Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα νεογνά των παχύσαρκων εγκύων γυναικών, οι οποίες πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες μεν, αλλά χωρίς τη διαταραχή του ύπνου, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Η υπνική άπνοια, η οποία προκαλεί επανειλημμένες αφυπνίσεις και παύσεις της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνδέθηκε επίσης με υψηλότερα ποσοστά προεκλαμψίας (μια πάθηση κατά την οποία η υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα) στις σημαντικά υπέρβαρες έγκυες γυναίκες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα και για τις παχύσαρκες μητέρες και τα μωρά τους, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Judette Louis, επίκουρη καθηγήτρια της μαιευτικής και της γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Ο ρόλος του ως παράγοντας κινδύνου για τη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία, θα πρέπει να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Δρ Louis, η οποία κατέχει μια θέση στο Κολέγιο USF του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και της Οικογενειακής Υγείας, ενώ η ίδια είναι και μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Case Western Reserve. Όντας μια ειδικός στην εμβρυομητρική ιατρική, εργάστηκε με ερευνητές από το Case Western Reserve  και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 175 παχύσαρκες έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν σε μια παρατηρητική μελέτη, η οποία παρακολουθούσε ασθενείς πριν γεννήσουν στο MetroHealth Ιατρικό Κέντρο του Κλήβελαντ σχετικά με διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο. Οι γυναίκες εξετάστηκαν για αποφρακτική άπνοια ύπνου χρησιμοποιώντας μια οικιακή φορητή συσκευή κατά την κατάκλιση.

Αξιολογήθηκαν επίσης περιγεννητικά αποτελέσματα και αποτελέσματα στα νεογνά για 158 γεννήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ενδείξεων για αναπνευστικές επιπλοκές, πρόωρο τοκετό και συγγενείς ανωμαλίες.

Ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Το ποσοστό της υπνικής άπνοιας μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 15,4%.
  • Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς υπνική άπνοια, η ομάδα με την άπνοια στον ύπνο ήταν γυναίκες βαρύτερες και γυναίκες που παρουσίασαν περισσότερη και χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό το εύρημα ήταν σε συμφωνία με μελέτες στον γενικό πληθυσμό, που έχουν σχετίσει την υπνική άπνοια με υψηλή πίεση του αίματος και αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Οι γυναίκες με υπνική άπνοια ήταν πιο πιθανό να υποβληθούν σε καισαρική τομή και να αναπτύξουν προεκλαμψία. Η προεκλαμψία παραμένει μια από τις πιο κοινές επικίνδυνα ιατρικά συνθήκες για αμφότερες τις μητέρες και μωρά.
  • Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των πρόωρων γεννήσεων ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες γυναικών, οι γυναίκες με υπνική άπνοια είχαν απογόνους με περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη ΜΕΘ από ό,τι οι ομόλογοί τους χωρίς υπνική άπνοια. Πολλές από αυτές τις εισαγωγές ήταν λόγω αναπνευστικής δυσφορίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά εισαγωγής στη ΜΕΘ μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει από τα υψηλότερα επίπεδα γυναικών με καισαρική, που παρουσίαζαν άπνοια ύπνου, αλλά απαιτείται περισσότερη μελέτη.

Περίπου μία στις πέντε γυναίκες είναι παχύσαρκη όταν μένει έγκυος, που σημαίνει ότι έχει δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 30, σύμφωνα με έρευνα από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης της κύησης και τοκετός με καισαρική τομή – η άπνοια ύπνου είναι υποτιμημένη και ελλιπώς μελετημένη σε αυτόν τον πληθυσμό των γυναικών.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν την θεραπεία της παχυσαρκίας πριν μείνει έγκυος, ως τον καλύτερο τρόπο για να μειωθούν οι παράγοντες που οφείλονται στην παχυσαρκία και που οδηγούν σε κακή έκβαση της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοια. Φυσικά αναγνωρίζουν ότι «η απώλεια βάρους είναι συχνά δύσκολη.

Αν σας έχουν αναφέρει ότι το βράδυ “πετάγεστε¨ στον ύπνο σας, χάνετε το ρυθμό αναπνοής ή σταματάτε να αναπνέετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει κατ αρχάς να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος, και αυτό είναι σωστό τότε να δείτε έναν ειδικό για άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν την επικίνδυνη αυτή κατάσταση ύπνου.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply