Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Στάδια ΠαχυσαρκίαςΗ παχυσαρκία έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις στις μέρες μας τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, με πιο σημαντικούς παράντοντες κινδύνου τη γενετική προδιάθεση, την υπερκατανάλωση τροφής, την καθιστική ζωή και τις ανισορροπίες στα επίπεδα ορμονών. Υπάρχουν πολλές ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Κάποιες από τις πιο καλά μελετημένες ορμόνες που εμπλέκονται στις φυσιολογικές λειτουργίες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τη ρύθμιση του βάρους είναι η ινσουλίνη, η γρελίνη, τα γλυκοκορτικοειδή (συγκεκριμένα η κορτιζόλη), η λεπτίνη και οι θυρεοειδικές ορμόνες.

Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που προάγουν την απώλεια βάρους. Ο ενεργειακός περιορισμός φαίνεται πως δε σχετίζεται με καλή συμμόρφωση στα διατροφικά προγράμματα. Πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι το να στερήσουμε από τον οργανισμό θερμίδες και τροφή μόνο προσωρινά βελτιώνει το βάρος και αυτό γιατί ο οργανισμός έχει μηχανισμούς που τον βοηθούν να αντιστέκεται σε βίαιες μεταβολές. Αντίθετα, αλλαγές σε άλλους παράγοντες τρόπου ζωής όπως η σύσταση και συχνότητα των γευμάτων, αλλαγές συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του γεύματος, η άσκηση, ο ύπνος και το ψυχολογικό στρες φαίνονται να είναι αποτελεσματικές και να επηρεάζουν σε κάποιες περιπτώσεις και τα επίπεδα των παραπάνω ορμονών.

Παραγωγή ΚορτιζόληςΗ κορτιζόλη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφρίδιων, αδένων που βρίσκονται στο πάνω μέρος των νεφρών. Τα επίπεδα της κορτιζόλης ρυθμίζονται πολύ στενά μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού που περιλαμβάνει πολλά όργανα και αδένες του σώματος. Το σημείο κλειδί είναι ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια φυσιολογικού ή ψυχολογικού στρες. Η κορτιζόλη έχει σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό των πρωτεΐνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, στη διατήρηση του μυϊκού ιστού, στην ακεραιότητα του μυοκαρδίου και στην καταστολή των φλεγμονωδών αποκρίσεων. Αυτό σημαίνει, ότι αν είμαστε συνεχώς σε κατάσταση στρες, ακόμα κι όταν δε το καταλαβαίνουμε εμφανώς, ο οργανισμός μας προσαρμόζεται αλλάζοντας τον μεταβολισμό μας.

Η αύξηση της έκκρισης κορτιζόλης σε καταστάσεις στρες είναι μία φυσιολογική λειτουργία. Η υπερέκκριση, όμως, της κορτιζόλης έχει σχετιστεί με πολλές μεταβολικές διαταραχές του, που περιλαμβάνουν αντίσταση στην ινσουλίνη, κεντρική παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραύματος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία (που θεωρείται ως μία παρατεταμένη κατάσταση στρες) οδηγεί σε υπερέκκριση κορτιζόλης ενώ άλλοι το αντίθετο. Ένα όμως είναι σίγουρο. Αν δεν φτιάξουμε τη λειτουργία της, η παχυσαρκία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί και η συνεχής έκκριση της ορμόνης αυτής θα προκαλέσει περεταίρω προβλήματα. Επίσης, σε περίπτωση αυξημένων συγκεντρώσεων ινσουλίνης, η κορτιζόλη προάγει αυξημένη εναπόθεση λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με αυξημένη όρεξη και έντονη επιθυμία για γλυκά ή και τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος αλλά μπορούν να επηρεάσουν και έμμεσα την όρεξη μέσω επίδρασης άλλων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, όπως η λεπτίνη. Η τελευταία δράση, που σχετίζεται με την όρεξη, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Από όλα τα παραπάνω, διακρίνεται μία σαφής σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και της υπερέκκριση κορτιζόλης. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι στις μέρες ο παράγοντας «στρες» βρίσκεται στην καθημερινότητά μας. Στα πλαίσια λοιπόν μιας σοβαρής προσπάθειας αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ή στα πλαίσια έναρξης ενός υπεύθυνου διατροφικού σχήματος κρίνεται απαραίτητη η μέτρηση και αξιολόγηση των παραπάνω ορμονών όπως η κορτιζόλη.

Μία σημαντική παρατήρηση όμως που πρέπει να γίνει είναι ότι οι κλινικές πληροφορίες που λαμβάνονται από μία απλή μέτρηση της κορτιζόλης στο αίμα είναι ελάχιστες. Και αυτό για δύο λόγους:

α) Η κορτιζόλη στο αίμα βρίσκεται δεσμευμένη κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της με κάποιες πρωτεΐνες οι οποίες την καθιστούν ανενεργή. Αυτό είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός του οργανισμού έτσι ώστε να αποτρέψει τη συνεχή δράση της. Όμως με τον τρόπο αυτό, εμείς μετράμε τόσο την ενεργή όσο και την αναενεργή κορτιζόλη, κάτι το οποίο δεν μας αρκεί ως πληροφορία. Η μέγιστη αξιοπιστία επιτυγχάνεται με την μέτρηση της κορτιζόλης στο σάλιο, όπου και εντοπίζεται ΜΟΝΟ το ενεργό μέρος της ορμόνης.

β) Η κορτιζόλη ακολουθεί αυτό που ονομάζουμε κιρκάδιο κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι τιμές της αλλάζουν και έτσι με μία μόνο μέτρηση δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες για τη δράση της. Η σωστή εφαρμογή της μέτρησής της γίνεται μόνο αν ληφθούν τουλάχιστον 4 διαφορετικές τιμές κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου. Φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας η τιμής της κορτιζόλης μειώνεται με βάση φυσιολογικές διακυμάνσεις και το βράδυ ξαναυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για τους δύο αυτούς λόγους είναι πολύ σημαντικό η εξέταση της κορτιζόλης να γίνεται όχι στο αίμα, αλλά στο σάλιο και με τη λήψη τεσσάρων δειγμάτων σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Η εξέταση Adrenocortex Stress Profile ,που διεξάγεται στο κέντρο μας, πληροί τους όρους αυτούς και είναι η μοναδική που εγγυάται απόλυτα ακριβή και ευαίσθητα αποτελέσματα.

Μάθετε περισσότερα για την εξέταση αυτή καθώς και για τις υπόλοιπες ειδικές εξετάσεις μας.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.