Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. Οφείλονται στις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και της εντερικής χλωρίδας.

Εικόνα που παρουσιάζει τους παράγοντες κινδύνου για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου


Η συχνότητα των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου είναι πιο υψηλή στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα κι έπειτα, τα κρούσματα αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Ακόμα και σε χώρες «μειωμένου κινδύνου», όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών.
Τι φταίει για αυτή την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων;

Η επίδραση του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του ανθρώπου: από τα πρώτα χρόνια (έκθεση του εμβρύου σε αντιβιοτικά, γέννηση, θηλασμός, παιδική ανάπτυξη) μέχρι την ενηλικίωση και ύστερα (κάπνισμα, στρεσογόνοι ρυθμοί, διατροφή και τρόπος ζωής κ.α.).

Κάπνισμα

Κάπνισμα & Νόσος Crohn: Οι καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν, συγκριτικά με εκείνους που δεν κάπνιζαν ποτέ. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Crohn είναι αυξημένος (για μερικά χρόνια) και μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Καπνιστές και πρώην καπνιστές εμφανίζουν επιθετικές μορφές της νόσου, συχνότερα από όσους δεν κάπνιζαν ποτέ. Σε ασθενείς με νόσο του Crohn, τα συμπτώματα εμφανίζουν συνήθως ύφεση ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Κάπνισμα & Ελκώδης κολίτιδα: Ο κίνδυνος για ελκώδη κολίτιδα δεν φαίνεται να είναι υψηλός στους νυν καπνιστές. Παραδόξως, ο κίνδυνος αυξάνεται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος και παραμένει υψηλός για τα επόμενα δέκα (ή και παραπάνω) χρόνια.

Διατροφή

Εξαιρετικά σημαντική είναι η επίδραση της διατροφής στη σύσταση της εντερικής χλωρίδας αλλά και στην παθογένεση των φλεγμονωδών εντερικών νόσων. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (κυρίως φρούτα και λαχανικά) φαίνεται να ασκεί προστατευτική δράση, ενώ η κατανάλωση πολύ λιπαρών ή/και επεξεργασμένων τροφών αυξάνει τον κίνδυνο.

Άσκηση

Η άσκηση θεωρείται ότι δρα προστατευτικά έναντι των φλεγμονωδών εντερικών νόσων και ιδιαιτέρως έναντι της νόσου του Crohn. Η συστηματική και μέτριας έντασης άσκηση μάλιστα, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Βιταμίνη D

Έκτος από το ρόλο της στο μεταβολισμό και την υγεία των οστών, η βιταμίνη D διαδραματίζει σπουδαίο ανοσολογικό ρόλο. Η βιταμίνη D προστατεύει από τη νόσο του Crohn, ενώ η παρουσία χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας και σοβαρότερα συμπτώματα.

Διαταραχή της μικροχλωρίδας από αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ εντερικής χλωρίδας, ανοσοποιητικού συστήματος και εντερικού φραγμού είναι σημεία-κλειδιά για τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. Διαταραχές στη μικροχλωρίδα, λόγω της χρήσης αντιβιοτικών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs), αυξάνουν τον κίνδυνο.

Εντερικές λοιμώξεις

Προηγούμενες εντερικές λοιμώξεις -ειδικά εάν υπάρχει γενετική προδιάθεση- οδηγούν συχνά σε νόσο Crohn/ελκώδη κολίτιδα. Από την άλλη πλευρά, ασθενείς με φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς σε εντερικές λοιμώξεις (π.χ. μόλυνση Clostridium Difficile)

Ορμόνες και αντισυλληπτικά χάπια

Η χρήση αντισυλληπτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Crohn αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση ελκώδους κολίτιδας.
Η ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ελκώδη κολίτιδα αλλά όχι για νόσο Crohn.

Άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου

Το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου είναι συνήθεις σε ασθενείς με νόσο Crohn/ελκώδη κολίτιδα. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις ότι οι διαταραχές αυτές συχνά προηγούνται της ασθένειας και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσής της.

Εγχείρηση αφαίρεσης σκωληκοειδίτιδας

Η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας πριν την ηλικία των 20 ετών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της ελκώδους κολίτιδας. Σε ό,τι αφορά τη νόσο του Crohn, η επέμβαση δε μειώνει τον κίνδυνο και ενδεχομένως μάλιστα τον αυξάνει προσωρινά.

Επισκεφθείτε μας για μια πλήρη ιατρική ενημέρωση πάνω στο θέμα σας.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close