Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Το περιβάλλον φαίνεται ότι παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο απ’ότι πιστεύαμε στο μικροβιακό περιεχόμενο του στόματος, απ’ ότι τα γονίδια τα ίδια.

Το ανθρώπινο στόμα αποτελεί μία αποικία γεμάτη μικροοργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται εκεί. Δεν γνωρίζουμε πολλά για το ποιοι λόγοι καθορίζουν το είδος των μικροοργανισμών αυτών και ποιοι όχι. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Research, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι το περιβάλλον παίζει πολύ ενεργό ρόλο στον καθορισμό του στοματικού μικροβιώματος, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της στοματική υγιεινής.

Το στοματικό μικροβίωμα σχηματίζεται από τη στιγμή της γέννας. Υπάρχει μια πληθώρα βακτηρίων, η οποία έρχεται σε επαφή με το στόμα κατά τη διάρκεια της παιδική ηλικίας και ως ενήλικας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο βέβαια, αν οι περιβαλλοντικοί ή οι γονιδιακοί παράγοντες είναι πιο ισχυροί στο να καθορίσουν το είδος των μικροβίων.

Λόγω των σημαντικών διαφορών στη σύσταση των μικροβίων του στόματος σε περιπτώσεις όπως βακτηριαιμία και ενδοκαρδίτιδα, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις αποικίες των στοματικών μικροβίων, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές “διάβασαν” το μικροβιακό DNA στο σάλιο μιας ομάδας διδύμων και κατόπιν προσπάθησαν να ταιριάξουν τις αλληλουχίες που βρήκαν για να δουν αν οι γενετική προδιάθεση επηρεάζει σημαντικά τα μικρόβια του στόματος.

Συγκρίνοντας τα σιελικά δείγματα των πανομοιότυπων διδύμων, που έχουν δηλαδή ακριβώς το ίδιο γενετικό υλικό και κοινό περιβάλλον ανάπτυξης, οι επιστήμονες βρήκαν ότι το μικροβίωμά τους δεν ήταν ήταν πιο “ίδιο” σε σχέση με απλούς δίδυμους. Δηλαδή, βρήκαν ότι τα γονίδια δεν παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο.

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και η παρατήρηση ότι οι μικροοργανισμοί των διδύμων μεταβάλλονταν δραματικά όταν ζούσαν για αρκετό διάστημα χωριστά, πρόσθεσε η Simone Stahringer, συγγραφέας της μελέτης.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές γίνονταν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι και οι ορμόνες συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μικροβιώματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων, τα οποίο εντοπίστηκαν σε όλα τα δείγματα, και από τη βιβλιογραφία φαίνεται να υπάρχουν πρακτικά σε όλους τους ανθρώπους.

Ο Ken Krauter, επίσης συγγραφέας εξηγεί:

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των στοματικών βακτηρίων στους ανθρώπους, κάποια είδη φαίνεται ότι είναι απαραίτητα και χρήσιμα σε όλους και οι αποικίες τους πολύ δύσκολα απομακρύνονται ή αντικαθίστανται.

Οι συγγραφείς θεωρούν ότι η μελέτη αυτή δίνει το πλαίσιο για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν το στοματικό πληθυσμό των μικροβίων. Με αυτές τις πληροφορίες, θα μπορέσουν να καταρτιστούν καλύτερες οδηγίες γύρω από τη στοματική υγιεινή, την περιβαλλοντική έκθεση σε τοξικά ακόμη και στις τροφές που επηρεάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply