Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη συνδέει το πάχος στις μικρές ηλικίες με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κάποιες δεκαετίες αργότερα

παιδική παχυσαρκία

Αυτή δεν είναι σίγουρα ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική μελέτη για το συσχετισμό του σωματικού βάρους με τον ορθοκολικό καρκίνο.

Πάρα πολλές μελέτες έως τώρα κατάφεραν να συσχετίσουν την παχυσαρκία και το υψηλό σωματικό βάρος στους ενήλικες με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις συχνότερες και πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως.
Ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια συγκαταλέγονται η κληρονομικότητα, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος και η παχυσαρκία.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς μπορείτε να τον αποφύγετε;


 Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για την επίδραση της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία

Σε τι μελλοντικό κίνδυνο εκτίθενται τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και οι έφηβοι;

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention στις 24 Απριλίου του 2015, τα άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν στο μέλλον από ορθοκολικό καρκίνο.

Ένα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος ανεξαρτήτως από το εάν ως ενήλικες τα άτομα αυτά είναι υπέρβαρα/παχύσαρκα ή όχι.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έχουν ιδιαίτερη αξία σήμερα και ιδίως για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη νούμερο 1 θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την παιδική παχυσαρκία (ηλικίες 5-17 ετών), αφήνοντας πίσω ακόμα και την άλλοτε πρωταθλήτρια Αμερική!

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ

Το 2015 υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 2.300.000.000 υπέρβαροι και 700.000.000 παχύσαρκοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο !

Μάθετε περισσότερα για τη μοριακή διατροφική προσέγγιση της απώλειας βάρους και της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετική δημοσίευση:

Zhang X, Wu K, Giovannucci EL, Ma J, Colditz GA, Fuchs CS, Willett WC, Stampfer MJ, Nimptsch K, Ogino S, Wei EK, Early life body fatness and risk of colorectal cancer in u.s. Women and men-results from two large cohort studies, Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015 Apr;24(4):690-7.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.