Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γλουτένη και πάνω από 200 κλινικά επιβεβαιωμένοι λόγοι

για να την αποφύγετε

Η λίστα με τα 200 προβλήματα υγείας το οποία σχετίζονται άμεση ή έμμεσα με τη γλουτένη αναρτήθηκαν στο GreenMedInfo.com. Η πρώτη διαταραχή στη λίστα είναι φυσικά η κοιλιοκάκη ενώ υπάρχουν και διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με την τοξικότητα από τη γλουτένη, που ποτέ δε θα πήγαινε ο νους μας.

Ο συντάκτης του άρθρου προτιμάει τον όρο τοξικότητα της γλουτένης από τη δυσανεξία στη γλουτένη. Η σύνταξη του άρθρου αυτού έγινε μετά από τεράστια έρευνα σε όλες τις βάσεις δεδομένων από το 1971 και μετά.

Ας εξηγήσουμε όμως την επίθεση που έχει γίνει στο σιτάρι και άλλα σιτηρά

Οι αρνητικές αναφορές γύρω από το σιτάρι, αλλά και άλλα σιτηρά, έχουν ξεκινήσει περίπου τη τελευταία δεκαετία. Η δραματική αύξηση των περιπτώσεων της κοιλιοκάκης, η οποία περιλαμβάνει χρόνια εντερική φλεγμονή, και η οποία καταστρέφει τις εντερικές λάχνες (μικρές δομές του εντέρου που βοηθούν στην απορρόφηση), έχει πάρει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η τοξικότητα της γλουτένης, η οποία προκαλεί την κοιλιοκάκη και άλλες αυτοάνοσες αποκρίσεις, προέρχεται κυρίως από τα πεπτίδια που περιέχονται στη γλουτένη, και που είναι γνωστά ως πρωτεΐνες γλιαδίνης, και οι οποίες καταστρέφουν τον εντερικό αυλό.

Εκτός από την κοιλιοκάκη, η οποία αν μείνει αδιάγνωστη οδηγεί σε κακή διατροφή, η τοξικότητα της γλουτένης μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες διαταραχές, όπως χρόνια κόπωση και νοητικές διαταραχές.

Οι λεκτίνες, οι οποίες είναι κολλώδεις πρωτεΐνες, και οι οποίες βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα φυτά ως μέσο άμυνας, είναι κύριο χαρακτηριστικό της συγκολλητίνης φύτρου σίτου (WGA). Η συγκολλητίνη αυτή, πέρα από το να ταπεινώνει τις εντερικές μας λάχνες, μπορεί να διαπεράσει το εντερικό επιθήλιο και να προκαλέσει την πολύ σημαντική εντερική διαταραχή που ονομάζεται διαπερατό έντερο (Σύνδρομο Εντερικής Διαπερατότητας, Leaky Gut Syndrome).

Όταν οι λεκτίνες μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να συνδεθούν με τους υποδοχείς της λεπτίνης, προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε αντίσταση στη λεπτίνη. Ως αποτέλεσμα, το σήμα που έρχεται από τον εγκέφαλο και μας λέει πότε να σταματήσουμε να τρώμε δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό του προκαλώντας διαταραχές του μεταβολισμού και διαταράσσοντας την ισορροπία της ινσουλίνης. Με άλλα λόγια, οδηγεί σε διαβήτη και παχυσαρκία.

Όμως πότε το σιτάρι, θεμέλιος λίθος της διατροφής, έγινε σπόρος αρρώστιας;

Κατ’ αρχάς, το σιτάρι ΔΕΝ είναι το ίδιο σήμερα όπως παλιά. Οι σπόροι έχουν υβριδοποιηθεί πολλές φορές, ώστε να αντέχουν τους μύκητες και να μην χαλάει η παραγωγή, μιας και οι ανάγκες του πληθυσμού πλέον είναι τελείως δυσανάλογες με τα παλαιότερα χρόνια. Επιπλέον, έχει υποστεί τροποποιήσεις, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα σε βιομηχανικές εφαρμογές. Έτσι, ενώ πριν 50 χρόνια, το σιτάρι περιείχε μόλις 5% γλουτένη, πλέον το ποσοστό ανέρχεται σε πάνω από 50%.

Προφανώς, το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων εστίασε περισσότερο στην αποτελεσματικότητα και στο μεγαλύτερο κέρδος με μικρότερο κόστος, παρά στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι αλλοιώσεις αυτές στην υγεία του ανθρώπου.  Επιπλέον, το ψωμί και άλλα ψημένα αγαθά παράγονται και συντηρούνται με την προσθήκη χημικών και άλλων παραγόντων οι οποίοι επιδεινώνουν την τοξικότητα.

Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρειο Αμερική και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν επινοηθεί διεργασίες επιτάχυνσης της παραγωγής, και τοποθετώντας προσθετικά, μπορούν να ψήσουν, να κρυώσουν και να συσκευάσουν τα προϊόντα σίτου μέσα σε λίγες ώρες.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαδικασίες στην Ευρώπη οι οποίες γίνονται φυσικά, όπως η λεύκανση του σίτου, για την οποία χρησιμοποιείται ο ήλιος και δεν γίνεται χημικά όπως σε κάποιες χώρες της Βορείου Αμερικής.

Τέλος, θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλές αναφορές σε περιπτώσεις, αρκετές εκ των οποίων και του εργαστηρίου μας, όπου απλώς η μεταβολή της δίαιτας και ο αποκλεισμός όλων των προϊόντων που περιέχουν γλουτένη, και σε μερικές περιπτώσεις και καζεΐνη, έχει δείξει καταπληκτικά αποτελέσματα σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση και ρευματοειδής αρθρίτιδα.  Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ΟΛΟΙ, ότι όλα τα συστατικά του οργανισμού μας, είτε αυτός βρίσκεται εν πλήρη υγεία, είτε σε παθολογική κατάσταση, προέρχονται από την τροφή μας. Άρα λοιπόν το να διατηρούμε μία ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία και επιδιόρθωση όλων των τμημάτων, από το κύτταρο έως τα όργανα. Η διατροφή αυτή είναι πολύ πιο απλή απ’  ότι νομίζουμε, και η αφαίρεση γλουτένης και καζεΐνης μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή μας πρακτική. Απλά επικοινωνήστε μαζί μας για μία πλήρη ενημέρωση και θα δείτε ότι είναι εφικτό να αντιμετωπίσετε τη διαταραχή σας, απλά μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής σας.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close