Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Συνήθως όταν κάποιος καταναλώνει τρόφιμα υψηλά σε γλουτένη και εμφανίζει συμπτώματα, είτε εντερικά, είτε εξωεντερικά, η πρώτη φράση που του έρχεται στο μυαλό είναι η δυσανεξία στη γλουτένη.

Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι ένας όρος που αποδίδεται σε πολλές περιπτώσεις όταν η κατανάλωση σιτηρών προκαλεί λειτουργικά προβλήματα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα λίγες είναι οι φορές που ο μηχανισμός που εγείρει τα προβλήματα αφορά την ίδια τη γλουτένη. Μάλιστα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων, ούτε δυσανεξία στην γλουτένη υπάρχει αλλά φυσικά ούτε και κοιλιοκάκη.

Ένας πολύ κοινός λόγος, αν και συνήθως αδιάγνωστος, βάσει του οποίου η γλουτένη προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό είναι μέσω της πολύ κακής βιομετατροπής της στον δωδεκαδάκτυλο του λεπτού εντέρου. Η κλινική εμπειρία μας, μας έχει βοηθήσει να ανακαλύψουμε πολλαπλές περιπτώσεις όπου το μικροβίωμα, και μάλιστα συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί, προκαλούν το πρόβλημα, και μάλιστα σε περίπτωση που εντοπιστεί η λύση του είναι γρήγορη και μόνιμη.

Σε μια πολύ μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ειδικό γαστρεντερολογικό περιοδικό Gastroenterology, βρέθηκε ότι ακόμη και σε πλήρη λειτουργία να είναι ο πεπτικός μηχανισμός του λεπτού εντέρου, η παρουσία gram-αρνητικών βακτηρίων που μπορούν να διασπάσουν (με τον δικό τους τρόπο) την γλουτένη, προκαλούν πανοποιότυπα συμπτώματα με αυτά της κοιλιοκάκης ή της ευαισθησίας στην γλουτένη. Μιλάμε πλέον, λοιπόν, για μια ψευδο-δυσανεξία στην γλουτένη.

Pseudomonas aeruginosaΈνα τέτοιο χαρακτηριστικό βακτήριο, το οποίο δεν μπορεί να ανακτηθεί με κάποια καλλιέργεια ή απλή τεχνική ποσοτικοποίησης, είναι η Pseudomonas aeruginosa. Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να δεσμεύει στο λεπτό έντερο και κυρίως στον δωδεκαδάκτυλο, τμήματα γλουτένης, να τα διασπά με ένα ένζυμο ελαστάσης που εκφράζει και να ενεργοποιεί τα θραύσματα της γλουτένης κάνοντάς τα αντιγονικά. Με απλά λόγια, προκαλεί την παραγωγή τέτοιας μορφής γλουτένης, την οποία δεν αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό και προάγει αντισώματα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για κοιλιοκάκη, αλλά για μια “αλλεργική” αντίδραση στην γλουτένη η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να φάνε μια τροφή πλούσια σε γλουτένη μια μέρα θα εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ μπορεί μετά από έναν μήνα, ή μετά από μια τυχαία αντιβίωση, ή μετά από μια προβιοτική αγωγή να σταματήσουν να έχουν συμπτώματα, ενώ συνήθως μέσα σε ένα διάστημα εξαμήνου, αυτά επανεμφανίζονται. Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν μπορεί να μιλάμε για μια δυσανεξία που εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται, αλλά για μια χλωρίδα η οποία ως δυναμικό όργανο αλλάζει ανάλογα με τις εισδοχές και τις αγωγές που κάνει ο καθένας.

Πράγματι, στην πλειονότητα των ασθενών μας και αναφέρουν πρόβλημα με την κατανάλωση γλουτενούχων τροφίμων, ανακτούμε μέσω χαρτογράφησης εντέρου από λίγες έως πάρα πολλές αποικίες P. aeruginosa. Αναλόγως των αντιβιογραμμάτων και της ειδικής κατάστασης του κάθε ασθενούς, με μια εξατομικευμένη αντιμικροβιακή αγωγή (με παράλληλη προστασία της εντερικής βλέννης και του εντερικού μικροβιώματος) που διαρκεί από 10 έως 30 ημέρες, μπορεί να επανέλθει η φυσιολογική χλωρίδα και να εξαφανιστούν τα συμπτώματα του ασθενούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε ότι όταν η προβιοτική χλωρίδα του παχέος εντέρου του ασθενούς είναι καλή, τότε τα προβλήματα που προκαλεί η P. aeruginosa είναι πολύ μικρότερα.

σχέδιο που φαίνεται η επίδραση της Pseudomonas aeruginosa στην κοιλιοκάκη

Πλέον, και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο γονιδιακός τύπος ενός ασθενούς με κοιλιοκάκη δεν είναι αρκετός για να δικαιολογήσει τα συμπτώματα. Χρειάζεται και κάτι να επάγει το γονότυπο, το οποίο συνήθως είναι χλωριδιακό. Μάλιστα, φαίνεται ότι ασθενείς με διαγνωσμένη κοιλιοκάκη επωφελούνται από κάποιες αντιβιώσεις στις οποίες έχει ευαισθησία η Pseudomonas, ενώ ακόμη και κάποια φυσικά αντιμικροβιακά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την βρώση τροφών πλούσιων σε γλουτένη.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close