετε περισσότερα για την εξέταση αυτή καθώς και για τις υπόλοιπες μοριακές εξετάσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close