Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ

Ο παγκοσμίου φήμης ηγέτης στην ολιστική ιατρική, ο Δρ Andrew Weil, MD, τα αποκαλεί “μαγικές” – ουσίες που μπορούν να επιταχύνουν σε τρομερό βαθμό τις φοβερά αργές διαδικασίες στο σώμα μας. Χωρίς αυτά, οι σωματικές λειτουργίες μας θα επιβραδύνονταν στο ρυθμό της χελώνας ή θα σταματούσαν εντελώς … με αποτέλεσμα το θάνατο.

Ποια είναι αυτά τα καταπληκτικά, μαγικά μόρια – απαραίτητα για τη ζωή;

Ένζυμα

Βλέπετε, οι περισσότερες απαραίτητες χημικές αντιδράσεις στο σώμα απαιτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πίεση, οξύτητα, αλκαλικότητα ή μια πρόσθετη χημική ουσία για να λειτουργήσουν αποδοτικά. Αλλά οι ήπιες συνθήκες στο σώμα μας δεν είναι ευνοϊκές για την υποστήριξη αυτών των σημαντικών χημικών διεργασιών.

Εδώ είναι όπου υπεισέρχεται η μετασχηματιστική δύναμη των ενζύμων, επιτρέποντας να συμβούν στο σώμα μας οι απαραίτητες ενέργειες με ταχύτητα με την οποία μπορούμε να ζήσουμε. Όπως ο Δρ Weil εξηγεί ο Δρ Weil τα ένζυμα έχουν πολύ συγκεκριμένα τιρσδιάστατα σχήματα που εκτείνουν, στρέφουν, ή κάμπτουν ή τις ουσίες που επεξεργάζονται όταν είναι συνδεδεμένες με αυτά. Παραμορφώνοντας την ουσία, τα τεντώνουν ή σπάνε τους χημικούς δεσμούς που πρέπει να σπάσουν για να συμβεί μια αντίδραση.

Απαραίτητα για την πέψη

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάνω από 3000 διαφορετικά ένζυμα στο ανθρώπινο σώμα, και το καθένα από αυτά είναι απαραίτητο για μία τουλάχιστον βιοχημική αντίδραση. Στην πραγματικότητα υπάρχουν χιλιάδες ακόμη περισσότερα που δεν είναι ταυτοποιημένα.

Απαραίτητα για σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, βοηθούν να μετατραπεί ο φωσφόρος σε οστά, εξαλείφουν το διοξειδίου του άνθρακα από τους πνεύμονες μας και να συγκεντρώνουν το σίδηρο στο αίμα μας. Όμως, ίσως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη “ένζυμο” είναι η πέψη.

Στην πέψη, το σώμα μας χρησιμοποιεί 22 διαφορετικά ένζυμα, που κατατάσσονται σε τρεις ομάδες ανάλογα με το είδος των θρεπτικών συστατικών που διασπώνται. Οι πρωτεάσες διασπούν τις πρωτεΐνες, οι καρβοΰδράσες (ή αμυλάσες) τους υδατάνθρακες και οι λιπάσες διασπούν τα λίπη (λιπίδια).

Όταν δεν έχουμε αρκετά από αυτά τα πεπτικά ένζυμα, στερούμε από το σώμα μας θρεπτικά συστατικά. Το φαγητό που τρώμε δεν διασπάται σε κομμάτια αρκετά μικρά ώστε να μπορεί να τα απορροφήσει και να τα χρησιμοποιήσει.

Και δεν σταματά εδώ. Μερικά από αυτά τα δύσχρηστα κομμάτια των τροφίμων που δεν διασπώνται πλήρως, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, λοιμώξεις, καθώς και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες. Στην πραγματικότητα, τα πεπτικά προβλήματα είναι στην κορυφή της λίστας των 10 πιο κοινών αιτιών για χρόνιες παθήσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά ένζυμα

Ιδανικά, παράγουμε οι ίδιοι τα ένζυμα ή τα παίρνουμε από τα τρόφιμα που τρώμε. Ωστόσο, η γήρανση, τα γονίδια, τα προβλήματα υγείας, η διατροφή, ακόμη και τα φάρμακα μπορούν να περιορίσουν την παραγωγή ενζύμων του σώματός μας. Αλλά πολλοί άνθρωποι με καλή υγεία έχουν έλλειψη από ένζυμα και κατά συνέπεια χάνουν θρεπτικά συστατικά. Για αυτό είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να μετράμε την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει ένζυμα, απευθείας πάνω στα κόπρανα, στο προϊόν δηλαδή του ίδιου γαστρεντερικού.

