Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο με κρίσιμο ρόλο για την πέψη και την παραγωγή των παγκρεατικών ενζύμων και της ινσουλίνης, της ορμόνης-ρυθμιστή για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η λειτουργία του όμως φθίνει με την ηλικία ή/και εξαιτίας άλλων παραγόντων (π.χ. διατροφή, αλκοόλ, χειρουργικές επεμβάσεις, άλλες ασθένειες).

Ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα (ή μετά την αντιμετώπιση της οξείας παγκρεατίτιδας), σακχαρώδη διαβήτη, κυστική ίνωση, χολολιθίαση (ακόμα και μετά τη χολοκυστεκτομή), κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα συστήνεται ο έλεγχος της παγκρεατικής λειτουργίας !

Η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια των απαραίτητων παγκρεατικών ενζύμων. Έτσι το σώμα δε μπορεί να πέψει και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει μέσω της διατροφής. Προκαλείται δυσπεψία, δυσαπορρόφηση, διαταραχές στις φυσιολογικές διεργασίες της πέψης και άλλα πολλά γαστρεντερικά συμπτώματα και διαταραχές.

Η συσχέτιση της πάθησης με το διαβήτη είναι γνωστή εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια παρατηρείται αρκετά συχνά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2.

διαβήτης

Σε μελέτη που δημοσίευσε το Journal of Diabetes & Metabolism, Ιταλοί ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν και να αναλύσουν τα δεδομένα που προέκυψαν από 11 διαφορετικές επιστημονικές έρευνες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το διάστημα μεταξύ 2000 και 2013 και αφορούσαν τη συχνότητα εμφάνισης της εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας σε διαβητικούς ασθενείς.

Σε όλες αυτές τις μελέτες χρησιμοποιήθηκε η εξέταση της Παγκρεατικής Ελαστάσης. Το ένζυμο αυτό παράγεται ειδικά από το πάγκρεας και αποτελεί μια εγκεκριμένη μέθοδο για την αξιολόγηση της εκκριτικής ικανότητας του παγκρέατος.

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗΣ ΕΛΑΣΤΑΣΗΣ-1 ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Με βάση τα αποτελέσματα του διαγνωστικού τεστ:

1 στους 3 διαβητικούς παρουσίασε εξασθενημένη εξωκρινή παγκρεατική λειτουργία

Συγκεκριμένα: από τους 2891 διαβητικούς ασθενείς -εκ των οποίων τα 921 άτομα έπασχαν από διαβήτη τύπου 1 και τα υπόλοιπα 1970 από διαβήτη τύπου 2- συνολικά 921 άτομα παρουσίασαν χαμηλές και εκτός των φυσιολογικών ορίων τιμές για την παγκρεατική ελαστάση-1.

Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια εμφανίστηκε στο 37,7% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και στο 26,2% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2

Από τους ασθενείς με εξασθενημένη εξωκρινή παγκρεατική λειτουργία, οι μισοί έπασχαν από σοβαρή μορφή παγκρεατικής ανεπάρκειας, ενώ οι άλλοι μισοί από μία πιο ήπια/μέτρια μορφή της πάθησης.

Οι ερευνητές αναφέρουν:

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης αφενός αναδεικνύουν την κλινική σημασία της εξέτασης της παγκρεατικής ελαστάσης-1 και αφετέρου υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί η εξέταση στη ρουτίνα των ιατρών και των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close