Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Archives of Pediatric Adolescent Medicine, αποδεικνύει ότι οι μητέρες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αν θα παρουσιάσει το παιδί τους Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ή αλλιώς ADHD.  Η έρευνα αυτή μπορεί να αποβεί χρήσιμη, έτσι ώστε οι μέλλουσες μητέρες να μειώσουν την πιθανότητα το παιδί τους να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη στη Γερμανία και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν κάτω των 18 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν περίπου 10 ετών και υπήρχε ίδιος αριθμός αγοριών και κοριτσιών. Οι ερευνητές συνέλεξαν πάρα πολλά δεδομένα γύρω από την υγεία και τον τρόπο ζωής των μητέρων τους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλα τα δεδομένα και έψαξαν να βρουν συγκεκριμένα μοτίβα επανάληψης και το πως αυτά επηρεάζουν την πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει ADHD. Το κριτήριο κατάταξης στη διαταραχή ήταν η Διεθνής Στατιστική Κατάταξη Ασθενειών, που είναι σχεδόν ίδια με το DSM Mental Disorders που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ψυχίατροι.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι τα εξής:

Κοινωνικοοικονομική κατάσταση μητέρας

Γυναίκες των οποίων η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ήταν χαμηλή είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχον παιδί με ADHD. Για να εκτιμηθεί αυτό το μέγεθος συναξιολογήθηκαν το επίπεδο της εκπαίδευσης, αν η μητέρα ακολουθούσε κάποια επαγγελματική καριέρα και το εισόδημα. Το κριτήριο αυτό έχει επαναληφθεί και σε παλιότερη έρευνα

Οι μητέρες με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με ADHD

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι αν η μητέρα κατά την κύηση εμφάνισε διαβητικά επεισόδια, το παιδί είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστεί με ADHD. Τον Ιανουάριο ακόμη μία μελέτη είχε φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης ADHD

Τα παιδιά που έχουν θηλάσει φαίνεται ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ADHD.

Στην ουσία, η έρευνα αυτή είχε δύο συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν, μιας και η κοινωνικοοοικονομική κατάσταση της μητέρας δεν είναι κάτι που μεταβάλλεται εύκολα. Όμως μια ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης, και ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, καθώς επίσης και παράταση του θηλασμού όσο γίνεται περισσότερο, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες το παιδί να παρουσιάσει ADHD.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.