Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γραφική απεικόνιση σύνδεσης εγκεφάλου μικροβιώματος

 

Νέες έρευνες αναδεικνύουν τον ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στις αγχώδεις διαταραχές

Επιστήμονες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Μικροβίωμα του Πανεπιστημίου του Cork στην Ιρλανδία, ανακάλυψαν ότι το εντερικό μικροβίωμα (δηλαδή το άθροισμα του συνολικού πληθυσμού των τρισεκατομμυρίων μικροβίων που διαβιούν στον γαστρεντερικό σωλήνα) επηρεάζει άμεσα τις αντιδράσεις μας που σχετίζονται με την ανησυχία και το φόβο. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη μάλιστα, είναι πιθανόν, να οδηγήσει στην χρήση νέων θεραπειών για μια ευρεία γκάμα αγχωδών διαταραχών.

 

Το ΑΓΧΟΣ ΔΕΝ είναι μια αόριστη κατάσταση, άσχετη με την βιολογία. Πυροδοτείται από παγιωμένες νευρικές δομές του εγκεφάλου (σε απάντηση περιβαλλοντικών ερεθισμάτων) και δημιουργεί μια πληθώρα ορμονικών, μεταβολικών, ανοσιακών και άλλων βιοχημικών αλλαγών στο σώμα που και αυτές με τη σειρά τους πυροδοτούν μια πλειάδα συναισθημάτων. Το άγχος μπορεί να ξεκινά (και) από το μυαλό αλλά σίγουρα καταλήγει στο σώμα.

 

Αρχικώς, ο καθηγητής John F. Cryan μαζί με τον δρ. Gerard Clark και τον διδακτορικό φοιτητή Alan Hoban, συνέλεξαν μία ομάδα από ποντίκια και αφού τα άφησαν να μεγαλώσουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον χωρίς την παρουσία μικροβίων, παρατήρησαν ότι οι αντιδράσεις τους που σχετίζονταν με το φόβο δεν είχαν την ίδια ένταση και επεδείκνυαν μη φυσιολογική συμπεριφορά. Τελικώς, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να φτάσει στο ιδιαίτερα σημαντικό συμπέρασμα ότι σε μοριακό επίπεδο η αμυγδαλή (το κέντρο εκείνο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις συναισθηματικές πληροφορίες) στα ζώα που χαρακτηρίζονταν από έλλειψη μικροβιακών οργανισμών στο έντερο, βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης.

Ο φόβος είναι μία καθ´ όλα φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού η οποία βοηθάει το άτομο να ανταπεξέλθει έναντι μίας επικείμενης απειλής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η νευροβιολογία του φόβου είναι εξελικτικά συνυφασμένη και άμεσα ελεγχόμενη από την αμυγδαλή. Η κατανόηση των μηχανισμών που καθορίζουν τις αντιδράσεις που σχετίζονται με τον φόβο και τον τρόπο με τον οποίον οι τραυματικές μνήμες συνδέονται με αυτόν, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών για διαταραχές στις οποίες παρατηρείται υπέρμετρη εγκεφαλική αντίδραση εξ´ αιτίας της αναβίωσης τέτοιου είδους μνημών. Μερικά παραδείγματα αποτελούν η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), καθώς και συγκεκριμένες φοβίες.

Κατά την τελευταία δεκαετία γίνεται όλο και πιο εμφανές το πόσο βασικός είναι ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Ωστόσο, ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε η διαπίστωση του βαθμού στον οποίο το μικροβίωμα επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και συμπεριφορά. Μάλιστα τα ακριβή λόγια του καθηγητή Cryan ήταν ότι “Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι τόσο συναρπαστική που πιθανώς να αναθεωρήσει την διαδικασία μέσω της οποίας αναπτύσσουμε τις στρατηγικές μας για την αντιμετώπιση του φόβου και του άγχους.”

“Εν προκειμένω χρησιμοποιούμε τον φόβο ως λέξη κλειδί διότι ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο πολύπλοκες αλλά και προεξάρχουσας σημασίας είναι οι αντιδράσεις που συνηθίζουμε να αποκαλούμε φόβο, τι δηλαδή είναι αυτό που μας κάνει να φοβόμαστε,” συμπλήρωσε.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη δουλειά για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν το μικροβίωμα με τις αντιδράσεις φόβου, ο καθηγητής Cryan θεωρεί ότι συγκεκριμένες πληροφορίες κλειδιά, οι οποίες και κατέχουν ρυθμιστικό ρόλο απέναντι στις αντιδράσεις φόβου, στέλνονται από το έντερο στον εγκέφαλο. “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα νέα αυτά ευρήματα διότι, εκτός των άλλων, θεωρούμε ότι μας παρέχουν την δυνατότητα μίας πρώτης άμεσης σύνδεσης με την λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου που καθορίζουν το αίσθημα του φόβου. Πλέον γνωρίζουμε ότι για να είναι εφικτή μία φυσιολογική αντίδραση φόβου πρέπει ο οργανισμός να διαθέτει και το κατάλληλο εντερικό μικροβίωμα“, τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει. “Τα ψυχοβιοτικά αποτέλεσαν μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη. Σήμερα οι επιστήμονες είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο πληθυσμός των μικροβίων εκείνων που διαβιούν στο έντερό μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία του εγκεφάλου μας και την πνευματική μας διάθεση.”

“Ο λόγος που η δουλειά μας έτυχε τόσο μεγάλης προσοχής έχει να κάνει με την σημασία που κατέχει ο φόβος στην καθημερινή μας ζωή. Η πρόκληση για εμάς ήταν να διαπιστώσουμε αν η λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου μπορούσε να επηρεαστεί από το μικροβίωμα του εντέρου, έτσι ώστε για παράδειγμα να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις φόβου σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Στο ερευνητικό μας κέντρο διεξάγαμε πολλές μελέτες παράλληλα για να διαπιστώσουμε αν κάτι τέτοιο ειναι εφικτό”.

“Ο σκοπός μας τώρα είναι να εστιάσουμε στο μικροβίωμα και να βρούμε μεθόδους για να επιτυγχάνουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε για κάθε περίπτωση οργανισμού, είτε μέσω ειδικών συνθέσεων προβιοτικών, είτε μέσω στοχευμένων διατροφικών παρεμβάσεων.”

Παράλληλα ο δρ. Clarke συμπλήρωσε πως “Βρισκόμαστε ακόμα μόνο στην αρχή, όμως όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι το μικροβίωμα του εντέρου κατέχει κομβικό ρόλο όσον αφορά τις υγιείς εκδηλώσεις φόβου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να ψάχνουμε για στρατηγικές προσεγγίσεις που να χρησιμοποιούν το μικροβίωμα ως μέσο εφαρμογής πρωτοπόρων και αποτελεσματικών θεραπειών για αγχώδεις διαταραχές όπως το PTSD”.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε μερικώς και από το Αμερικανικό Εγκεφαλικό και Συμπεριφορικό Κέντρο Ερευνών, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close