Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μία χαρακτηριστική νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Πολύ συχνά όμως τα υπερκινητικά παιδιά γίνονται υπερκινητικοί έφηβοι και ενήλικες.

ΔΕΠΥ-ελλειμματική-προσοχή-υπερκινητικότητα

Η ΔΕΠΥ μπορεί να ευθύνεται για τις μαθησιακές δυσκολίες, την αντικοινωνική συμπεριφορά και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκολία συγκέντρωσης και συνεργασίας με τα συνομήλικα παιδιά, η δυσκολία συμμόρφωσης στους κανόνες, η υπερβολική κινητική δραστηριότητα και η παρορμητικότητα.

Η ΔΕΠΥ φαίνεται ότι αφορά περίπου ένα 5-7% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Είναι συχνότερη στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.

Πού οφείλεται;

Όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες, η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη αλλά πιθανώς οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων (γενετικών, περιβαλλοντικών). Πολλοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με τη ΔΕΠΥ, μεταξύ των οποίων είναι η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες κατά την εγκυμοσύνη (κάπνισμα, αλκοόλ, φάρμακα, πολυχλωριωμένα διφαινύλια) και κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, οι τραυματισμοί, η διατροφή και το παθητικό κάπνισμα.

Νέα ισπανική μελέτη: το κάπνισμα των γονιών στο σπίτι ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ τον κίνδυνο για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά

παθητικό-κάπνισμα-παιδιά

2 στα 5 παιδιά στην Αμερική υπολογίζεται ότι εκτίθενται συστηματικά στον καπνό του τσιγάρου

Όσο πιο πολλές ώρες εκτίθενται τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και της συχνότητας των διανοητικών διαταραχών.

• Τα παιδιά που εκτίθενται για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα στον καπνό του τσιγάρου είναι 50% πιο πιθανό να εμφανίσουν διανοητικές διαταραχές, σε σχέση με εκείνα που δεν εκτίθενται καθόλου.

• Σε δεινότερη θέση βρίσκονται τα παιδιά που εκτίθενται συστηματικά για μία ώρα την ημέρα ή και περισσότερο, τα οποία έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν διανοητικές διαταραχές.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΥ: Διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν έχουν τα παιδιά που εκτίθενται για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα στο παθητικό κάπνισμα και τριπλάσια πιθανότητα τα παιδιά που εκτίθενται συστηματικά για μία ώρα την ημέρα ή και περισσότερο.


Η συγκεκριμένη έρευνα στηρίχτηκε σε εξειδικευμένα ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν από τους γονείς 2.357 παιδιών (ηλικίας 4-12), προκειμένου να εκτιμηθεί η διανοητική υγεία των παιδιών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι…

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, είναι ξεκάθαρο ότι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τη διανοητική υγεία των παιδιών, το οποίο έχει άλλωστε συσχετιστεί με ένα πλήθος γνωστικών και συμπεριφορικών διαταραχών

Συστήνεται οι γονείς να αποφεύγουν το κάπνισμα -τουλάχιστον- στο σπίτι για την υγεία των παιδιών τους και των ιδίων

Ένα τεράστιο φάσμα τοξικών ρυπαντών, βαρέων μετάλλων, συνθετικών χημικών ουσιών κ.α. συνδέονται με την εμφάνιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας. Στο κέντρο μας, θα βρείτε τις πιο εξειδικευμένες βιοχημικές εξετάσεις για τη διαπίστωση του βαθμού έκθεσης σας στις τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος και τρόπους για να προστατευτείτε. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.