Ορισμένα ένζυμα που χρησιμοποιούμε για να χωνέψουμε, προέρχονται από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το ένζυμο της μπανάνας που μετατρέπει το άμυλο της μπανάνας σε ζάχαρη καθώς ωριμάζει είναι το ίδιο με το είδος του ενζύμου που βρίσκεται στο σάλιο μας που ξεκινά την πέψη του ίδιου αμύλου όταν τρώμε την μπανάνα. Και τα δύο είναι αμυλάσες. Και οι αμυλάσες της μπανάνας και του σάλιου μας είναι και τα δύο που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τη δουλειά της πέψης της μπανάνας.

Τα ζυμωμένα, προβιοτικά τρόφιμα είναι πλούσια σε ένζυμα, που παράγονται από τα βακτήρια, και που είναι ίσως ένα βασικό συστατικό για τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία. Στη σύγχρονη διατροφή μας όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες από το μαγείρεμα και την παστερίωση, καθώς και τα χημικά συντηρητικά καταστρέφουν αυτά τα ένζυμα. Όταν τρώμε πολλά επεξεργασμένα και μαγειρεμένα τρόφιμα, στερούμε από το σώμα μας τα ένζυμα. Αν τρώτε περισσότερο ωμά τρόφιμα, τρόφιμα ολικής άλεσης και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να έχετε περισσότερα ένζυμα στη διατροφή σας.

Ένας τελευταίος παράγοντας που μειώνει τα ενζυμα μας είναι ότι το πρόβλημα του στρες. Η καλή πέψη πραγματοποιείται σε μια ήρεμη φυσιολογική κατάσταση, εξηγεί η Δρ Steelsmith. Η μείωση του στρες στη ζωή σας, θα βοηθήσει επίσης να αυξήσετε τα επίπεδα των ενζύμων σας.

Καταπολεμήσετε το άγχος και τις χρόνιες ασθένειες με πεπτικά ένζυμα

Για να διευκολυνθεί η κακή πέψη λόγω στρες, φλεγμονής, ή άλλων προβλημάτων υγείας, η Δρ Steelsmith συνιστά τη συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα.

Και μιλάει από προσωπική εμπειρία: Όταν χτυπήθηκε από πρώιμο στάδιο λύκου, η Δρ Steelsmith εντόπισε τροφικές αλλεργίες ως τη βασική αιτία της χρόνιας φλεγμονής της. Όπως και πολλοί πάσχοντες από κάποια χρόνια ασθένεια, η Δρ Steelsmith βρήκε ότι τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων βοήθησαν με την ανακούφιση των αλλεργιών και ηρέμησαν την φλεγμονή.

Οι μόνες παθήσεις κατά τις οποίες η Δρ Steelsmith συμβουλεύει να αποφεύγεται η λήψη ένζυμων είναι τα γαστρικά έλκη ή η χρόνια γαστρίτιδα γιατί τα ενζυμα πρωτεάσης μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω τους ιστούς με έλκος.

Συνένζυμα

Εξίσου κρίσιμο για να σκεφτείτε τη συμπλήρωση με ένζυμα είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε επαρκείς ποσότητες μετάλλων που δρουν ως “συνένζυμα”. Χωρίς αυτά τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, τα ένζυμα δεν λειτουργούν. Το μαγνήσιο, ένα πρωτεύον μέταλλο και ο ψευδάργυρος είναι δύο από τα πιο κοινά πεπτικά συνένζυμα. Σε αντίθεση με τα ένζυμα, τα συνένζυμα ξοδεύονται με κάθε αντίδραση.

Τα ένζυμα μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την παράταση της ανθρώπινης ζωής, παρατήρησε ο πρωτοπόρος ερευνητής Δρ Edward Howell. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, εκτός από την χαλάρωση των πεπτικών διαταραχών και των χρόνιων παθήσεων, οι ερευνητές βρίσκουν αποδείξεις ότι τα ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, στην κυστική ίνωση, στον αυτισμό και άλλα

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close